Τουρκία, Κίνα και Πολωνία αγοράζουν τόνους χρυσού
Οι σωρευτικές αγορές αυτών των δυόμισι ετών είναι σχεδόν 2.600 τόνοι χρυσού.
Σύμφωνα με μελέτη της Invesco το 2023, το 96% των κεντρικών τραπεζών θεωρεί ότι ο χρυσός είναι η ασφαλέστερη επένδυση.
Για παράδειγμα, τα έτη 2022, 2023 και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σηματοδοτούν τις υψηλότερες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες τα τελευταία σχεδόν 60 χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς της Tavex.
Οι σωρευτικές αγορές αυτών των δυόμισι ετών είναι σχεδόν 2.600 τόνοι χρυσού. Το ποσό ισοδυναμεί με περισσότερο από το 28% του χρυσού που εξορύχθηκε την ίδια περίοδο!
Η αξία του χρυσού αναγνωρίζεται ακόμη και από τις μεγαλύτερες πηγές κεφαλαίων στον κόσμο – τις κεντρικές τράπεζες.
Από όλες τις κεντρικές τράπεζες, τρεις ξεχωρίζουν με αγορές μεγαλύτερες από τα συνολικά αποθέματα χρυσού ορισμένων ανεπτυγμένων χωρών.
Πρόκειται για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (+316 τόνοι), την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (+197,5 τόνοι) και την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (+167 τόνοι).
Μετά από αγορές τους τελευταίους μήνες, τα αποθέματα χρυσού της Πολωνίας ξεπερνούν αυτά της Τράπεζας της Αγγλίας.
«Μέσο ανταλλαγής αγαθών πάνω από 2.500 χρόνια»
«Ο χρυσός αντιπροσωπεύει ένα από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στα οποία οποιοσδήποτε επενδυτής, είτε ιδιώτης είτε ίδρυμα, μπορεί να διαθέσει μέρος του χαρτοφυλακίου του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρυσός είναι ένα όργανο που χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Πέρα από τη θεσμική ζήτηση χρυσού, παρατηρούμε ενδιαφέρον ρεκόρ για φυσικές ράβδους και νομίσματα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι η Κίνα και η Ινδία και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο αυτές οι τρεις αγορές αυξάνονται ετησίως κατά περίπου 2.000 τόνους χρυσού, με την Κίνα να ζυγίζει περισσότερο σε αυτή την εξίσωση με την αγορά χρυσού της να αυξάνεται κατά σχεδόν 1.000 τόνους ετησίως », λέει ο Βίκτορ Ντίμα, Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών της Tavex Romania.
Χρυσός: Πηγή Ανεξαρτησίας
Ο επενδυτικός χρυσός δεν είναι αυστηρά μια μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας όταν το χαρτονόμισμα χάνει την αγοραστική του δύναμη, αλλά μια πηγή ανεξαρτησίας από το τρέχον παγκόσμιο σύστημα. Μόλις τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πάγωσαν, η Ρωσία μπόρεσε να αποφύγει τους κανονισμούς πουλώντας εξορυσσόμενο χρυσό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο χρυσός που αγόρασε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αργότερα μεταποιήθηκε και πουλήθηκε στις διεθνείς αγορές.
Ένα άλλο παράδειγμα άσκησης αυτής της ανεξαρτησίας είναι η μετεγκατάσταση από την Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας εκατό τόνων χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Αγγλίας σε αποθήκες της χώρας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι τη λήψη αυτής της απόφασης τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ινδία διατηρούσε περισσότερους από 400 τόνους χρυσού πέρα από τα σύνορά της, η μετεγκατάσταση του ενός τέταρτου αυτού του χρυσού υποδηλώνει αυξημένο επίπεδο έντασης μεταξύ δυτικών και ανατολικών εθνών.
Όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι κύριοι δείκτες που προκάλεσαν μια εντυπωσιακή αύξηση 41% στην τιμή του χρυσού μόνο τους τελευταίους 12 μήνες.
Στο πλαίσιο της μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, μαζί με τη στασιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο χρυσός θα συνεχίσει να παραμένει σημαντική πηγή σταθερότητας για τους επενδυτές.
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ - olympia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ