Τουρκία: Τρομοκρατική επίθεση -Οι δράστες σκότωσαν οδηγό ταξί πριν το αιματοκύλισμα
Γιάννης Παπαδάτος
Παγκόσμιο σοκ και δέος προκάλεσε η στρατιωτικού τύπου τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, στα περίχωρα της Αγκυρας, τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλειπε στη Ρωσία για τη Σύνοδο των BRICS, προκειμένου να συναντηθεί αργότερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους ηγέτες- συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε.
Το τουρκικό κράτος αιφνιδιάστηκε πλήρως από την τρομοκρατική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της Τurkish Aerospace Industries (TUSAS στα τουρκικά), η οποία σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο και τον υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, είχε τουλάχιστον 4 νεκρούς και 14 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένας από τους δύο τρομοκράτες που εξουδετερώθηκαν σε πρώτη φάση ήταν γυναίκα, ενώ ως αργά ακούγονταν πυροβολισμοί μέσα από τα κτίρια των εγκαταστάσεων, όπου ένας τρίτος τρομοκράτης κρατούσε ομήρους. Στη συνέχεια εξουδετερώθηκε κι αυτός, ενώ στην περιοχή άρχισαν να συρρέουν συγγενείς των εργαζομένων για να μάθουν για τους δικούς τους…
Μόλις 28 χιλιόμετρα από το κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Καχραμάνκαζα, στις 4 μ.μ. τοπική ώρα, συνέβη κάτι που ξεπερνούσε τη φαντασία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τις κάμερες ασφαλείας, μια ομάδα οπλοφόρων που έφτασαν στο σημείο με ταξί (!) φορώντας μαύρα ρούχα και κουβαλώντας σακίδια, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στους δρόμους γύρω από τις στρατιωτικο-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, την ώρα που γινόταν αλλαγή φρουράς. Τουλάχιστον ένας από τους επιτιθέμενους έριξε μια βόμβα, ενώ οι άλλοι παραβίασαν την πύλη γκρεμίζοντάς την και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών στο υπαίθριο πάρκινγκ. O τόπος σύντομα μεταβλήθηκε σε κόλαση και όσοι εργαζόμενοι της TUSAS δεν είχαν προλάβει να φύγουν μετά την λήξη της βάρδιας τους, οδηγήθηκαν στα καταφύγια. Την ώρα που ασθενοφόρα μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης , ελικόπτερα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων επιχειρούσαν κατά των τρομοκρατών.
Ο υπουργός Γερλίκαγια διαβεβαίωσε ότι μόλις ταυτοποιηθούν οι τρεις τρομοκράτες θα ανακοινωθεί και σε ποια οργάνωση ανήκαν, αν και από την πρώτη στιγμή οι υποψίες έπεσαν στο ΡΚΚ. Την προηγούμενη μέρα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αρχηγός του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έριξε μια πολιτική «βόμβα», προτείνοντας την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη των Κούδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το Ιμραλί (όπου κρατείται με ισόβια από το 1999) αν αποκηρύξει την τρομοκρατία. Την αναπάντεχη πρόταση αποδοκίμασε έντονα ο ίδιος ο Ερντογάν, που χθες υπέστη το ίδιο σοκ με όλους τους Τούρκους. Στη λίστα των υπόπτων βρίσκονταν επίσης το Ισλαμικό Κράτος και η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C.
«Καταριέμαι τους απαίσιους τρομοκράτες και ζητώ έλεος από τον Αλλάχ για τους νεκρούς μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το Καζάν, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδίκαζε σύσσωμη το μακελειό.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται κι αυτός στη Σύνοδο των BRICS για συνομιλίες με τον Πούτιν για το Ουκρανικό -παρά τις διαμαρτυρίες του Κιέβου-καταδίκασε την «επίθεση εναντίον αμάχων», δίνοντας συλλυπητήρια και κουράγιο στις οικογένειές τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, καταδίκασε «σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην φίλη και σύμμαχο Τουρκία, μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ερντογάν. Αλλωστε η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία διαθέτει εξουσιοδότηση του ΝΑΤΟ και συνεργάζεται στενά με τη Συμμαχία.
Την επίθεση καταδίκασε απερίφραστα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας σε ανάρτηση στο Χ πως οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΞ.
Η εταιρία που έγινε στόχος των τρομοκρατών και εισέφερε 10,2 δισ. δολάρια από εξαγωγές πολεμικού υλικού το 2023 στην Τουρκία παράγει στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και συστήματα drone για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για τα διαβόητα Bayraktar, που εξάγονται σε χώρες, όπως η Ουκρανία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ξεκίνησε να λειτουργεί προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ξένες εισαγωγές αεροδιαστημικής τεχνολογίας για στρατιωτικές χρήσεις.
Πέραν των άλλων, η ΤUSAS έχει οριστεί από την Τουρκία ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής για τα μαχητικά F-16, ενώ παίζει ρόλο και στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για χρήση από τον τουρκικό στρατό. Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ένας πολιτικός βραχίονας της τουρκικής κυβέρνησης, που είναι επιφορτισμένος με τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.
ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΑΜΙΓΩΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
Η ΤUSAS έχει περίπου 10.000 εργαζομένους διαφόρων ειδικοτήτων και μεταξύ άλλων στις εγκαταστάσεις της παρήχθη το ΚΑΑΝ, το πρώτο αμιγώς τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Επίσης η εταιρία μετέχει σε διεθνή προγράμματα, παράγοντας μέρη του ευρωπαϊκού επιβατικού αεροσκάφους Airbus A380, αλλά και του στρατιωτικού μεταγωγικού Α400Μ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα σε βάθος για την επίθεση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, τόνισε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας: «Ωστόσο, ας γνωρίζουν όλοι ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα φοβίσουν τους ηρωικούς εργαζόμενους της αμυντικής μας βιομηχανίας, αλλά ούτε και έναν πολίτη από όσους εργάζονται για το ιδεώδες μιας πλήρως ανεξάρτητης Τουρκίας σε κάθε τομέα», τόνισε.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025 -
Πρόκριση για τον Απόλλων Κρύας Βρύσης στο Κύπελλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ