close search results icon

Τουρκική Εισβολή: Σαν σήμερα "έπεσε" ηρωικά ο Αθανάσιος Σέτσκος

Τουρκική Εισβολή: Σαν σήμερα "έπεσε" ηρωικά ο Αθανάσιος Σέτσκος

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο που έγινε το 1974.

Με το άκουσμα της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο πολλοί Έλληνες ήταν αυτοί που πολέμησαν για να υπερασπιστουν την μεγαλόνησο απέναντι στους Τούρκους κατακτητές. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Αθανάσιος Σετσκος με καταγωγή από την Αριδαία Αλμωπίας. 

Ο νεαρός λοχίας υπηρετούσε κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο και ήταν ένας εκ των ηρώων που κλήθηκαν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων εισβολέων, οι οποίοι ως άλλοι βάρβαροι κατακτητές πήγαν στην Κύπρο για να καταστρέψουν,  να σκοτώσουν και να βιάσουν σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο. 

Ο Αθανάσιος Σέτσκος μαζί με άλλους Έλληνες αγωνίστηκαν για την πίστη του Χριστού και την ελευθερία της Κύπρου με τον ίδιο να πέφτει ηρωικά στις 23 Ιουλίου του 1974.  Τα λείψανα του φυλάσσονταν στον Τυμβο της Μακεδονίτισσας ενώ λίγο αργότερα επέστρεψαν στην πατρίδα μας.

Στην Μακεοδονίτισσα βρίσκεται ο "τύμβος" στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου "Noratlas" που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου

img-f93327401ebf0738e0df517f0baa359f-v.jpg


Δείτε την φωτογραφία του τάφου του που μας παραχώρησε η κυρία Χρύσα Σουση 

Η ίδια διηγείται στο pellanews.gr 

....στην τουρκική εισβολή ήμουν μαθήτρια του γυμνασίου...θυμάμαι πολύ καλά τα θλιβερα γεγονότα...εμβατήρια, επιστράτευση (μαζεμένοι στην πλατεία του χωριού οι νέοι)...μετά λίγες μέρες ακούσαμε για τον θανάσιμο τραυματισμό του συμπατριώτη μας Αθανασίου Σετσκου(γνωρίζαμε την οικογένεια..το σπίτι τους ακριβώς στην πλατεία)

Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Κύπρο τον Ιούλιο του1996 (τάμα το είχα) επισκέφθηκα τον τύμβο της Μακεδονίτισσας για να βρω το μνήμα του Αθανασίου Σετσκου,γνωρίζοντας ότι βρισκόταν εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ