Τριπλή ανάσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Αυτές είναι οι αλλαγές που εξετάζονται στα τεκμήρια
Οι παρεμβάσεις όπως τις παρουσιάζει το "Βήμα της Κυριακής".
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάσει να δώσει τριπλή ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες που πιάνονται στην τσιμπίδα με τα τεκμήρια και συγκεκριμένα με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έτσι ώστε μετά να επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι και να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το εύρος των αλλαγών – διορθώσεων που πρόκειται να γίνουν. Διευκρινίζεται ωστόσο πως το υπουργείο θα διατηρήσει τη βασική φιλοσοφία του μέτρου.
Οι αλλαγές
Αναλυτικά η εφημερίδα ” ΤΟ ΒΗΜΑ” αναφέρει πως κυβέρνηση θα υιοθετήσει τρεις βασικές προτάσεις αλλαγών για το μέτρο αυτό προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις που δέχεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναλυτικά:
Πρώτη παρέμβαση: ” Πάγωμα” των αυξήσεων στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού
Ουσιαστικά η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμβεί φέτος και τα επόμενα χρόνια για να φτάσει στα 950 ευρώ -που είναι κυβερνητική δέσμευση είναι να μην μετακυλιστεί στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Πρόκειται για μια συνολική αύξηση της τάξεως του 14,5%.
Το ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ που εφαρμόζεται στα εισοδήματα του 2023 έχει προκύψει από το ύψος του κατώτατου μισθού που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή τα 780 ευρώ, επί 14 μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εάν δεν “παγώσει” η αύξηση για τα φετινά εισοδήματα τότε για το 2024 το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα ανέβει στα 11.602 ευρώ, δηλαδή ο πρόσθετος φόρος που θα πληρώσουν όσοι δηλώνουν καθαρά κέρδη κάτω από το ποσό αυτό είναι 154 ευρώ ενώ μέχρι το 2027 που θα ολοκληρωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα ανέβει στις 13.500 ευρώ και η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση κατά 523 ευρώ.
Δεύτερη παρέμβαση: Για τον καθορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα οικογενειακά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών
Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα: σε περίπτωση παντρεμένου ζευγαριού, εάν ο ένας έχει ετήσια εισοδήματα 20.000 ευρώ είτε αυτά προέρχονται από μισθωτή εργασία είτε από ελεύθερο επαγγελματία και ο άλλος ο σύζυγος αντί να εμφανίζει ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ, εμφανίζει 5.000 ευρώ, να μπορεί ο ένας σύζυγος να καλύψει ουσιαστικά τη διαφορά του λιγότερου εισοδήματος από τα δικά του. Να λειτουργήσει δηλαδή κατά κάποιον τρόπο το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης όπου ο ένας σύζυγος μπορεί να έχει στην κατοχή ένα αυτοκίνητο αλλά να φαίνεται ότι το συντηρεί ο άλλος σύζυγος. Όμως εάν τα εισοδήματα του ενός συζύγου καλύπτουν άλλα τεκμήρια διαβίωσης (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κλπ) και δεν περισσεύουν για να απορροφήσουν την διαφορά του ελάχιστου εισοδήματος του άλλου συζύγου, τότε είναι πιθανόν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου συζύγου που είναι επαγγελματίας να μην καλύπτεται και να επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο.
Τρίτη παρέμβαση: Να λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και τα εισοδήματα από ενοίκια, από τόκους καταθέσεων, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα κ.λπ
Υπενθυμίζεται πως σήμερα για την κάλυψη του ελάχιστου εισοδήματος συνυπολογίζονται μόνο τα εισοδήματα που πιθανόν έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από μισθωτές υπηρεσίες από συντάξεις ή ακόμη από αγροτικές δραστηριότητες.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ