UBS: Τι φέρνει το 2023 σε οικονομία και αγορές – Τα σημεία καμπής
Τα βλέμματα όλων θα παραμείνουν στραμμένα στον δείκτη του πληθωρισμού, που τόσο σε Ευρώπη όσο και ΗΠΑ.
To 2022 ήταν ένα έτος πολέμου και ενεργειακής κρίσης, που έστειλε στα ύψη τον πληθωρισμό, οδήγησε σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων και έριξε απότομα τον πήχυ για την ανάπτυξη. Το περιβάλλον αυτό πλήγωσε βαθιά τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Μετά την εφετινή αιμορραγία, τι πρέπει να περιμένουμε το 2023; H UBS παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της CIO Year Ahead 2023, σε media virtual event, στο οποίο συμμετείχε και η Ναυτεμπορική, χαρακτηρίζει το 2023 ως ένα έτος γεμάτο καμπές, κατά το οποίο οι επενδυτές πρέπει να επιδιώξουν διαφοροποίηση και να αναζητήσουν εναλλακτικές. Τα βλέμματα όλων θα παραμείνουν στραμμένα στον δείκτη του πληθωρισμού, που τόσο σε Ευρώπη όσο και ΗΠΑ, θα αρχίσει μέσα στην επόμενη χρονιά να υποχωρεί. Δεν μπορεί όμως κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για τον ρυθμό και την έκταση της πτώσης του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε τα επιτόκια να μένουν σε υψηλά επίπεδα (με τις συνέπειες που αυτό έχει για την ανάπτυξη) για περισσότερο από όσο σήμερα υπολογίζεται.
Τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες
Το βασικό σενάριο της UBS πάντως θέλει τη Federal Reserve των ΗΠΑ, την ΕΚΤ, την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοE) να ανακοινώνουν τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων αν όχι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τουλάχιστον μέσα στο δεύτερο. Μάλιστα θα μπορούσαμε να δούμε τη Fed να μειώνει και πάλι τα επιτόκια από τα τέλη του 2023. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως από το πόσο επίμονος και ανθεκτικός θα αποδειχθεί ο πληθωρισμός. Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το πόσο ψηλά μπορεί να οδηγήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, χωρίς να πληγώσει βαθιά την οικονομία, ο Θέμης Θεμιστοκλέους, Head, EMEA Investment Office, εκτίμησε ότι θα κορυφωθούν στο 2,25% με 2,5%. Ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε μάλιστα πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, παρόλο που είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στις ΗΠΑ, είναι πιο «στενού» εύρους – υπό την έννοια πως οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές ενέργειας και των τροφίμων. Αντιθέτως στις ΗΠΑ έχει διαχυθεί σε περισσότερους τομείς. Αυτό σημαίνει πως όταν σταθεροποιηθούν οι τιμές ενέργειας, θα δούμε σταθεροποίηση, αν όχι πτώση, στον πληθωρισμό και στη ζώνη του ευρώ.
Από την ύφεση στην ανάπτυξη
Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν αισθητές τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, βλέπουμε τόσο την οικονομική δραστηριότητα όσο και τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη να καταγράφουν αισθητή πτώση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συνολικά οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας βλέπουν συρρίκνωση των κερδών κατά 4% στις ΗΠΑ και κατά 10% στην Ευρώπη το 2023. Στην Ασία αναμένεται αύξηση 2%. Παρόλα αυτά εκτιμούν ότι από το δεύτερο εξάμηνο η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι αγορές θα αρχίσουν να ποντάρουν και πάλι στην ανάκαμψη.
Από το lockdown στο άνοιγμα
Η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 που ακολούθησε η Κίνα, φρέναρε την οικονομία της, ενώ και η ισχυροποίηση της θέσης του Σι Τζινπίνγκ (που απομάκρυνε πιθανούς “αντιπάλους” από θεσεις – κλειδιά) γέννησαν περισσότερες αμφιβολίες στους επενδυτές. Ωστόσο ο Κινέζος πρόεδρος παραμένει σε δρόμο διαλόγου με τη Δύση και οι προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη βελτιώνονται. Τα σκληρά lockdοwn αναμένεται επίσης να χαλαρώσουν μέσα στο 2023 και η Κίνα να «ανοίξει» και πάλι τις πόρτες της στον κόσμο.
Τι τρέχει με τα κρυπτονομίσματα
«Παρακολουθούμε πολύ προσεχτικά τις επενδύσεις σε ψηφιακό ενεργητικό, όπως για παράδειγμα στο Blockchain. Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι ακόμη περισσότερο “μόδα” παρά σοβαρή επένδυση». Αυτό ήταν το σχόλιο του Mark Haefele, Chief Investment Officer
Global Wealth Management, σε ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα με την FTX. Η UBS παραδοσιακά δεν συστήνει τα κρυπτονομίσματα για διαφοροποίηση του χαρτοφυολακίου.
Οι προτάσεις της UBS
Καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν τα σημεία καμπής για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την ανάπτυξη, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές τα ακόλουθα:
- Προσθήκη αμυντικών κλάδων και μετοχών αξίας. Οι συντηρητικοί ή αμυντικοί (defensive) κλάδοι αναμένεται να αποδειχθούν ότι διαθέτουν σχετική προστασία έναντι μιας εξασθενημένης οικονομίας, ενώ οι μετοχές αξίας (value stocks) έχουν την τάση να καταγράφουν ικανοποιητική απόδοση, όταν ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Σε δεύτερη φάση, αργότερα στη διάρκεια του έτους, ενδέχεται να διαφανούν ελκυστικότερες ευκαιρίες για αγορά κυκλικών και αναπτυξιακών μετοχών, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται.
- Επιδίωξη ευκαιριών εισοδήματος. Η αποκόμιση περισσότερο προβλέψιμων αποδόσεων από στρατηγικές εισοδήματος παραμένει ελκυστική κάθε φορά που επικρατεί αβεβαιότητα, ενώ η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς δύναται επίσης να αποτελέσει ένα μέσο πηγής εισοδήματος. Από τη στιγμή που σταθεροποιηθούν τα επιτόκια και ο ρυθμός ανάπτυξης, οι αυξημένες αποδόσεις των εκδοτών χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης θα μπορούσαν να συνιστούν ελκυστική ευκαιρία.
- Προστασία σε «ασφαλή καταφύγια». Τα σχετικά υψηλά επιτόκια στις Η.Π.Α. και η επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης θα πρέπει λογικά να συμβάλλουν στη διατήρηση της ισχύος του δολαρίου Η.Π.Α. τους επόμενους μήνες, ενώ η ελκυστική εικόνα του ελβετικού φράγκου ως ασφαλούς καταφυγίου είναι πιθανόν να προσελκύσει εισροές κεφαλαίων. Εντούτοις, οι επενδυτές οφείλουν να είναι έτοιμοι για πιθανή εξασθένηση του δολαρίου, δεδομένου ότι η πολιτική της Fed αναμένεται να αποδειχθεί πιο ήπια.
- Επιδίωξη ασυσχέτιστων στρατηγικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Τα αμοιβαία κεφάλαια μακροοικονομικής στρατηγικής, στρατηγικής χαμηλής καθαρής έκθεσης σε θέσεις αγοράς/πώλησης μετοχών και πολλαπλών στρατηγικών μπορούν να συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων στο πλαίσιο περιοδικά υψηλών συσχετισμών μετοχών/ομολόγων που είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να υφίστανται, καθώς οι μεταβολές της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στις αγορές.
Ο Μαρκ Χέφελε, Chief Investment Officer στην UBS GWM, επεσήμανε: «Διαβλέπουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι έτος διακυμάνσεων και όσοι επενδυτές είναι προς το παρόν προστατευμένοι από τη μεταβλητότητα πρέπει να σχεδιάσουν πότε και με ποιο τρόπο θα επανέλθουν στα πεδία ανάκαμψης εντός του 2023. Σε μακροπρόθεσμη βάση, θεωρούμε τις ιδιωτικές αγορές ως έναν τρόπο αύξησης της έκθεσης στις ‘κοσμικές’ τάσεις της δεκαετίας που διανύουμε, κυρίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της ενεργειακής ασφάλειας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόκριση για τον Απόλλων Κρύας Βρύσης στο Κύπελλο
22 Ιανουαρίου 2025 -
Έκοψε την πίτα του το "Αλεξάνδρειο" Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.
22 Ιανουαρίου 2025 -
Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
22 Ιανουαρίου 2025 -
Στάθης Φουντουκίδης: Με γεμάτη ατζέντα στην Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ