Βασίλης Ρόκος- Ποντίκια, σκουπίδια και έλλειψη καθαρισμού στο ρέμα Πυλαίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν κάτοικοι της Πυλαίας, καθώς η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σημεία του ρέματος της Πυλαίας-εντός και παραπλεύρως- είναι δραματική. Σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών της περιοχής, τίθεται σοβαρό ζήτημα για την δημόσια υγεία αλλά και για την δημόσια ασφάλεια σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων το χειμώνα.
Κάτοικοι μας δηλώνουν ότι εδώ και χρόνια, το ρέμα έχει αφεθεί στην τύχη του, παρά τις όποιες εκκλήσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον καθαρισμό και την συντήρηση των ρεμάτων αρμόδια είναι η εκάστοτε Περιφέρεια. Μάλιστα, όπως μας αναφέρουν, μόλις προσφάτως εμφανίστηκε κλιμάκιο καθαρισμού στο ρέμα, το οποίο προέβη σε ελάχιστες και επιφανειακές εργασίες όπως το κόψιμο χορταριών, αφήνοντας δε πίσω του όγκους όπως π.χ. πεσμένα κλαδιά.
Το συγκεκριμένο ρέμα, έχει μεγάλη έκταση σε μήκος και αποτελεί μία όαση πρασίνου την οποία καθημερινά επιλέγουν συμπολίτες μας για περίπατο και άθληση. Επίσης να σημειώσουμε ότι το μέρος είναι πλούσιο σε ορνιθοπανίδα.
Ωστόσο ισχύουν δυστυχώς και τα εξής:
- Πεσμένα δέντρα και κλαδιά ή λεύκες και πεύκατα οποία είναι έτοιμα να ξεκολλήσουν από το έδαφος με τον πρώτο δυνατό αέρα ή βροχή.
- Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την αύξηση ποντικιών και φιδιών στην περιοχή
- Το ρέμα σε πολλά σημεία έχει μετατραπεί σε κάδο σκουπιδιών
- Έχουν παρατηρηθεί στέκια τοξικομανών
- Τα ξερά χόρτα, οι καλαμιές, τα κουκουνάρια στο έδαφος αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
- Δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναχώματα.
Ας θυμηθούμε ότι στις 03/04/23το ρέμα της Πυλαίας είχε πλημμυρίσει λόγω βροχής, με τα σπασμένα κλαδιά των δέντρων να έχουν φρακάρει στις μπάρες του δρόμου.
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης ΚΜ μαζί με την ομάδα της «ΣΥΝ-εργασίας», για ακόμη μία φορά θέτουμε ερωτήματα για τα αυτονόητα. Γιατί οι εκκλήσεις των πολιτών πέφτουν εδώ και χρόνια στο κενό? Έχει αναλογισθεί η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τι μπορεί να συμβεί, μέσα σε κεντρικό σημείο του αστικού, αν κάποιος ανεύθυνος πετάξει ένα τσιγάρο αναμμένο ή αν εκδηλωθεί στη Θεσσαλονίκη ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο βροχής?
Το πρόγραμμά της «ΣΥΝ-εργασίας» έχει πλήρη σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία των πολιτών της ΚΜ. Μεταξύ των προτάσεων:
1. Αναβάθμιση και συντήρηση υπαρχόντων υδρολογικών έργων: Βελτίωση και επέκταση των υδρολογικών έργων όπως φράγματα, υδρομονάδες και χειμάρρους, προκειμένου να αυξηθεί η αποθηκευτική ικανότητα των υδάτινων πόρων και να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών.
2. Δημιουργία αποστραγγίσεων και υδροκαλλιεργειών: Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων και υδροκαλλιεργειών σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των υδάτων και στην αποφυγή πλημμυρών.
3. Συνεργασία με τοπικές αρχές και εμπλεκόμενα φορείς: Στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις για τη σχεδίαση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
4. Ενίσχυση του συστήματος προειδοποίησης: Βελτίωση του συστήματος προειδοποίησης για πλημμύρες, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις προσεχείς πλημμύρες και να μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
5. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διαχείριση των πλημμυρών. Ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους των πλημμυρών, τα μέτρα προστασίας και τον τρόπο αντίδρασης κατά τη διάρκεια μιας πλημμύρας. Επίσης, θα επιδιώξουμε να ενσωματώσουμε την πλημμυρική προστασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολείων και να προωθήσουμε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης.
6. Αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πόρων: Αειφόρος διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της αποδοτικής χρήσης του νερού, την προστασία των υδρολογικών οικοσυστημάτων και την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και υδροκαλλιέργειας.
7. Συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς: Συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την αντιπλημμυρική προστασία. Θα εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τεχνικής υποστήριξης που προσφέρονται από αυτούς τους φορείς για την υλοποίηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
8. Έρευνα και καινοτομία: Επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Υποστήριξη της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και μεθόδων για την πρόβλεψη, πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρών. Επίσης, θα προωθήσουμε την ανάπτυξη προγραμμάτων παρακολούθησης και προειδοποίησης βασισμένων σε τεχνολογίες όπως οι αισθητήρες, τα συστήματα πληροφοριών γεωγραφικού συστήματος (GIS).
9. Ενίσχυση της υποδομής: Ενίσχυση και αναβάθμιση της υποδομής που σχετίζεται με την αντιπλημμυρική προστασία. Αυτό περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επέκταση υδρολογικών έργων, την καθαριότητα ποταμών και χειμάρρων, την αναβάθμιση των αποστραγγιστικών συστημάτων και την επέκταση των επιφανειακών απορροών.
10. Αποκεντρωμένη διαχείριση: Θα προωθήσουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση των αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας έμφαση στη αποκεντρωμένη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν.
Ενημερωθείτε για το πρόγραμμά μας στο www.vasilisrokos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: "Έμφανίστηκε" νιφάδα για τα Χριστούγεννα
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Κλείσιμο ματιού: Ο Κουσουλός έπαθε… Νικολούλη και φόρεσε κόκκινα! (Vid)
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης απέναντι στον Άρη
22 Δεκεμβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Το πήρε χαλαρά...κρατήθηκε ψηλά!
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ