Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του – Δεδομένο το «χτύπημα» στο Ιράν, τα τρία πιθανά σενάρια της «απάντησης»
Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones.
Ωστόσο, όπως δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι, διαφωνεί για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων.
Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, συνήλθε σήμερα και θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.
Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός του, διαμηνύοντας το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα δράσει άμεσα μόνο του, αλλά επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή και ότι η ηγεσία έχει εγκρίνει τόσο “επιθετική όσο και αμυντική δράση”.
Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι εξετάζουν μακροπρόθεσμα την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Αλλά ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν είχε δηλώσει επίσημη απόφαση μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιρανική ομοβροντία, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους, θα μπορούσε να είναι καταστροφικά αν δεν είχαν αναχαιτιστεί και θα καθιστούσε έναν περιφερειακό πόλεμο πολύ πιο πιθανό.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα “στρατηγική συμμαχία” κατά του Ιράν.
Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».
Συνέχισε: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Ισραήλ-Γκουτέρες: Περιοχή και κόσμος δεν αντέχουν άλλο πόλεμο
«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.
Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.
Το Ισραήλ είναι ορκισμένος εχθρός από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα ωστόσο η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.
Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.
Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.
«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».
Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
Τα σενάρια της απάντησης του Ισραήλ
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν, το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του Ισραήλ είναι το «φτάνει».
Όπως ανέφερε κάποιοι προσδιορίζουν αυτό το «φτάνει» ως φτάνει να βρούμε μία λύση σε αυτή την ιστορία και να προχωρήσουμε κι άλλοι το προσδιορίζουν ως φτάνει δεν μπορούμε πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να αντιδράσουμε έντονα.
Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ ανέφερε ότι αν και αρχικά το πρωί ήταν άδεια τα αεροδρόμια και οι δρόμοι στη συνέχεια ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές του σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Ιράν-Ισραήλ: «Προστατεύουμε την Ευρώπη από την ‘αυτοκρατορία του κακού’»Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε χθες την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.
Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.
Συνεδρίαση των G7 για Ισραήλ – Σαρλ Μισέλ: Kαταδικάσαμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλα τα μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση
Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X.
«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας της G7, αναφέρεται ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειας του Ισραήλ».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή.
Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».
Ισραήλ: Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και με τον τρόπο που πρέπει
«Θα απαντήσουμε στο Ιράν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός του Πολεμικού Συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, λίγες ώρες μετά τη μαζική επίθεση από την Τεχεράνη με τουλάχιστον 300 drones και βαλλιστικούς πυραύλους.
«Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», είπε ο Γκαντζ σε δήλωση λίγο πριν συγκληθεί το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.
Νωρίτερα, ο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας IDF αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ δήλωσε στο Skynews ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός νέου πολεμικού μετώπου με το Ιράν.
Ερωτηθείς αν έχει ανοίξει ένα καινούριο μέτωπο, απάντησε: «Ασφαλώς ελπίζω πως όχι, (αλλά) νομίζω πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την πραγματικότητα». Πρόσθεσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι Ιρανοί δεν θα προσπαθήσουν ξανά να σκοτώσουν Ισραηλινούς.
Στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος είπε: «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχουμε το βλέμμα προς την κυβέρνηση σήμερα, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα και θα λάβει τις αποφάσεις της και θα δώσει τις ανάλογες οδηγίες».
Είπε επίσης ότι μια «χούφτα» βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και ότι ένα κορίτσι επτά ετών τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος του IDF εξήρε επίσης την επίδειξη ενότητας έναντι της επίθεσης, αναφερόμενος στη συνδρομή ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας στην άμυνα του Ισραήλ.
Τζο Μπάιντεν: «Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά και πάση θυσία αποφυγή μιας σύρραξης με το Ιράν
«Ακλόνητη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά αποφυγή πάση θυσία ενός πολέμου με το Ιράν. Αυτό είναι το δίλημμα που τίθεται στον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Προσφέροντας την συνδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ απέναντι στην ιρανική επίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τα λόγια πράξη.
Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν που φέρουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν επικίνδυνη κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, ενώ εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στην Γάζα. Και αυτό είναι το καταστροφικό σενάριο που η Ουάσινγκτον φοβάται τους τελευταίους μήνες.
Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ; Η Ουάσινγκτον επιδιώκει τον κατευνασμό της κατάστασης.
«Ο πρόεδρος υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενα ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε, αλλά θεωρεί ότι το Ισραήλ «δεν επιδιώκει σημαντική κλιμάκωση με το Ιράν», αν και η επίθεση αυτή είχε ως στόχο «την καταστροφή και τον θάνατο».
Ο Τζο Μπάιντεν, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, διαβίβασε απευθείας το μήνυμά του κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.
«Προσεκτικός υπολογισμός των ρίσκων»
Ο πρόεδρος Μπάιντεν «είπε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) ότι πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά και στρατηγικά τους κινδύνους μίας κλιμάκωσης» ώστε να αποφύγουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Ο υπολογισμός που κάνει η Ουάσινγκτον είναι ότι η Τεχεράνη πήρε αυτό που ήθελε με μία επίδειξη ισχύος σε απάντηση της αποδιδόμενης στο Ισραήλ επίθεσης στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού. Και για τους Αμερικανούς, το Ισραήλ απέδειξε με θεαματικό τρόπο τις αμυντικές του ικανότητες.
Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών της G7 και τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση: είναι όλο και περισσότερο επικριτικός με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις, για την διαχείριση του πολέμου στην Γάζας, αλλά πρέπει να του προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του.
«Πολύ κυνικό»
«Ολα αυτά τον βάζουν σε δύσκολη θέση», λέει ο Colin Clarke, διευθυντής έρευνας του Soufan Group. «Είναι καχύποπτος με τα κίνητρα του Νετανιάχου, ο οποίος προσπαθεί να διευρύνει την σύρραξη σε ολόκληρη την περιοχή για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο που έχει άσχημη εξέλιξη για τον ίδιο στην Γάζα». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσπαθεί «να συγκαλύψει τις απολύτως πραγματικές διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν» για την πολιορκημένη από το Ισραήλ και απειλούμενη με λιμό Γάζα.
Ο James Ryan, διευθυντής του Middle East Research and Information Project, περιμένει ότι «ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να περιορίσει το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου έχει ήδη δείξει ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει όλα τα όρια που θέλει να βάλει ο Μπάιντεν». «Ολο αυτό είναι δυστυχώς πολύ κυνικό», λέει.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση και βάλλεται από τα αριστερά για την ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα και από τα δεξιά για την υποτιθέμενη «αδυναμία» του.
«Αν ο Τζο Μπάιντεν παρακινήσει τους Ισραηλινούς να μην απαντήσουν καθόλου, τότε θα είναι ντροπιαστικό για τις ΗΠΑ», δήλωσε σήμερα στο CNN ο Τζον Μπόλτον, κάποτε σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει στην παρούσα συγκυρία «μία ευκαιρία για το Ισραήλ να καταστρέψει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».
Ιράν-Ισραήλ: Η Γαλλία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους λατρείας και σχολεία της εβραϊκής κοινότητας
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες Κυριακή εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πέσαχ, του εβραϊκού Πάσχα.
Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».
Καθώς πλησιάζει το Πέσαχ (22η-30ή Απριλίου), τους κάλεσε ακόμη να δώσουν ιδιαίτερη «προσοχή» στις λειτουργίες και στις συγκεντρώσεις που «παραδοσιακά» συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.
Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών απαίτησε να υπάρχουν μπροστά σε εβραϊκά ιεροδιδασκαλεία ήδη από σήμερα «συστηματικά στατικοί φρουροί τις ώρες εισόδου και εξόδου των μαθητών».
Επιπλέον ο Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε να γίνονται «τακτικά διελεύσεις δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής» μπροστά σε «εξειδικευμένα καταστήματα» της εβραϊκής κοινότητας.
Έλαβε τις αποφάσεις αυτές εξαιτίας του «πολύ υψηλού επιπέδου τρομοκρατικής απειλής», της «διατήρησης σε υψηλό επίπεδο των ενεργειών αντισημιτικού χαρακτήρα» στη Γαλλία, καθώς και της συνέχισης «των εντάσεων σε διεθνές επίπεδο», πάνω απ’ όλα «της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ» το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, εξήγησε στο έγγραφό του.
Η Ambrey λέει πως το Ισραήλ αναχαίτισε UAV που εξαπολύθηκε «από την Υεμένη»
Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν σε μικρή απόσταση από την Εϊλάτ τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που κατ’ αυτήν εξαπολύθηκε από την Υεμένη.
Ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε άνευ προηγουμένου επίπεδα παρεμβολών στα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification Systems, AIS) των πλοίων στα ανοικτά της Εϊλάτ και της γειτονικής Άκαμπα (Ιορδανία) χθες, κάτι που απέδωσε στην πολύ αυξημένη χρήση «συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου».
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες μέσω X πως κορβέτα κλάσης Saar-6 «αναχαίτισε επιτυχώς UAV το οποίο πλησίαζε την ισραηλινή επικράτεια από νοτιοανατολική κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας το σύστημα άμυνας C-Dome».
Το C-Dome είναι η ναυτική εκδοχή του χερσαίου συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», σε χρήση για πάνω από μια δεκαετία προκειμένου να αναχαιτίζονται ιδίως ρουκέτες της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του από ισραηλινή κορβέτα έγινε μόλις την περασμένη Τρίτη, για να καταρριφθεί «ύποπτο» αντικείμενο που «παραβίασε» τον ισραηλινό εναέριο χώρο, επίσης κοντά στην Εϊλάτ. Δεν διευκρινίστηκε επίσημα τι ήταν το «ύποπτο» αντικείμενο, πάντως ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ήταν drone.
Η Εϊλάτ γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων των Χούθι, που λένε πως δρουν εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Χούθι εκτόξευσαν τον Φεβρουάριο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του λιμένα στρατηγικής σημασίας, που πάντως αναχαιτίστηκαν. Συμμετείχαν επίσης στην άνευ προηγουμένου επίθεση με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.
Το Ιράν δηλώνει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για τα αντίποινα στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα
Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. “Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη“, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευχαριστήριο μήνυμα
22 Νοεμβρίου 2024 -
Χάλκινο μετάλλιο έφερε από την Ταϊβάν η Culinary Team Greece
22 Νοεμβρίου 2024 -
Πρωτότυπες πινακίδες σήμανσης από το σύλλογο Συμβαδί-ζω
22 Νοεμβρίου 2024 -
27η Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ