Χαλκιδική: Στα κάγκελα οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία
«Αγγίζει και το 100%, ο αγρότης δεν φταίει για την τιμή στο λάδι»
Σε απόγνωση οδηγούνται οι Αγροτικοί ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών του Νόμου Χαλκιδικής για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ακαρπίας, κάνοντας λόγο ακόμη για 80 έως 100% και εκτιμάται ότι σε περίπτωση που δεν στηριχτούν από την πολιτεία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική ζημιά που θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και παρέδωσαν επιστολή στην οποία με κραυγή αγωνίας καταδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζοντας κυρίως, το οικονομικό αδιέξοδο για τους ίδιους, αλλά και για τους 3.000 εργαζόμενους.
«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80 έως 100% ακαρπίας», ανέφερε ο πρόεδρος τους Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβιών, Θανάσης Χαλάτης, επικεφαλής της ομάδας παραγωγών και εκπρόσωπος των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% της επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας, θέτει καθαρά σε κίνδυνο τη νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς που μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ».
Όπως εξηγεί, εκείνο που ζητούν είναι να τεθεί στο τραπέζι ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Όπως επίσης και ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βαγγελούδης, πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Χαλκιδικής κατήγγειλε την αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στην κλιματική κρίση. ”Είμαστε νέα φουρνιά αγροτών οι οποίοι θέλουμε ένα υπουργείο ανάπτυξης, όχι επιδοτήσεων. Γνώμονας για μας είναι η ανάπτυξη. Έχοντας μελέτες ξέρουμε ότι εδώ και 30 χρόνια η κλιματική αλλαγή πλήττει τον νότο της Ευρώπης. Καταγγέλλουμε την αδράνεια όλων των κυβερνήσεων ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για το προλαμβάνειν και τώρα αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου, ο ίδιος απάντησε ότι «ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. ζήτησε. Πέρυσι το έξτρα παρθένο πωλούνταν σε τιμές 3,5 ευρώ και φέτος θα ξεπεράσει το φράγμα των 10 ευρώ. Ο αγρότης ποτέ δεν καθορίζει τις τιμές», δήλωσε και επεσήμανε ότι: «Πέρυσι μεγαλοεταιρείες αποθήκευαν το λάδι και τώρα εκτόξευσαν τις τιμές, ο αγρότης δεν φέρει καμία ευθύνη».
Thesstoday
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ