Χαώδεις καταστάσεις με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Ατελείωτη λίστα, τεχνικά λάθη...
Αφόρητες πιέσεις και χαώδεις καταστάσεις δημιουργεί η ροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ηγεσίας της ΑΑΔΕ προς το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», στους τομείς της ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών και συναλλαγών, της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων κ.λπ. Η υπερεπίσπευσή τους και οι ανεπαρκέστατες προθεσμίες για την ολοκλήρωσή τους όχι μόνο πιέζουν αφόρητα φορολογούμενους και φοροτέχνες-λογιστές, αλλά και δημιουργούν τραγελαφικές και αδιέξοδες καταστάσεις.
Παρόλο που φέτος έχουν προστεθεί επιπλέον απαιτητικά αντικείμενα στη διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, δόθηκε η πλέον ανεπαρκής προθεσμία για την κατάθεσή τους. Ετσι, 17 ημέρες πριν από τη λήξη της, 2.100.000 φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ανέβει στο σύστημα, καθιστώντας την προθεσμία πρακτικά άκυρη! Επιπλέον, αντί των 1.500.000 προσυμπληρωμένων δηλώσεων, τελικά υποβλήθηκαν μόνο 423.000 και για πολλές εξ αυτών θα πρέπει να κατατεθούν τροποποιητικές γιατί υπήρχαν λάθη! Ετσι, ο αριθμός του συνόλου των δηλώσεων που απομένει φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια – σε 17 ημέρες!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο myDATA υπήρχαν κενά ή λάθη τα οποία διορθώθηκαν πολύ αργά, κάποια δε εξ αυτών παραμένουν ακόμη και σήμερα!
Προ των τετελεσμένων που δημιουργεί η ίδια η πραγματικότητα, στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν να συμβιβάζονται αναγκαστικά με το… αναπόφευκτο, δηλαδή με το να δοθεί παράταση. Μάλιστα, μία από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να ικανοποιηθεί πλήρως η πρόταση των ενώσεων των φοροτεχνικών-λογιστών για παράταση της προθεσμία κατάθεσης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον Αύγουστο να είναι μήνας διακοπών για τους φοροτεχνικούς-λογιστές.
Παράταση
Για τη «νομιμοποίηση» της όποιας απόφασης για παράταση, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ενεργοποιήσει μία επιτροπή την οποία συνέστησε το ίδιο από το 2023 αλλά στη συνέχεια φρόντισε να «παγώσουν» οι διαδικασίες της. Για την ακρίβεια, το υπουργείο συνέστησε το 2023 δύο επιτροπές, μία για το myDATA και μία για λοιπά φορολογικά θέματα, οι οποίες απαρτίζονται από εφοριακούς, λογιστές και στελέχη του υπουργείου. Στη συνέχεια όμως «πάγωσε» τη λειτουργία τους – μόνο η μία εξ αυτών συνεδρίασε για μία και μοναδική φορά. Ο λόγος ήταν ότι μέσω των επιτροπών εκφράζονταν πιέσεις εφοριακών και λογιστών που ήταν αντίθετες με τα σχέδια του υπουργείου.
Σήμερα θα συνεδριάσει η μία εξ αυτών, αυτή για τα φορολογικά θέματα, με αντικείμενο το να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Σημειώνουμε ότι το να δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον Αύγουστο να είναι μήνας διακοπών για τους φοροτεχνικούς-λογιστές, είναι πρόταση όλων των ενώσεων των φοροτεχνικών-λογιστών, περιλαμβανομένης της ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών), της οποίας η διοίκηση πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα.
Οι φοροτεχνικοί-λογιστές καταθέτουν ένα επιπλέον επιχείρημα για την ανάγκη παράτασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου: ότι φέτος υπάρχουν καινούργια αντικείμενα που καθιστούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πολύ περισσότερο επαχθή και περίπλοκη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: το myDATA (με μια μεγάλη λίστα προβλημάτων είτε ανυπαρξίας στοιχείων είτε λαθεμένων στοιχείων), ο νεοεισαχθείς τεκμαρτός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς και η γενικότερη «βίαιη ψηφιοποίηση» των φορολογικών διαδικασιών.
Τούτων δοθέντων, το γεγονός ότι ιδιαίτερα φέτος δόθηκε η πιο περιορισμένη προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων κρίνεται από εκπροσώπους των φοροτεχνικών-λογιστών παράλογο και ανεξήγητο.
Ατελείωτη λίστα
Στην ανακοίνωση της η ΠΟΦΕΕ ήδη από τις 5 Ιουλίου θεωρεί επιβεβλημένη την παράταση φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω λογιστών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 και τονίζεται ότι στις 2 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πολυσυζητημένη αυτόματη υποβολή των “προσυμπληρωμένων” δηλώσεων, οι οποίες αρχικά εξαγγέλθηκε από το υπουργείο ότι θα φτάσουν περίπου τις 1.300.000, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 423.000 δηλώσεις.
[…] Στοχεύοντας στην ενημέρωση των υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ, αλλά και του νέου Υφυπουργού Οικονομικών, και βεβαίως των συνάδελφων Λογιστών - Φοροτεχνικών, θεωρούμε καθήκον μας τη δημοσιοποίηση επικαιροποιημένης λίστας προβλημάτων, με την ένδειξη της χρονικής επίλυσης όπου έχει αυτή υλοποιηθεί, όπως μας τα έχουν αναφέρει Λογιστές – Φοροτεχνικοί από τις 52 ενώσεις-μέλη μας, καθώς και συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ανά την Ελλάδα, από την έναρξη της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων.
Μεταξύ αυτών αναφέρουν τη μη δυνατότητα εκτύπωσης εκκαθαριστικών (επιλύθηκε 27/4), το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό ακόμα και σε μη πιστωτικές (επιλύθηκε 27/4), μη ενημέρωση του συστήματος με το επίδομα τέκνου (επιλύθηκε 1/5), η επιστρεπτέα προκαταβολή στον 727 δεν συμπληρώθηκε (επιλύθηκε μέσα Μαΐου), το τέκνο που είναι υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση αν δεν υποβάλει πρώτα ο γονέας (επιλύθηκε 27/4), μη ενημέρωση του συστήματος με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (επιλύθηκε 13/5), ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει βεβαιώσεις στο site του, προκειμένου να γίνουν οι καταχωρήσεις στα βιβλία (επιλύθηκε 2/5), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησαν να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών (επιλύθηκε μέσα Ιουνίου), αναφέρθηκε ότι στον πίνακα 6 του Ε1, δεν μπορεί να δηλωθεί φορολογούμενος ως σκηνίτης (επιλύθηκε 13/5), αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης (επιλύθηκε μέσα Ιουνίου), εντοπίστηκαν λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις (επιλύθηκε μέσα Ιουνίου) και υπήρχαν πολλά παράπονα υπερηλίκων που υποχρεώνονται να μεταβούν στις τράπεζες για να ανοίξουν λογαριασμούς για να πάρουν ΙΒΑΝ λογαριασμού (επιλύθηκε 11/6).
Επίσης, για τους τόκους καταθέσεων και δανείων, υπάρχουν ακόμα αναφορές για λάθη από ορισμένες τράπεζες, ενώ υπάρχουν ακόμη αναφορές για αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 αλλά δεν φαίνονται στο Ε1.
Εκκρεμεί ακόμα από τη ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας, δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή, ενώ πολλούς αγρότες τους φορολογεί με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.
Τεχνικά λάθη
Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση, αλλά δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
Ακόμη, σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.
Στα Εντυπα Ν με ζημίες προηγούμενων ετών, στο σύστημα δεν υπολογιζόταν η ζημία προηγούμενων ετών εάν πρώτα δεν γινόταν προσωρινή αποθήκευση στο έντυπο (τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής), με αποτέλεσμα να χάνεται υπερβολικός χρόνος, καθώς οι συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος.
Κατά την υποβολή του εντύπου Ν, σε περίπτωση που τα διανεμόμενα κέρδη των εταίρων είναι μηδενικά, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής του έντυπου Ν διότι δεν μπορεί να δεχτεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,00 ευρώ (Τεχνικό πρόβλημα εφαρμογής). Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν καταχωρηθεί στον αντίστοιχο κωδικό το ποσό 0,01 ευρώ, κάτι που καθιστά την υποβολή λανθασμένη. Δεν έχει δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος από τους συναδέλφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς ψάχνοντας τρόπους να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό πρόβλημα της εφαρμογής.
Τέλος, εάν κατά την υποβολή της Φορολογικής Δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑΔΕ έχει καθυστέρηση πολλών ωρών. Σημειώστε ότι για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Προσυμπληρωμένο... φιάσκο
Αρκετά προβλήματα αναφέρθηκαν και στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις:
Π.χ. σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης. Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
Ακόμη, υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί, έλειπαν αυτοκίνητα, το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά ή μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες και αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
Επίσης, εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Ομως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.
Εκτός όλων των ανωτέρω, θέλουμε να προσθέσουμε ότι την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις βιομηχανίας και λιανεμπορίου, με πολλά προβλήματα και εκεί, κάτι που συνεπάγεται πληθώρα επιπλέον εργασιών και εργατοωρών για τα λογιστικά γραφεία.
Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο μήνας Ιούλιος είναι μήνας υποβολής ΦΠΑ, όπου μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα, έχει γίνει και αλλαγή του εντύπου ΦΠΑ. Αυτό έχει δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και δυσλειτουργίες στο σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εργατοώρες.
Προκαταβολές
Ο λανθασμένος υπολογισμός προκαταβολής σε επιχειρήσεις με έναρξη το 2023 επιλύθηκε μόλις στα μέσα Ιουνίου. Σε περίπτωση που ο επιτηδευματίας είναι η σύζυγος, και υπάρχει τέκνο με αναπηρία, δεν αναγνωριζόταν η έκπτωση στο τεκμαρτό εισόδημα (επιλύθηκε τέλος Ιουνίου). Επίσης, όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδρομικά από το Μετοχικό Ταμείο δεν είχαν συμπεριληφθεί στον κωδικό 269 (επιλύθηκε 8 Ιουνίου). Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
Το σύστημα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023 ενημερώθηκε μόλις στις 7 Ιουνίου. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
Ακόμη, η βεβαίωση αποδοχών των μακροχρόνια ανέργων με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που έλαβαν μέσα στο 2023 ενημερώθηκε μόλις στις 7 Ιουνίου και δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.
Τέλος, στα Εντυπα Ν των μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, το πεδίο εισοδήματα από επιχειρηματικές συναλλαγές χανόταν/διαγραφόταν κατά την υποβολή της δήλωσης. (επιλύθηκε αρχές Ιουνίου).
πηγή: efsyn.gr - Πάνος Κοσμάς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Μία Πράξη Αγάπης από τον Σύλλογο του Νεοχωρίου Αλμωπίας
19 Δεκεμβρίου 2024 -
Πλημμύρισε καμπίνα αεροπλάνου σε πτήση της American Airlines
19 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ