Ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα 61 εκατ € δίνει ώθηση στην μελισσοκομία
Αυγενάκης: Η Διεπαγγελματική , «διαβατήριο» για να βρει το μέλι τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές
Την ανάγκη ανασύστασης και σωστής λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, ώστε το ελληνικό μέλι ως προϊόν να βρει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές, επισήμανε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο από κοινού με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και του "Φίλους Δάσους Συγγρού", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.
«Για το ΥΠΑΑΤ», είπε ο υπουργός, «η μελισσοκομία συνιστά έναν κλάδο του πρωτογενούς τομέα με μεγάλη σημασία. Για τον λόγο αυτό η ΚΑΠ 23-27 προβλέπει ξεχωριστό τομεακό πρόγραμματο οποίο επιδοτείται με 61 εκατ. ευρώ».
Το εν λόγω πρόγραμμα, εμπεριέχει δράσεις :
· Κατάρτισης των μελισσοκόμων.
· Βελτίωσης των προϊόντων.
· Εμπλουτισμού της μελισσοκομικής χλωρίδας και
· Βελτίωση της βιοποικιλότητας.
«Στόχος μας», ανέφερε, «δεν είναι μόνο η ανάταση του τομέα της μελισσοκομίας, αλλά η μετάβαση του σε μια νέα βιώσιμη και ανταγωνιστική εποχή. Για να τον πετύχουμε τον στόχο αυτό, πρόσθεσε, προχωράμε στην ψηφιακή αναβάθμιση του κλάδου, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους μελισσοκόμους που είδαν τις κυψέλες τους να χάνονται από πυρκαγιές και πλημμύρες του προηγούμενου έτους. Το Ι.Γ.Ε., όπως και το ΜΑΙΧ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καλούνται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή ως φορείς εκπαίδευσης».
Ο κόσμος χωρίς μέλισσες θα πεινούσε
Αναφερόμενος στην προσφορά της μέλισσας στον άνθρωπο είναι ότι είναι καθοριστική για την επιβίωση όχι απλά του ανθρώπου, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο επικονιαστή των φυτών.
«Το 35% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων παγκοσμίως επηρεάζεται από τους επικονιαστές. Δεύτερον, η παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90% χωρίς την βοήθεια τους. Δεδομένου ότι οι μέλισσες είναι οι σημαντικότεροι επικονιαστές, γίνεται σαφές ότι χωρίς τις μέλισσες, ο κόσμος θα πεινούσε», με ό,τι σημαίνει αυτό για την αντιμετώπιση του προβλήματος διατροφικής ασφάλειας.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός επεσήμανε ότι εξίσου κομβικής σημασίας είναι και η ενίσχυση της συνεργατικότητας και στον κλάδο της μελισσοκομίας.
«Να μην υπάρχει», υπογράμμισε, «κατακερματισμός δυνάμεων. Ενωμένοι όλοι γύρω από την αγάπη και το μεράκι τους για ένα προϊόν, να πετύχουν καλύτερη συνεννόηση και εκπροσώπηση, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων σχετικά με το προϊόν».
«Είναι», είπε, «πραγματικά κρίμα η ευλογημένη ελληνική γη να παράγει τόσα προϊόντα ασύγκριτης γεύσης και ποιότητας και να χάνονται, να μη μπορούν να ξεχωρίσουν και να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον με έναν ωκεανό παρόμοιων μεν, κατώτερης ποιότητας δε προϊόντων».
Ενίσχυση του κλάδου
Όπως είπε ο υπουργός ένα από αυτά τα προϊόντα που θέλει να αναδείξει το ΥΠΑΑΤ, είναι το μέλι. Και όπως υπενθύμισε ότι στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού το Δεκέμβρη, είχε αναφερθεί στην ανάγκη, ύπαρξης μιας ισχυρής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού. «Είναι καθοριστική για την ενίσχυση του κλάδου της μελισσοκομίας και την εκπροσώπηση των παραγωγών τόσο στη χώρα μας όσο και στα όργανα της ΕΕ», τόνισε.
«Θέλουμε να ανασυστήσουμε τη Διεπαγγελματική Οργάνωση μελιού, η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε από μεριάς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως μπορούμε σε αυτή την προσπάθεια που θα δώσει σε αυτό το τόσο ξεχωριστό προϊόν την ώθηση που χρειάζεται για να λάβει την θέση που του αξίζει στις αγορές διεθνώς», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του χώρου του σχολείου
18 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ