close search results icon

Ξενοφών Κοντιάδης: Η άρση εμπιστοσύνης σε Κασσελάκη δεν συνεπάγεται και έκπτωση του προέδρου

Στο επίκεντρο της ανάρτησης του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται η ερμηνεία του καταστατικού.

Ξενοφών Κοντιάδης: Η άρση εμπιστοσύνης σε Κασσελάκη δεν συνεπάγεται και έκπτωση του προέδρου

Την ώρα που οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ «τρέχουν» για την εκλογή νέας ηγεσίας, ενδιαφέρον έχει μια ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη για τα παράδοξα που παρατηρούνται θεσμικά παράδοξα που παρατηρούνται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο της ανάρτησης του καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται η ερμηνεία του καταστατικού σε σχέση με την πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, η έγκριση της μομφής δεν σημαίνει αυτόματα την απομάκρυνση του Κασσελάκη από την προεδρία, αλλά την ανάγκη σύγκλησης συνεδρίου για την προκήρυξη νέας εκλογικής διαδικασίας.

Παράλληλα, επισημαίνει το παράδοξο της ψηφοφορίας που ήταν για άλλα μέλη μυστική και για άλλα φανερή και από τηλεφώνου

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Κοντιάδη έχει ως εξής:

«Ένα σύντομο θεσμικό σχόλιο για τις εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, “σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.” (άρθ. 20 παρ. 4).

Πρώτη παρατήρηση, η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν.

Δεύτερη παρατήρηση, ως προς τη διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης. Στην ΚΕ αποφασίστηκε η σχετική διαδικασία να γίνει με μυστική ψηφοφορία. Όμως παρόντα ήταν 210 από τα 295 μέλη της. Ενώ λοιπόν τα παρόντα μέλη ψήφισαν σε κάλπη, τα απόντα ψήφισαν τηλεφωνικά, με ανοιχτή ακρόαση σε τριμελή επιτροπή. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ ότι “επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 64 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Επίσης 21 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο.” Ποια μυστικότητα, ποια θεσμική σοβαρότητα ως προς τη διαδικασία, ποια τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια τριτοκοσμική χώρα ή σε κάποιο περιθωριακό κόμμα, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Μετά διερωτώνται πολλοί γιατί τα πολιτικά κόμματα, ως αναγκαίος θεσμός για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού, έχουν πλήρως απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών…

πηγή tvxs.gr

*κεντρική φώτο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ