close search results icon

Χρήστος Κέλλας: Με έργα στηρίζουμε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Εννέα (9) σημεία που αναφέρθηκαν ως "έργο" από τον Υφυπουργό. 

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση και ουσιαστική στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, στο συνέδριο που πραγματοποιούν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και ο Δήμος Τρικκαίων σήμερα στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα τις προηγούμενες ημέρες

• Καταβλήθηκαν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για την στήριξη των παραγωγών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους δικαιούχους οικολογικών σχημάτων, για συνδεδεμένη στο βαμβάκι και βασική ενίσχυση.

• Καταβλήθηκαν 30 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, για θανατοθέντα ζώα από ζωονόσους.

• Ενεργοποιήθηκε το Μέτρο 23 του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που προβλέπει ενίσχυση των παραγωγών για απώλειες άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά από φυσικές καταστροφές, με αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των πληγέντων στη Θεσσαλία και στις μέχρι σήμερα δράσεις από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κέλλας σταχυολόγησε μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως:

• Η εφαρμογή από τον ΕΛΓΑ, προγράμματος, ύψους 310 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται δωρεάν με ευρωπαϊκό μέτρο.

• Η παράταση του ήδη ισχύοντος προγράμματος απονιτροποίησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ και η ένταξη νέων εκτάσεων σε πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ.

• Η διάθεση 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, αλλά και 42 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του 2024.

• Ηυπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα leader της Θεσσαλίας με κάλυψη του 100% των επενδυτών.

• Η ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για αγρότες με συντελεστή 9%.

• Η μείωση της καταβολής φόρου εισοδήματος κατά 50% για μέλη συνεταιρισμών, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακήκαλλιέργεια.

• Η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και η δημιουργία πέντε ασφαλιστικών κατηγοριών.

• Η μείωση σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα.

• Η μείωση ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα από 24% σε 13%

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου μετασχηματισμού που θα διασφαλίσει την ευημερία της περιοχής για τις επόμενες γενιές.

Η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου masterplan αντιπλημμυρικής προστασίας για την Θεσσαλία σε τρία επίπεδα, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ και συστάθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).

Ταυτόχρονα, υλοποιούνται 11 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ καθώς και μικρά εγγειοβελτιωτικά και έργα Αγροτικής Οδοποιίας.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων, η μη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη, η διάθεση 30 εκατ. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αγροτικής χρήσης, το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» για φθηνό αγροτικό ρεύμα με 9,3 λεπτά/kWh για δυο +οκτώ χρόνια, η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους ρεύματος, χωρίς τόκους και η επιστροφή 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» και την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε 332 Δήμους και όλες τις Περιφέρειες.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Θερμοκηπιακής Καλλιέργειας ύψους 600 εκατ. ευρώ με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 50%, στις προωθούμενες επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ για την καινοτομία στη γεωργία και φυσικά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027 των 19,4 δισ. ευρώ συνολικά, προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι είναι σημαντικό να στηρίξουμε το εισόδημα των παραγωγών μας με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ιδιαίτερα τώρα που πλήττονται από στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ