close search results icon

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα καλύψει τις χιλιάδες ελλείψεις γιατρών έως το 2027 – Τα κίνητρα για τους νέους επιστήμονες

Υπουργείο Υγείας: Πώς θα καλύψει τις χιλιάδες ελλείψεις γιατρών έως το 2027 – Τα κίνητρα για τους νέους επιστήμονες

Photo: Shutterstock

Με αμείωτη ένταση προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κλείσει τα κενά των γιατρών στο ΕΣΥ και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το έλλειμμα των παθολόγων και των γενικών γιατρών που αποτελούν τις ειδικότητες – πυλώνες της ΠΦΥ (Προσωπικοί Γιατροί) αλλά και τις ειδικότητες πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία, παραμένει πληγή για το σύστημα υγείας, παρά τις σημαντικές θεραπευτικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια.

Το 2025 θεωρείται κομβικό έτος καθώς θα εφαρμοστούν βραχείας ανακούφισης μέτρα για την πολύπαθη ΠΦΥ, όπως η μετατροπή των αγροτικών γιατρών (και) σε Προσωπικούς Γιατρούς με θέσεις που θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα για να εγγραφούν οι πολίτες. Παράλληλα, ξεκινά και η κατασκευή μιας δεξαμενής Προσωπικών Γιατρών που φιλοδοξεί να τροφοδοτεί με παθολόγους και γενικούς γιατρούς σε μακροπρόθεσμη και σταθερή βάση την ΠΦΥ αλλά και τα νοσοκομεία.

Σήμερα η χώρα διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που προέρχονται από το δημόσιο σύστημα, δηλαδή εργάζονται στα Κέντρα Υγείας και στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί στην ΠΦΥ 1.272 ιδιώτες γιατροί, παθολόγοι και γενικοί γιατροί – πρόκειται για μικρό αριθμό σε σχέση με το σύνολο των συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών.


Εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό είναι περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56% – συνεπώς σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες δεν έχουν Προσωπικό Γιατρό. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας – το οποίο συνδέεται με τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης – θέτει ως πρώτο ορόσημο το τέλος του 2025, όπου υπό την υγειονομική ομπρέλα του Προσωπικού Γιατρού πρέπει να βρίσκεται το 75% των πολιτών, και δεύτερο χρονικό ορόσημο το 2027 με κάλυψη του 90% των πολιτών. Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας χρειάζονται περίπου 1.500-2.000 γιατροί, το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική.

Τα σημαντικά bonus

Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, στην εκπνοή του έτους, που δίνει από εφέτος εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε όσους αποφοίτους επιλέξουν να ειδικευτούν στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική και την Εσωτερική Παθολογία, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει νέους γιατρούς στο σύστημα υγείας και σταδιακά θα μειώνει το έλλειμμα στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Ειδικότερα, κάθε νέος ιατρός που θα επιλέξει το 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας σε νοσοκομεία με κενές θέσεις και χωρίς λίστα αναμονής, θα λαμβάνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται σε δύο φάσεις: τα ⅔ κατά την έναρξη της εκπαίδευσης και το ⅓ με την ολοκλήρωση της 5ετούς ειδικότητας.

Για το τρέχον έτος το υπουργείο Υγείας έχει δεσμεύσει καταρχάς ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο bonus, ποσό που αντιστοιχεί στην οικονομική ενίσχυση περίπου 50 γιατρών. Υπενθυμίζεται πως ανάλογες στοχευμένες κινήσεις με παροχή επιπλέον οικονομικού κινήτρου έγιναν για την προσέλκυση αναισθησιολόγων, ειδικευομένων και ειδικευμένων, όταν κατά την πανδημία κορωνοϊού κορυφώθηκαν οι ελλείψεις στη συγκεκριμένη κρίσιμη ειδικότητα.

Όπως παρατηρούν νοσοκομειακοί γιατροί, με δεδομένο ότι οι ειδικευόμενοι λαμβάνουν περίπου 1.300 ευρώ τον μήνα, η εφάπαξ αυτή ενίσχυση διαφοροποιεί αισθητά τις αποδοχές τους αθροιστικά κατά την πενταετία της ειδικότητας και τους ανεβάζει στην ίδια μισθολογική κατηγορία με εκείνη των ειδικευομένων παθολόγων ή γενικών γιατρών σε ευρωπαϊκές χώρες. Το bonus που δίδεται βεβαίως μόνο για αυτές τις ειδικότητες πυροδοτεί αντιδράσεις από το ιατρικό σώμα, καθώς ανοίγει τη μισθολογική ψαλίδα των ειδικευομένων γιατρών.

Κατά το υπουργείο Υγείας, η παροχή bonus ήταν μονόδρομος μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού όπου η έλλειψη δεκάδων παθολόγων είχε προκαλέσει έμφραγμα σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι εκκλήσεις του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να καλυφθούν οι θέσεις από ιδιώτες με σημαντική αμοιβή έως και 200 ευρώ την ημέρα, δεν είχαν αντίκρισμα. Ενώ με αφορμή τις ελλείψεις δρομολογήθηκαν επιδοματικές αλλαγές στις προκηρύξεις των λεγόμενων άγονων θέσεων στα νοσοκομεία, που επίσης δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απόδοση.

Η ενίσχυση του Προσωπικού Γιατρού

Επιπλέον, στην υπουργική απόφαση προβλέπεται πως όλοι οι ειδικευόμενοι ιατροί Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής θα παρέχουν υποχρεωτικά, κατά το πέμπτο έτος της ειδικότητάς τους, υπηρεσίες Προσωπικού Γιατρού στα Κέντρα Υγείας, δηλαδή στην ΠΦΥ. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Υγείας θεωρεί πως οι ειδικευόμενοι γιατροί θα λαμβάνουν πολύτιμη εμπειρία, ενισχύοντας τις κλινικές τους γνώσεις και δεξιότητες στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης. Πρακτικά, βεβαίως οι ειδικευόμενοι ιατροί Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής θα αποτελούν σημαντική εφεδρεία του συστήματος υγείας, και συγκεκριμένα της ΠΦΥ όπου οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες και ακάλυπτες.

Το τρέχον έτος και με τον στόχο της κάλυψης του 75% των πολιτών που πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό το υπουργείο Υγείας βάζει στο σύστημα υγείας σε νέο, διευρυμένο ρόλο τους γιατρούς που κάνουν υπηρεσία υπαίθρου, τους αγροτικούς γιατρούς. Θα παρέχουν υποχρεωτικά υπηρεσίες και ως Αγροτικοί Γιατροί όσο και ως Προσωπικοί Γιατροί στην περιοχή τους, που πλέον δεν θα είναι μόνο περιοχές της Περιφέρειας αλλά και των αστικών κέντρων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις.

Τέλος, σε μία προσπάθεια να αντιστοιχιστεί κάθε πολίτης με Προσωπικό Γιατρό δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο του 2025 να δηλώνουν τον ιδιώτη γιατρό τους ως Προσωπικό Γιατρό, που σημαίνει ότι θα αναλαμβάνουν και τη σχετική δαπάνη ιδιωτικά. Μετά το πρώτο εξάμηνο, η εγγραφή θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα, με βάση τη διαθεσιμότητα Προσωπικών Γιατρών.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ