close search results icon

ΥΠΠΟ: 170 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Αττική

ΥΠΠΟ: 170 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού στην Αττική

Γράφει η Ξένια Στούκα

Μια «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» (ΟΧΕ) από το υπουργείο Πολιτισμού αποτυπώνει και διασφαλίζει την ισχυρή κοινωνικοοικονομική δυναμική του πολιτισμού σε όλη την Αττική: από το Μητροπολιτικό Κέντρο, την Ανατολική και Δυτική Αττική στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στα Νησιά Αργοσαρωνικού, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα!

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και πρωτοπόρο σχέδιο στρατηγικής και αναβαθμισμένων υποδομών και δράσεων του πολιτιστικού αποθέματος που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικότερα από το Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ», το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο νέο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, καρπός συνεργασίας του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Αττικής. Με γνώμονα την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της χωρικής της διάχυσης σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Πολιτισμού χαρτογράφησε τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της Αττικής.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο νέο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, καρπός συνεργασίας του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Αττικής

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της αναφέρθηκε στα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν «τη σημασία του πολιτισμού όχι μόνο ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας, αλλά και ως κρίσιμου στρατηγικού παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική της συνοχή και ανάπτυξη» και επεσήμανε πως «αφετηρία των σχεδιασμών μας αποτελεί ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους».

Στη συνέχεια, η υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το μοντέλο της ΟΧΕ που εκπονείται από το ΥΠΠΟ. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις -όπως είπε η κ. Μενδώνη- στο πλαίσιο της ΟΧΕ «έχουν συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 60 και πλέον εκατομμύρια προγραμματίζεται να αντληθούν από το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 και τα υπόλοιπα μέσω των λοιπών Τομεακών Προγραμμάτων». Επισημαίνεται ότι τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 προστίθενται σε εκείνα που ήδη έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται από τις υπηρεσίες και τους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής «είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού» και υπογράμμισε ότι «εκπονούμε έναν ολιστικό σχεδιασμό έργων και δράσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».


Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς

Πρόταση Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης

Οι τέσσερις άξονες της ΟΧΕ -όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη- είναι η διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του αττικού Τοπίου, η διάχυση της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Π.Α., η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος με άξονα την οργάνωση θεματικών πολιτιστικών διαδρομών στην Αττική και ο εκσυγχρονισμός και η ανάδειξη των πολιτιστικών υποδομών και υπηρεσιών της Αττικής. Την ΟΧΕ παρουσίασε ο προϊστάμενος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού Γιάννης Μυλωνάς, ο οποίος εξήγησε το όραμα του εργαλείου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τατόι και Θεατρικό Μουσείο

Ανάμεσα στα έργα του Προγράμματος Αττική εντός και εκτός στο Μητροπολιτικό Κέντρο της Αττικής ξεχωρίζουν το κτίριο επί της Σταδίου 47 που θα φιλοξενήσει το Θεατρικό Μουσείο (10.500.000€), τα έργα στο Τατόι (30.000.000€), τα έργα στο Ναό του Ηφαίστου (2.500.000€), στο Ναό του Ολυμπίου Διός (4.200.000€), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (30.000.000€) και στον Αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα στον Μαραθώνα (5.000.000€).

Επίσης μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έργα για την επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης (4.000.000€), καθώς και δράσεις για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού, όπως το πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής Ιατρικής Παραστατικών Τεχνών στο Ωδείο Αθηνών (3.687.750€) και η πιλοτική λειτουργία Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ» (1.000.000 ευρώ).

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ