Πέλλα: Καλά νέα για τους αγρότες φέρνει η συνεργασία αγροτών-συνεταιριστών! | PellaNews

Πέλλα: Καλά νέα για τους αγρότες φέρνει η συνεργασία αγροτών-συνεταιριστών!

Η κοινή προσπάθεια του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας(με αρωγό πάντοτε και τον Αγροτικό Σύλλογο Αλμωπίας βεβαίως) και των Συνεταιρισμών(ΣΕΑΣ)απέδειξε ότι τελικά αποδίδει καρπούς. Όπως το 2016 με το χαλάζι, το 2017 με το deminimis, το 2018 πάλι με το deminimis, το 2019 με την υπόθεση της παλαιάς ομάδας παραγωγών “Αθηνά”, έτσι και τώρα, επιδιώκεται να επιτευχθούν οι στόχοι επίλυσης όσων προκύπτουν.

Έτσι, η μεγάλη καταστροφή στο χαλάζι που έπληξε την Πέλλα φαίνεται με την ίδια συνεργασία να αποδίδει καρπούς. Με την επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Πέλλα, με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με φορείς(Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, Συνεταιρισμοί), πείστηκαν αμφότεροι ότι πολλά φυσικά πρόσωπα δεν έχουν πλέον την οικονομική δύναμη να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Αποφασίστηκε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες ώστε Υπουργείο και ΕΛΓΑ να φροντίσουν να δοθεί προκαταβολή στα νεκταρίνια, στα βερίκοκα, στα δαμάσκηνα, στο κεράσι 5 ευρώ το δέντρο και στα επιτραπέζια ροδάκινα 3 ευρώ το δέντρο, σε περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι 80% και άνω.

Συζητήθηκε η Πέλλα και η Ημαθία να προβούν σε δωρεάν διάθεση χυμού σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος. Αυτό θα γίνει με ένα πρόγραμμα που θα απεγκλωβίσει από την αγορά 50 εκατομμύρια κιλά. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετέχουν Οργανώσεις Παραγωγών, Συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα. Επίσης αποφασίστηκε στο νέο deminimis να συμπεριληφθούν τα αχλάδια της Πέλλας και της Ημαθίας.

Όλα αυτά προκύπτουν από εγκυρότατες πληροφορίες που προέρχονται ευρύτερα από τον χώρο των αγροτοσυνδικαλιστών και των συνεταιριστών και είναι σε θέση το pellanews.gr, όπως αποκλειστικά σας έχει ενημερώσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και παλαιότερα. Θεωρούμε, διότι στο παρελθόν δικαιωθήκαμε από την πληροφόρηση που είχε δοθεί για όλα τα παραπάνω θέματα που αναφέρονται ανά χρονιά, ότι για μία ακόμη χρονιά η συνεργασία των δύο πλευρών, του αγροτικού και του συνεταιριστικού, μπορεί να κάνει…θαύματα, όπως και έχει γίνει μέχρι σήμερα για μια σειρά υποθέσεων που βρήκαν τον δρόμο της επίλυσης τους.

Και όπως αποδεικνύεται η συνέχεια αυτής της συνεργασίας όχι μόνο μπορεί να φέρει αποτελέσματα αλλά βάζει και τα εχέγγυα μιας κατάστασης διεκδικήσεων, αναφοράς νέων προτάσεων και συμμετοχής της Πέλλας στις αγροτοσυνεταιριστικές εξελίξεις. Ευχόμαστε ως pellanews.gr και στηρίζουμε τέτοιες συνεργασίες φορέων, οι οποίες έλειψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από την κατάσταση και το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, δηλαδή έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που έκανε ζημία στα θέματα που αφορούσαν τα αγροτικά της Πέλλας. Πλέον αυτό έχει αλλάξει άρδην, διότι τα πρόσωπα που ασχολούνται έχουν ως κύρια στοιχεία την ειλικρίνεια, την παιδεία, την νοοτροπία ότι πρέπει να γίνουν βήματα μπροστά, ξεκάθαρα και προς το συμφέρον όλων γύρω από τον χώρο αυτό στην Πέλλα. Το στοίχημα λοιπόν αυτό δεν πάει απλά καλά, πάει εξαιρετικά!