Ο νεότερος υπ. Ευρωβουλευτής, Στέργιος Κωνσταντίνου στην ΠέλλαNews: "Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κάνει την αλλαγή που ζητάμε - Η νέα γενιά θέλει να ζήσει καλύτερα" | PellaNews

Ο νεότερος υπ. Ευρωβουλευτής, Στέργιος Κωνσταντίνου στην ΠέλλαNews: "Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να κάνει την αλλαγή που ζητάμε - Η νέα γενιά θέλει να ζήσει καλύτερα"

Συνέντευξη: Κυριάκος Θεοδοσίου

Ο Στέργιος Κωνσταντίνου είναι 28 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα και έζησε στην Κύπρο, στο Βέλγιο και την Αυστρία. Είναι δικηγόρος και ακτιβιστής για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Α.Π.Θ., Νομική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Advanced LLM) από το πανεπιστήμιο KU Leuven, με ειδίκευση στο δίκαιο της διανοητικής ιδιοκτησίας, πληροφορίας, επικοινωνίας και τεχνολογίας (IP & ICT Law). Πολιτικοποιημένες από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ είναι ο νεότερος Έλληνας υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

- Γιατί κατεβαίνετε υποψήφιος στις ευρωεκλογές και γιατί με το ΚΙΝΑΛ;

Οι Ευρωπαϊκές προκλήσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Η σοβαρότερη όλων όμως είναι ο Ευρωσκεπτικισμός. Και εδώ ακριβώς έγκειται το στοίχημα της δικης μας γενιάς. Εμείς χρειάζεται να διεκδικήσουμε περισσότερη Ευρώπη. Πραγματι, συνέβησαν και συμβαίνουν λάθη, και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι τώρα πιο σημαντικο από ποτε, η νέα γενιά, όλοι εμεις, να τα χτίσουμε όλα από την αρχή. Στην Ευρώπη το ρολο αυτο θα παίξουν το οι Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στην Ελλάδα το Κίνημα Αλλαγής. Άνθρωποι νέοι, πρωτίστως σε όραμα και ιδεες, που δε θα διστάζουν να βγουν μπροστά και να αρθρώσουν τα αιτήματα που ως τώρα δεν έχουν ακουστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να κάνουμε πράξη το ριζοσπαστικό, αυτό που θα επιφέρει την ουσιαστική αλλαγή που πολλοι ευαγγελίζονται, λίγοι ομως τολμούν να κάνουν πράξη. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να μπούμε σε μια μάχη, που ζητα και διεκδικεί μια νέα, διαφορετικη Ελλάδα σε μια νέα Ευρώπη.

- Σίγουρα θα έχετε ακούσει την ατάκα "νέο παιδί είσαι, τι θέλεις και μπλέκεις με αυτά;"

Ναι, πραγματι είναι κάτι που ακουγεται συχνά. Καμία φορά ομως χρειάζεται να επιλέξεις αν πρέπει να παραμείνεις άπραγος, ή να παλέψεις για το μέλλον που θες. Αν εμεις οι ίδιοι δεν ασχοληθουμε με κάθε απόφαση που έχει επιρροή στο παρόν και το μέλλον μας, τότε ποιος θα το κάνει; Έτσι, σήμερα δηλώνουμε πιο έτοιμοι από ποτέ. Μέσα από αυτές τις Ευρωεκλογές έχουμε ως σκοπό να συνασπίσουμε γύρω από τον προοδευτικο χωρο που μας εκφράζει, όλην εκείνη τη σιωπηρή πλειοψηφία που κάθεται σπίτι της, αδιαφορεί και αποδέχεται το προτετελεσμένο αποτέλεσμα μιας φθίνουσας πολιτικής. Για να αποδείξουμε πως υπάρχει λύση και πρέπει να ενεργήσουμε.

- Εκπροσωπείτε τη νέα γενιά πολιτικών. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι της Ευρώπης πέραν του υψηλού ποσοστού ανεργίας;

Ανομοιογενείς εργασιακό και φορολογικό καθεστώς στα διάφορα κράτη-μέλη, ανελαστική γραφειοκρατία, δυσλειτουργικό δημόσιο, έλλειψη κινήτρων για νεανική επιχειρηματικότητα, έλλειψη παροχής πολλών ευκαιριών πρακτικής άσκησης με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση.

Όλα τα παραπάνω ενδεικτικά προβλήματα είναι κοινά στα περισσότερα κράτη-μέλη του νότου και οδηγούν στο σπουδαιότερο από όλα: Την μετανάστευση των νέων σε κράτη του βορρά. Η ύπαρξη μεγάλων διαφορών σε αυτά τα ζητήματα ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν δημιουργήσει τεράστια κύματα μετανάστευσης από το νότο στο βορρά με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση η οποία οδηγεί, νομοτελειακά, σε αδιέξοδο και για τα κράτη που γερνάνε (όπως η Ελλάδα) και για την Ευρώπη.

- Το ότι έχετε περάσει πολλά χρόνια της ζωής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείτε πως θα είναι ένα από τα εφόδιά σας σε περίπτωση που εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Οι Νέοι της Ευρώπης σήμερα αισθάνονται πιο εγκλωβισμένοι από ποτε. Το δικό μου πάθος εντοπίζεται στα ψηφιακά δικαιώματα και στον τροπο με τον οποίο αυτά διαμορφώνουν τους κοινωνικούς συσχετισμούς, στην "noyb - European Centre for Digital Rights", η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ και πέτυχε το πρόστιμο- ρεκόρ, της τάξεως των 50 εκατομμυρίων, στην Γαλλία για τη μη σύννομη επεξεργασία δεδομένων των χρηστών. Η εμπειρια μου από τη ζωη στην Ευρώπη μου επιβεβαίωσε πως σήμερα απαιτείται η Ευρώπη που παρουσιάζεται στο συμβόλαιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καθώς και την διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής για τις Ευρωεκλογές. Ειδα πως νέος κόσμος είναι διατεθειμένος πλέον να ακούσει, και να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζι. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη μας νίκη. Να έρθει κοντά η γενιά μας. Μια γενιά, που προσδοκά να χτίσει τη χώρα της ξανά, να συμμετέχει και την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών. Η εμπειρία μου, έξω, λοιπόν μου επιβεβαίωσε ότι δεν υστερουμε ποιοτικά συγκριτικά με άλλους λαούς και ενώ μπορούμε να μάθουμε πολλά, μπορούμε και να διδάξουμε. Μου απέδειξε πως τα κοινά σημεία μας είναι περισσότερα απο εκείνα που συλλαμβάνει ο κοινός νους. Γι’αυτο πρέπει και μπορούμε να βρούμε εκείνες τις κοινές γραμμές ώστε να χτίσουμε μαζί την Ευρώπη από την αρχή.

- Πιστεύετε ότι θα υπάρξει άνοδος της ακροδεξιάς σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Σήμερα, με λύπη διαπιστώνουμε πως το ρόλο της σοσιαλδημοκρατικής και κοινωνικά αλληλέγγυας Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα, διαδραματίζει πλέον αντ’αυτης μια άλλη Ευρώπη, αυτή του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Επιπλέον, το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, υποδαύλισε την κυριαρχία των τεχνοκρατών, οι οποίοι έδωσαν μεγαλύτερη βάση στους δημοσιονομικούς δείκτες απ'ότι στους κοινωνικούς.

Επιπροσθέτως, αποτύχαμε να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό ζήτημα ως ένωση και να εκπονήσουμε ένα αποδοτικό σχέδιο αναλογικής απορρόφησης και κοινωνικής ένταξης από κοινού αλλά φτιάξαμε κέντρα στάθμευσης ανθρώπων. Μέσω της ανασφάλειας, του φόβου και του θυμού, που οι συνθήκες αυτές προκαλούν, τα άκρα δυναμώθηκαν και με όπλο τον εθνολαϊκισμό επιβουλεύονται το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα κεκτημένα του. Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της Ευρώπης των καιρών μας. Αυτο καλούμαστε να λύσουμε στις 26 Μαϊου. Οι πολιτικές που ως τώρα εφαρμόστηκαν και ακόμη εφαρμόζονται δείχνουν να μη λειτουργούν υπέρ της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εντούτοις, ενισχύονται ακραίες φωνές και δημιουργούνται επικίνδυνα στερεότυπα μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Η γιγάντωση της ακροδεξιάς είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Είναι ορατός ο κίνδυνος, να υπάρχει στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών με αντιευρωπαϊκή ατζέντα. Μια ατζέντα που ενισχύεται από την σκληρή λιτότητα σε συνδυασμό με την στασιμότητα σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και με την παραπληροφόρηση στην Ευρώπη (ειδικότερα στο Νότο).

Συνεπώς, οι Ευρωεκλογές δεν έχουν απλά τεράστια βαρύτητα αλλά απαιτείται παράλληλα περισσότερη δημοκρατία, ώστε η Ένωση να συνδεθεί και πάλι με τις ανάγκες των Ευρωπαϊκών λαών. Εμείς είμαστε σήμερα το τελευταίο ανάχωμα, που μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επιχειρήσει να αναδείξει το χαρακτήρα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ένωση. Το χαρακτήρα μιας προοδευτική Ευρώπης, οπως αυτήν που έχτισαν οι σοσιαλδημοκράτες στο τέλος του 20ου αιώνα.

- Ποια είναι η άποψή σας για το Brexit;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων του εθνολαϊκισμού και της παραπληροφόρησης καθώς και παράδειγμα της ζημιάς που επιφέρει. Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη σοβαρά από το Brexit και σκεφτείτε ότι ακόμα δεν ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, ήδη πολλές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους σε κράτη της ΕΕ (με μπροστάρηδες τους πρωτεργάτες του Brexit) με αποτέλεσμα να πέσει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου σε βαθιά κρίση και η λίρα να υποτιμηθεί. Εν γένει, ι αυξανόμενος Ευρωσκεπτικισμός δεν αποτελεί λογική και σε καμία περίπτωση ωφέλιμη απάντηση στην κρίση. Είναι το εμπόδιο εκείνο που καλούμαστε να υπερνικήσουμε, για να ξεπεραστεί η κρίση. Η Ευρώπη είναι ένας ζωντανός οργανισμος που λειτουργεί σωστα και προδιαγεγραμμένα μόνο όταν τα μέλη του στο σύνολο τους λειτουργούν κι αυτά. Όταν ένα από αυτά χάνει την ιδιότητα του αυτή, δεν είναι παρά μόνο μια πληγή για την Ευρώπη και στην ουσία για την Δημοκρατία. Μέσα ομως από αυτήν τη συγκυρία, θα βγουμε δυνατότεροι και θα ενισχύσουμε το αίσθημα πως ανήκουμε όλοι σε μία κοινή οικογένεια. Και δεν είναι άλλη από την Ευρωπαϊκή.

- Εφόσον εκλεγείτε οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Η Ευρώπη έχοντας διαφοροποιηθεί, απαιτεί από εμας να μη μείνουμε δέσμιοι μιας πραγματικότητας που δεν μας εκφράζει. Εκεί που οι άλλοι αποτυγχάνουν, η σοσιαλδημοκρατία αναδεικνύεται μονόδρομος. Ζητάμε λοιπόν μια Δημοσιονομική Ένωση της Ευρώπης, με επίκεντρο της τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και την κοινωνική αλληλεγγγη. Προτεραιότητα μας είναι η εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συμμετοχή των πολιτικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης. Έχουμε αναγκη κίνητρα. Κίνητρα για επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την ψηφιακή και νεανική επιχειρηματικότητα. Στις δικες μου αμεσες προτεραιοτητες είναι ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης και αποκέντρωσης κοινό για τα κράτη της Ένωση. Η γενιά μας δεν αποδέχεται πλέον την άμισθη πρακτική άσκηση σε φορείς του δημοσίου και της Ε.Ε. Και μιας και το δικό μου παθος εντοπίζεται στα ψηφιακά δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησια είναι προτεραιότητα μου ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των ψηφιακών δικαιωμάτων στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η Κεντροαριστερα και ο προοδευτικός χώρος είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν πραξη την αλλαγή που ζητάμε. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η νέα γενιά δεν μπορεί να δεχτεί ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Και θα το πετύχει.