close search results icon

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα SOS για τους ιδιοκτήτες - Τι πρέπει να κάνουν και μέχρι πότε;

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τα SOS για τους ιδιοκτήτες - Τι πρέπει να κάνουν και μέχρι πότε;


Μαρίνα Ξυπνητού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να προχωρήσουν έως το τέλος Απριλίου οι ιδιοκτήτες στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και των ακάλυπτων χώρων τους, καθώς αμέσως μετά ξεκινά η αντιπυρική περίοδος και στόχος παραμένει και φέτος ο περιορισμός των πυρκαγιών.

Η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στον αέρα από χθες και μετά το πέρας της διαδικασίας καθαρισμού που θα τρέχει όλον τον μήνα -ενώ είναι πολύ πιθανό το σενάριο να δοθεί πίστωση χρόνου, δεδομένου ότι μεσολαβεί το Πάσχα- οι πολίτες καλούνται να προχωρήσουν και στη δήλωση των ενεργειών τους.

Εκτός, όμως, από τον καθαρισμό των οικοπέδων, οι ιδιοκτήτες, και συγκεκριμένα όσοι έχουν κατοικίες πλησίον και εντός δασικών εκτάσεων, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις, οι οποίες όμως προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Για τα ακαθάριστα οικόπεδα, διαδικασία για την οποία έχει αρμοδιότητα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, και συγκεκριμένα για όσους πολίτες δείξουν ασυνέπεια, δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις, καθώς για όσους δεν δηλώσουν τον καθαρισμό του οικοπέδου και των ακάλυπτων χώρων τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι υποβάλλουν ψευδή δήλωση τιμωρούνται με δύο χρόνια φυλάκιση και υψηλό πρόστιμο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, ο καθαρισμός περιλαμβάνει τις εξής εργασίες:

– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, μέχρι τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή ακάλυπτων χώρων, αφού προβούν στον καθαρισμό, καλούνται να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://akatharista.apps.gov.gr/.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΦΟΡΑ

Ο καθορισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε: (α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, (β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, (γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και (δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες, πέρα από την υποβολή της αίτησης για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, μπορούν επίσης να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να καταχωρίζουν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν απ’ αυτούς.

ΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ…

Διευκρινίζεται ότι εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία δήλωσης του καθαρισμού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, τεκμαίρεται ότι παρέχεται η συναίνεση του υπόχρεου στη διενέργεια καθαρισμού της ιδιοκτησίας του από τον οικείο δήμο. Σε κάθε περίπτωση καθαρισμού από τον δήμο λόγω μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού εκ μέρους του ιδιοκτήτη, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου και εισπράττεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Οσον αφορά στους ελέγχους, τα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Μητρώου διαβιβάζονται αρμοδίως μετά την παρέλευση προθεσμίας υποβολής της δήλωσης για τη διενέργεια υποχρεωτικών καθαρισμών σε όλες τις ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν προκύπτει ρητά η εκπλήρωση της σχετικής υποχρέωσης.

Επισημαίνεται ότι έλεγχοι διενεργούνται και στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Μητρώο, ενώ για την αποτελεσματική διενέργειά τους δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών από κάθε ενδιαφερόμενο εναντίον των ιδιοκτητών ακαθάριστων οικοπέδων.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα και τον οικείο δήμο, από κοινού ή μεμονωμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου-31 Οκτωβρίου) και με χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων καταγραφής ή απεικόνισης της τήρησης των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας.

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Έρχονται αλλαγές στον Κανονισμό

Μία έτερη υποχρέωση που θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες είναι ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, ο οποίος αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αλλαγές που έχουν τεθεί επί τάπητος σε σχέση με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων πέρσι τέτοια περίοδο, καθώς, μεταξύ άλλων, ήταν ανεφάρμοστος. Η διαδικασία προέβλεπε για τους ιδιοκτήτες κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία (μηχανικό, δασολόγο κ.λπ.) για την υποβολή του «Εντύπου Αξιολόγησης της Επικινδυνότητας» και της «Τεχνικής Εκθεσης» με τα συνοδευτικά τους στοιχεία. Το κόστος της διαδικασίας ανερχόταν περίπου στα 500 ευρώ.

3 παρατηρήσεις από την ΠΟΜΙΔΑ

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, αλλά ταυτόχρονα κάνει τρεις βασικές παρατηρήσεις, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η προθεσμία καθαρισμού και υποβολής δηλώσεων έως 30 Απριλίου 2025 είναι μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα και οι ιδιοκτήτες δύσκολα θα βρουν συνεργείο για να καθαρίσουν εμπρόθεσμα το οικόπεδά τους.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ευθύνη της παραλαβής και διαχείρισης της βιομάζας από τους καθαρισμούς οικοπέδων, πρέπει να ξεκαθαριστεί εγκαίρως ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη έχουν οι δήμοι, που είναι και οι μόνοι που μπορούν να την υλοποιήσουν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων εντός/πλησίον δασικών εκτάσεων, η ΠΟΜΙΔΑ έχει αιτηθεί συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και για το θέμα αυτό. Τονίζεται ότι «πέρυσι, λόγω της πλήρους αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν στα παράλογα μέτρα του σε ισχύ Κανονισμού, εν τέλει ούτε η πλατφόρμα άνοιξε ούτε υπήρξε έλεγχος εφαρμογής των προβλεπόμενων, πλην πλήρως ανεφάρμοστων μέτρων του Κανονισμού αυτού».

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ