close search results icon

Αλλαγές στην ΚΑΠ, Ουκρανία και νέα μεταλλαγμένα, στην ατζέντα των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Αλλαγές στην ΚΑΠ, Ουκρανία και νέα μεταλλαγμένα, στην ατζέντα των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Με βάση πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα συνεδριάσουν την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα ανταλλάξουν απόψεις σε συνέχεια των εργασιών της προηγούμενης σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της 26ης Φεβρουαρίου 2024. Παράλληλα, θα συζητήσουν για την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως σε συνέχεια του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, με την συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi.

Επίσης, στην ατζέντα των Υπουργών, κατόπιν αιτήματος της Ισπανικής αντιπροσωπίας, έχει μπει και το θέμα της νέας γενιάς μεταλλαγμένων φυτών, που παράγονται βάσει νέων γονιδιωματικών τεχνικών.

Τα λοιπά θέματα της συνόδου

Μεταξύ των σημείων «Διάφορα» της προσωρινής ημερήσιας διάταξης της εν λόγω συνόδου, η βελγική Προεδρία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, η Προεδρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου με αντικείμενο «Έκκληση για μέριμνα για την καλή διαβίωση των ζώων» (Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2024), ενώ η ισπανική αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την αλιεία στην υπόθεση C-330/22. Η πορτογαλική αντιπροσωπία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη στους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αντιπροσωπίας, θα υπάρξει ένα σημείο «Διάφορα» σχετικά με την επικείμενη επιλογή νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών για τις ευρωπαϊκές γεωργικές και δασοκομικές επιχειρήσεις, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Βόρειας Βαλτικής.

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ