Ανεξήγητοι θάνατοι βρεφών στην Αμαλιάδα: «Δεν βρέθηκε κάτι στον γονιδιακό έλεγχο» – Νοσηλεύτηκε και 6ο μωρό;
Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση των νεκρών βρεφών σε Αχαΐα και Ηλεία. Η υπόθεση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο, γεννώντας διαρκώς ερωτήματα για τους θανάτους συνολικά πέντε βρεφών.
Εντωμεταξύ, για ένα 6ο μωρό που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση της Αμαλιάδας κάνει λόγο η εφημερίδα «Γνώμη», επικαλούμενη στοιχεία της Εισαγγελίας Πατρών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία Πατρών έχει στοιχεία τα οποία διερευνά για ένα αδελφάκι της 24χρονης Ειρήνης που είχε μεταφερθεί στο Καραμανδάνειο με υποξαιμία και το έσωσαν οι γιατροί. Το γεγονός ερευνάται αν έγινε, από τα αρχεία του νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία και εξετάζεται για να εξακριβωθεί.
Σημειώνεται πως η υποξαιμία στα βρέφη μπορεί να προέλθει από μία σειρά παθολογικών (ή και μη) αιτιών, με αποτέλεσμα το οξυγόνο του βρέφους να πέσει σε ποσοστό κάτω του 90%. Δεν αποκλείεται να επέλθει και ο θάνατος από αυτό.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ύπαρξη έκτου μωρού, θα προστεθεί και αυτό στον φάκελο της έρευνας. Πρόκειται για έρευνα που ξεκίνησε μετά από αίτημα του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Πάτρας με κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Όπως προκύπτει από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, δύο βρέφη απεβίωσαν από διάμεση πνευμονίτιδα παιδικής ηλικίας, για ένα βρέφος είναι απροσδιόριστη η αιτία θανάτου και αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ για το τέταρτο βρέφος αναφέρεται ότι είχε παθολογικό ιστορικό επιληψίας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Γιάννης Λουκάς, ξεκαθάρισε πως στα δείγματα που εξετάστηκαν, για τα τέσσερα βρέφη, δεν βρέθηκε κάτι στον γονιδιακό έλεγχο.
Η έρευνα προχωρά
Το αποτέλεσμα της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, που ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, αναμένεται να ρίξει φως στις υποθέσεις του θανάτου τεσσάρων βρεφών από την Αχαΐα και την Ηλεία. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, θα εξεταστούν τόσο τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχει σχηματίσει η Αστυνομία, όσο και τα πορίσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων.
Παράλληλα, αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα των βρεφών που απεβίωσαν, αλλά και από πρόσωπα του ευρύτερου φιλικού περιβάλλοντος των οικογενειών των βρεφών. Θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τους θανάτους των βρεφών από τις αρχές του 2021, οπότε καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος.
Σε σχέση με τον θάνατο του βρέφους στην Κ. Αχαΐα, η πατρινή δικηγόρος, Βασιλική Ντζελβέ, σύμφωνα με το flamis.gr, δήλωσε: «Δεν υπάρχει ακόμη κατηγορία για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, η εντολέας μου, μητέρα από την Κ. Αχαΐα που έχασε το παιδί της, μετά τα όσα έχουν ακουστεί, είναι φυσιολογικό να αντιδράσει».
«Για κανένα από τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας»
Αναφερόμενη στο θέμα, και η η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σημείωσε σε δηλώσεις της στο Mega: «Και για τις πέντε περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες. Για τον θάνατο του 2021 δικογραφικά δεν φαίνεται πουθενά η παρουσία αυτής της γυναίκας πριν τον θάνατο του βρέφους. Φαίνεται μόνο στον θάνατο των δικών της παιδιών όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό και στον τελευταίο θάνατο που το αποδέχεται και η ίδια ότι ήταν μαζί με το μωρό που ‘κατέληξε’».
«Δεν ανακρίνεται κανένας, δεν κατηγορούμε κανέναν για αυτούς τους θανάτους. Όταν μιλάμε για βρέφη, βοήθεια στην Αστυνομία πρέπει να δώσουν οι επιστήμονες. Δεν υπήρχε αναφορά από τους γιατρούς ότι κάποιο παιδί έφτασε κακοποιημένο. Όταν οι ιατροδικαστές αποκλείουν κατά κάποιον τρόπο την εγκληματική ενέργεια, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας», συμπληρώνει.
«Για κανένα από αυτά τα παιδιά δεν υπάρχει υπόνοια εγκληματικής ενέργειας. Εισαγγελική έρευνα γίνεται. Οι εισαγγελικές Αρχές έχουν ήδη τις 5 δικογραφίες που έχει σχηματίσει η ΕΛ.ΑΣ. και το ιστορικό κάθε παιδιού συμπεριλαμβάνεται στις δικογραφίες. Δεν υπάρχει λόγος να κληθούν εκ νέου οι γυναίκες αν δεν διαταχθεί κάποια έρευνα», προσθέτει.
Όπως είπε, από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «κανένας δεν ξέρει μέχρι τώρα αν πραγματικά ξέρεις κανείς τι έχει συμβεί. Όταν κάποιος πάει στο νοσοκομείο τα πάντα καταγράφονται, επομένως θα είναι πολύ εύκολο, αφού ζητούν τώρα στοιχεία όλοι, να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν τα στοιχεία. Είναι όλα καταγεγραμμένα».
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αλμωπία: SOS για τις καιρικές συνθήκες
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Τζαμτζής: Η Πελλα είναι συνώνυμο της πράσινης ανάπτυξης
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Έδεσσα: Το σπίτι... οφθαλμαπάτη που έκανε θραύση στο TikTok
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ