close search results icon

Ανεβαίνει η ένταση: Τουρκικά πολεμικά πλοία νότια Κάσου – Καρπάθου

Η ένταση άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Μία ανάσα πριν την δημιουργία έντασης και μάλιστα ανάλογης με αυτή του Oruc Reis, το καλοκαίρι του 2020, βρίσκεται η Άγκυρα, η οποία έστειλε 5 πολεμικά πλοία στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Καρπάθου και νότια της Κάσου, όπου πραγματοποιεί υποβρύχιες έρευνες το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume.

Η ένταση άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα χθες αργά το βράδυ όταν επέστρεφαν από την κατεχόμενη Κερύνεια, που είχαν πάει για τους εορτασμούς συμπλήρωσης 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, μια αρμάδα 50 τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του ελικοπτεροφόρου Anadolu.

Το Πολεμικό Ναυτικό τέθηκε σε ύψιστη ετοιμότητα βλέποντας την τουρκική αρμάδα να επιστρέφει από την Κύπρο με κατεύθυνση τους ναυστάθμους του Ακσάζ, του Τσεσμέ και των Δαρδανελίων. Ξαφνικά, 5 τουρκικά πολεμικά πλοία αποκόπηκαν από την νηοπομπή και κατευθύνθηκαν νότια της Κάσου και νοτιοδυτικά της Καρπάθου, εκεί όπου βρίσκεται το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume, το οποίο διεξάγει έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μεγάλου έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Η ελληνική απάντηση ήταν άμεση, με αντίστοιχο αριθμό πολεμικών πλοίων αλλά και υποβρύχιο, με την ένταση να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Το ιταλικό ερευνητικό βρίσκεται ενός ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ενώ τα τουρκικά πολεμικά σε διεθνή ύδατα, εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα στην περιοχή και οι δύο πλευρές πλέον βρίσκονται σε ένταση, με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά. Φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή ο μηχανισμός αποσυμπίεσης τέτοιων καταστάσεων, με τα υπουργεία εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν ήδη επικοινωνήσει.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές:

  • Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.
  • Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.
  • Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό ερευνητικό πραγματοποιεί τις έρευνες βάσει της αναγγελίας προς ναυτιλομένους (NAVTEX) με αριθμό 718/24 που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, για το διάστημα 23 και 24 Ιουλίου.

Ήδη ανακαλούνται άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό και βρίσκεται εν ισχύ ετοιμότητα στο σύνολο των πληρωμάτων.

πηγή: indicator.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ