Απάτη ΕΟΠΥΥ: Πλούτιζαν από το Ozempic και ψυχοτρόπα φάρμακα
Γράφουν οι
Γιώργος Πρωτοψάλτης
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Ναρκωτικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αντιψυχωσικές-ψυχότροπες ουσίες, φάρμακα σε έλλειψη, όπως το γνωστό OZEMPIC, που χορηγείται στους διαβητικούς, αλλά χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους, είναι μερικά από τα φάρμακα που εμπεριέχονταν στις ψευδείς συνταγογραφήσεις των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στις οποίες συμμετείχαν τέσσερις γιατροί, οκτώ φαρμακοποιοί, ιατρικοί επισκέπτες και υπάλληλοι φαρμακαποθηκών.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 ΑΜΚΑ, βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του ΕΟΠΥΥ να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματά τους μέσω της εκδόσεως εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης είτε είχαν μετατραπεί σε χρυσές λίρες, ράβδους χρυσού και φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Η OZEMPIC, Τζορτζ, κάνει 105 ευρώ. Εγώ τη δίνω 100. Εχει συμμετοχή 25%, πες 25 ευρώ. Ε, ένα πενηντάρι, ας πούμε, θα το βγάλω», έλεγε ο 41χρονος παθολόγος, που φέρεται να έχει καθοδηγητικό ρόλο στην πρώτη εγκληματική οργάνωση. Σημαντικός βοηθός του γιατρού ο 57χρονος «Μισέλ», ο Μαροκινός, ο οποίος του έβρισκε ΑΜΚΑ αλλοδαπών που ήταν στο εξωτερικό, στις φυλακές ή δομές, όπως και ανασφάλιστων που είχαν μηδενική συμμετοχή στις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ. Ο «Μισέλ» παρουσιαζόταν ως «γιατρός» ή «βοηθός ιατρού». Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση καθοδηγητής φέρεται ένας 40χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος, διορισμένος σε Δημοτικό Ιατρείο της Αθήνας, ενώ συμμετέχουν η 40χρονη σύζυγός του, καρδιολόγος σε κρατικό νοσοκομείο, και μία 41χρονη οδοντίατρος, στο ίδιο Δημοτικό Ιατρείο.
Ο 41χρονος παθολόγος, πέρα από το φάρμακο για τον διαβήτη, συνταγογραφούσε πολλά ψυχότροπα σκευάσματα. Από το 2020 έως το 2024 είχε συνταγογραφήσει συγκεκριμένο ψυχότροπο φαρμακευτικό σκεύασμα… 3.679 φορές με συνολική δαπάνη φορέα 591.824,91 ευρώ. Οι ΑΜΚΑ στους οποίους συνταγογραφήθηκε ανέρχονται στους 3.687.
Ο παθολόγος συνταγογράφησε το συγκεκριμένο σκεύασμα… 69 φορές στη μητέρα του με δαπάνη φορέα 12.432,48 ευρώ, 56 φορές στον πατέρα του με δαπάνη 9.552,64 ευρώ, 31 φορές στη σύζυγό του με δαπάνη 6.251,36 ευρώ, 18 φορές στον γιο του με δαπάνη 3.605,65 ευρώ και 12 φορές στην κόρη του με συνολική δαπάνη φορέα 1.638,93 ευρώ.
Ο παθολόγος από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας προκύπτει πως συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λευκορωσίας το 1999. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο παθολόγος διέμενε στην Κύπρο, παρότι ήταν διορισμένος σε περιφερειακό ιατρείο και Κέντρο Υγείας της Βοιωτίας. Ερχόταν αεροπορικώς στην Ελλάδα μόνο για να κάνει… 2 εφημερίες στο Κέντρο Υγείας. Συνταγογραφούσε παράνομα φάρμακα από την Κύπρο, ενώ δεν είχε εξετάσει ασθενείς στην Ελλάδα. Προϊστάμενός του στο Κέντρο Υγείας κατέθεσε ότι ο παθολόγος, παρότι όφειλε να εργάζεται στο Περιφερειακό Ιατρείο από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά το ωράριο 08:30-15:00, εκείνος απουσίαζε διαρκώς, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα για την ανεπαρκή εξυπηρέτηση.
Δύο καταγγελίες στις 18 Οκτωβρίου 2023 στο Τμήμα Ελέγχου Καταγγελιών του ΕΟΠΥΥ από δύο ασφαλισμένες αποτέλεσαν την αρχή εξάρθρωσης των εγκληματικών οργανώσεων. Κατήγγειλαν ότι στον ΑΜΚΑ διαπίστωσαν παράνομες συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους, που δεν έχουν λάβει από τον 41χρονο παθολόγο. Η μία ασφαλισμένη κατήγγειλε ότι στις 28 Μαΐου 2023 έλαβε μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο σχετικά με έκδοση συνταγής για το φαρμακευτικό σκεύασμα HIPNOSEDON από τον παθολόγο, η οποία εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε φαρμακείο του Αγίου Παντελεήμονα. Επικοινώνησε και ζήτησε εξηγήσεις, με τον φαρμακοποιό να απαντά ότι πρόκειται για λάθος και ακύρωσε την εκτέλεση της συνταγής. Αντίστοιχα, άλλη ασφαλισμένη κατήγγειλε ότι δεκαέξι συνταγές εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ της από τις… 14 Απριλίου 2015 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Μία άλλη καταγγελία, στις 15 Δεκεμβρίου 2023, αφορούσε υπόθεση συνταγογραφήσεων με με μηδενική συμμετοχή από τον 40χρονο μαιευτήρα-γυναικολόγο, τη 40χρονη καρδιολόγο σύζυγό του και τη 41χρονη οδοντίατρο. Οι συνταγογραφήσεις είχαν ομοιότητες στις διαγνώσεις, στα φαρμακευτικά σκευάσματα, στις δραστικές ουσίες και τις δοσολογίες. Οι συνταγογραφήσεις εκτελούνταν σε φαρμακείου κατηγορουμένου στα Σεπόλια. Οι δύο εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν τα ίδια φαρμακεία για την εκτέλεση των παράνομων συνταγογραφήσεων.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση του παθολόγου ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ με ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη περίπου 550.000 ευρώ.
Η έρευνα των αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ανέδειξε τις παράνομες συνταγογραφήσεις από το 2020 έως το 2024, ωστόσο αυτή θα διευρυνθεί τουλάχιστον έως το 2015, σύμφωνα με μία από τις καταγγελίες που είχαν φθάσει στον ΕΟΠΥΥ.
Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας είχε γίνει αντιληπτή από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων, χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή διάσταση του ελέγχου. Ενημέρωσαν τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος και απλά μείωσαν των αριθμό των ψευδών συνταγογραφήσεων και εικονικών εκτελέσεων, ιδιαίτερα στα φαρμακευτικά σκευάσματα που θεώρησαν ότι αφορά η έρευνα. Είναι χαρακτηριστικοί οι παρακάτω διάλογοι:
Φαρμακοποιός: Καλά, έχω να σου κάνω κι άλλη ενημέρωση.
Ανδρας: Τι;
Φαρμακοποιός: Εχουν αρχίσει να καλούνε κόσμο στη ΓΑΔΑ.
Ανδρας: Για ποιο πράγμα;
Φαρμακοποιός: Του γιατρού.
Ανδρας: Πλάκα κάνεις τώρα.
Φαρμακοποιός: Καθόλου, μ@@@@, με αυτά δεν κάνω καθόλου πλάκα όμως.
Σε άλλον διάλογο ανάμεσα στον γυναικολόγο και μία συνεργάτιδα, γίνεται αναφορά για την έρευνα των αστυνομικών.
Γυναικολόγος: Σου λέω περιοχές που μπορεί να τα έχω εκτελέσει παράδειγμα.
Γυναίκα: Α, πανάθεμά σε, πες μου για να ξέρω τι να πω, μη σε κάψω.
Γυναικολόγος: Αυτά που είπαμε εκεί πέρα, που έχουμε γράψει. Δεν υπάρχει θέμα.
Γυναίκα: Και γιατί ρε, ρε συ Κώστα, γιατί το ψάχνουν έτσι;
Γυναικολόγος: Επειδή είχα γράψει αρκετά σκευάσματα και επειδή ήταν μηδέν τοις εκατό, να μην πληρώνουμε, για αυτό ψάχνουν για υπερσυνταγογράφηση.
Ο «Μισέλ», ο παθολόγος και οι πελάτες στην Κύπρο
Ο 41χρονος παθολόγος αναζητούσε το γνωστό φάρμακο για τους ασθενείς με διαβήτη, καθώς για την παράλληλη επίδρασή του στην απώλεια βάρους φαίνεται να αποκόμιζε σημαντικά κέρδη. Στην αναζήτηση του φαρμάκου από συνεργαζόμενα φαρμακεία είχε ρίξει και τον 57χρονο «Μισέλ» τον Μαροκινό. Οταν έβρισκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ο 41χρονος παθολόγος τα μετέφερε και τα πωλούσε στην Κύπρο. Το πωλούσε παράνομα σε τιμή που όριζε ο ίδιος, αποκομίζοντας 50 ευρώ από κάθε σκεύασμα.
Είναι χαρακτηριστική η παρακάτω συνομιλία:
Παθολόγος: Μισέλ;
Μαροκινός: Ναι; Βρίσκω.
Παθολόγος: Πες μου.
Μαροκινός: Βρίσκω δυσκολίες στο OZEMPIC.
Παθολόγος: Το ξέρω, τι νομίζεις;
Μαροκινός: Η Αγνή πήγε σε τρία φαρμακεία, μόνο το ένα φαρμακείο που είναι η φίλη της λέει θα σου βρω ένα τώρα και μετά να δω. Εγώ πήρα δύο-τρία.
Σε άλλη συνομιλία τους ο γιατρός επικροτεί τον «Μισέλ».
Παθολόγος: Τελικά πόσες OZEMPIC μου βρήκες;
Μαροκινός: Οοι μου λένε μπορούμε να σου βρούμε ένα.
Παθολόγος: Ελα Μισέλ, πόσα OZEMPIC; Πες μου.
Μαροκινός: Ναι. Προσπαθώ. Ε, τώρα θυμήθηκα, ντάξει. Είναι δύο OZEMPIC, είναι έτοιμα.
Παθολόγος: Ναι;
Μαροκινός: Και θα μπορώ και άλλα δύο.
Παθολόγος: Μπράβο.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Με τη νίκη του Απόλλωνα Κρ. Βρύσης τα αποτελέσματα της Γ' Εθνικής
24 Νοεμβρίου 2024 -
Ναυάγιο με 19 μετανάστες στο Φαρμακονήσι - Αγνοείται μία γυναίκα
24 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ