Δασμοί Τραμπ: Προβλέψεις για νέα παγκόσμια κρίση «παγώνουν» τον πλανήτη
Συνεχίζονται και επιδεινώνονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από τον οικονομικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ. · Η βουτιά των χρηματιστηριακών δεικτών. · Οι δυσοίωνες προβλέψεις των οικονομολόγων για νέο κύκλο παγκόσμιας ύφεσης, αλλά και φτώχειας.

Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του, οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση ακούγονταν σαν ψίθυρος. Τώρα, ακούγονται σαν βρυχηθμός, αναλύει το Politico.
«Υπάρχει ένα πολύ σαφές μήνυμα που βγαίνει από τις αγορές. Βγαίνει από τις μετοχές, τα ομόλογα, το πετρέλαιο, το δολάριο», δήλωσε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz. «Ξαφνικά, υπάρχει ένας πραγματικός φόβος για μια ύφεση».
Από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε επιβολή δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, οικονομολόγοι και κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές σε μεγάλες τράπεζες της Wall Street άρχισαν να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για μελλοντική ανάπτυξη. Αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η κίνηση θα οδηγήσει σε δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, σε ένα μοτίβο ύφεσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY Parthenon Gregory Daco, δήλωσε ότι ο στασιμοπληθωρισμός -ένας επιβλαβής συνδυασμός ασθενέστερης οικονομικής παραγωγής και υψηλότερου πληθωρισμού- είναι αυτό που θα αντιμετωπίσουμε τώρα, αλλά και ότι «μια σημαντική αρνητική αντίδραση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα επιδείνωνε αυτούς τους κραδασμούς και θα ωθούσε την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan Chase Bruce Kasman, δήλωσε ότι οι πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος ανεβαίνουν στο 60%, εάν οι δασμοί παραμείνουν σε ισχύ.
Οι αρνητικές προβλέψεις είναι μια εξέλιξη μάλλον απρόσμενη για τον Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία δεσμευόμενος να απελευθερώσει μια νέα Χρυσή Εποχή ευημερίας για την οικονομία. Ενώ οι δασμοί αποτελούσαν πάντα μέρος της εξίσωσης, τα εμπορικά εμπόδια που ανακοίνωσε την Τετάρτη ήταν πολύ πιο σοβαρά από ό,τι αναμενόταν, ωθώντας τους οικονομικούς παράγοντες να υπολογίσουν ως μεγάλη την πιθανότητα ύφεσης, στις πρώτες κιόλας ημέρες της προεδρίας του.
Ο Joe Lavorgna, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, είπε στους επενδυτές την Πέμπτη ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι χθεσινές ενέργειες θα οδηγήσουν σε ύφεση, επειδή η συναλλακτική προσέγγιση του Προέδρου Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερους δασμούς, αν αυτοί συνδυαστούν με τα τρέχοντα προτεινόμενα επιτόκια». Προσέθεσε όμως ότι «ακόμα κι έτσι, ο αντίκτυπος των δασμών θα προκαλέσει άλμα του πληθωρισμού και πτώση της οικονομικής παραγωγής».
Οι πιθανότητες για υψηλότερες τιμές και οικονομική ύφεση αυξήθηκαν το πρωί της Παρασκευής αφού η Κίνα ανακοίνωσε δασμούς - αντίποινα ύψους 34% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η είδηση αυτή επηρέασε αυτόματα, την τακτική μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις προσέθεσαν 228.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο -ξεπερνώντας τις προσδοκίες σχεδόν κατά 90.000- και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σχεδόν σταθερό στο 4,2%, όπως ανέφερε η κυβέρνηση.
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δείχνει ότι «ο ιδιωτικός τομέας οδηγείται στην αντεπίθεση» από τον Τραμπ .
Παρόλα αυτά, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά περισσότερες από 1.400 μονάδες στις 10.55, ενώ ο S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 4%.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ανησυχούμε για τον κίνδυνο ότι η οικονομία μπορεί να αρχίσει να υφίσταται κάποια μεγαλύτερη καθοδική πίεση», δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Apollo Global Management, στο πλαίσιο ενημέρωσης προς τους πελάτες. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχουμε ύφεση αυτή τη στιγμή».
Ο Λευκός Οίκος παραμένει σταθερός, επιμένοντας ότι τα εμπορικά εμπόδια θα βοηθήσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα, ακόμη κι αν βραχυπρόθεσμα καταστούν επώδυνα. Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δασμοί πήγαιναν «πολύ καλά» και ότι «οι αγορές θα αναπτυχθούν», προσθέτοντας ότι άλλες χώρες «μας εκμεταλλεύονται για πολλά, πολλά χρόνια».
Αφού η Κίνα ανακοίνωσε τους δασμούς αντιποίνων της, ο Τραμπ ανάρτησε στο Truth Social:
«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙσσσ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ»!!!
Το θλιβερό άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Παρασκευής διαδέχτηκε μια σκληρή συνεδρίαση της Πέμπτης, κατά την οποία οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη μέρα πτώσης τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο βασικός δασμός 10% του Τραμπ και οι λεγόμενες «αμοιβαίες» εισφορές σε δεκάδες σημαντικούς εμπορικούς εταίρους θα μπορούσαν να βλάψουν τα εταιρικά κέρδη και τη ζήτηση των καταναλωτών. Οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται για αντίδραση. Οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να επιτεθούν.
«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις τους ανθρώπους να συνδέσουν τις κουκκίδες», είπε η βουλευτής Nydia Velázquez της Νέας Υόρκης, διορισμένη εκ μέρους των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Μικρής Επιχειρηματικότητας της Βουλής. «Οι δασμοί αφορούν τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα στεγαστικά δάνεια. Τα επιτόκια. Όλα αυτά θα επηρεαστούν άμεσα».
Η απειλή μιας οικονομικής ύφεσης θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω και την απήχηση του Τραμπ στους ψηφοφόρους που έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ατζέντα του. Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση των δασμών διαπίστωσε ότι μόλις το 37% των ψηφοφόρων υποστηρίζει τον χειρισμό του στην οικονομία. Οι ευρέως αναφερόμενες οικονομικές έρευνες, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης του Conference Board και η σφυγμομέτρηση πολιτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έχουν σημειώσει πτώση, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον μελλοντικό πληθωρισμό και για την πολιτική αβεβαιότητα.
Εάν οι συνεχείς σπασμοί της αγοράς οδηγήσουν σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών -οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα 2/3 του ΑΕΠ-, πιθανότατα θα αναγκάσουν τις επιχειρήσεις να περικόψουν τις επενδύσεις τους και να περιορίσουν το εργατικό δυναμικό τους.
Ο El-Erian είπε ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών με τους οποίους μίλησε από τότε που ο Τραμπ αποκάλυψε τους δασμούς του, άφησαν να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν το κόστος, λόγω ανησυχίας για τα μέγιστα εφικτά έσοδά τους.
Πολλά θα εξαρτηθούν, από την προθυμία του Τραμπ να μεσολαβήσει σε συμφωνίες με τις χώρες τις οποίες η κυβέρνησή του έχει αναγνωρίσει ως υπαίτιες κακών πρακτικών.
Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ είπε την Πέμπτη στον πρώην σύμβουλο του Τραμπ και οικοδεσπότη του Fox Business Λάρι Κάντλοου, ότι «δεν θα υπονομεύσει τον πρόεδρο σε καμία από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις του», αλλά και ότι «η κυβέρνηση αναζητά αληθινές πράξεις και αποδείξεις ότι οι ξένες κυβερνήσεις θα μειώσουν τους δασμούς ή τα άλλα εμπόδια για τους εξαγωγείς των ΗΠΑ».
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αιμορραγία στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να συνεχιστεί εάν οι ξένες κυβερνήσεις προχωρήσουν σε αντίποινα ή εάν τα δεδομένα δείξουν ότι η οικονομία αποδυναμώνεται από την εφαρμογή των δασμών.
«Εάν εισπράξουμε αντίποινα -αξιοσημείωτα σε μέγεθος ή κλίμακα- από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους τις επόμενες ημέρες, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για περαιτέρω πτώση των μετοχών», δήλωσε η Rebecca Patterson, ανώτερη συνεργάτις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στο hedge fund «Bridgewater Associates». «Όσο βλέπουμε να συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος, όσο βλέπουμε να ενισχύουν τα δεδομένα ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον, τόσο πιο πιθανό είναι να δούμε ανθρώπους να αποβάλλονται στο περιθώριο».
πηγή: efsyn.gr
* κεντρική φώτο: Dreamstime.com
ΣΧΟΛΙΑ