close search results icon

Casu marzu: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο τυρί με τις...προνύμφες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την κατανάλωση προνυμφών. 

Casu marzu: Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο τυρί με τις...προνύμφες

Διάσημο, αν και άκρως επικίνδυνο είναι στη Σαρδηνία το τυρί Casu Marzu.

Το γνωστό τυροκομικό προϊόν, που θεωρείται... νοστιμιά, ωριμάζει με τη βοήθεια ζωντανών προνυμφών, δημιουργώντας μια έντονη γεύση που λίγοι τολμούν να δοκιμάσουν.

Μάλιστα, αν και η πώλησή του είναι παράνομη, οι ντόπιοι συνεχίζουν να το παράγουν και να το καταναλώνουν, δηλώνοντας ότι διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων που φτάνει μέχρι την αρχαιότητα. 

Επί της ουσίας, οι μύγες του τυριού γεννούν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού και μόλις οι προνύμφες εκκολαφθούν, ανοίγουν δρόμο μέσα στην πάστα, διασπώντας τις πρωτεΐνες και μετατρέποντας το σκληρό τυρί σε μια απαλή, κρεμώδη λιχουδιά.

Ο τυροκόμος στη συνέχεια αφαιρεί την επιφάνεια του τυριού, που παραμένει ανέπαφο από τις προνύμφες, και αποκαλύπτει το εσωτερικό.

Η σκηνή είναι αποκρουστική, ωστόσο, καθώς τα σκουλήκια αρχίζουν να κινούνται έντονα, με αρκετούς να προτιμούν να το τρώνε όπως είναι, με όλα του τα «συστατικά».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την κατανάλωση προνυμφών, στο πλαίσιο της προώθησης των λεγόμενων «νέων τροφίμων», ως πηγή πρωτεΐνης.

πηγή: metrosport team


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ