close search results icon

Δένδιας: «Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Επισημάναμε ακόμα την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα».

Δένδιας: «Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και διμερώς και πολυμερώς μέσω των πολλών σχημάτων στα οποία συμμετέχουμε». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο.

«Συζητήσαμε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι οι δύο χώρες χαιρετίζουν τη συμφωνία στη Γάζα ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τη Συρία, το Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, να παραμένει χωρισμένη» τόνισε.

«Ενημέρωσα», συνέχισε, τον κ. Πάλμα για την κατάσταση στο Αιγαίο και ανέφερε ότι είναι χρήσιμα «τα ήρεμα νερά και οι ήρεμοι αιθέρες» αλλά «η τουρκική συμπεριφορά» ανατολικά της Κάσου, βόρεια της Κρήτης αλλά και στα περιβαλλοντικά πάρκα στις Κυκλάδες «δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο».

«Θα ήθελα εδώ στη Λευκωσία να χαιρετίσω την απόφαση των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αμερικανικά αμυντικά προγράμματα. Θεωρώ ότι η εξέλιξη αυτή έχει μια πραγματική αξία αλλά και μια τεράστια συμβολική αξία» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Επισημάναμε», συμπλήρωσε, «ακόμα την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα» και εξαίρεσης των δαπανών για την άμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας προσκάλεσε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας στη Μεσόγειο «με αδιαμφισβήτητο σεβασμό ως κράτη στις αρχές και τις αξίες που εκπορεύονται από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ευχαρίστησε την Ελλάδα «για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά και για «τη διαχρονική συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού».

Πηγή: enikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ