close search results icon

"Εκκρεμότητες με τα παραμορφωμένα και τιμή στο συμπύρηνο κάνουν τη χρονιά εφιάλτη!"

Ο υπεύθυνος αγροτικού της ΔΕΕΠ ΝΔ Πέλλας Σάιμον Τσαρτσαράκης μιλά στο pellanews.gr για τα δύο καυτά θέματα που "τρέχουν". 

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου

Για την "παραμόρφωση των καρπών στα κτήματα" η οποία είναι πάνω από 70% αλλά ακόμη και για χωράφια με 100% ζημιά", κάνει λόγο με δηλώσεις του στο pellanews.gr, ο υπεύθυνος αγροτικού της ΔΕΕΠ ΝΔ Πέλλας Σάιμον Τσαρτσαράκης. Αυτή η περίεργη "κατάρα" που έπιασε το προϊόν έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους σε πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι περιμένουν κάποιο "σήμα" για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό.  

Και βεβαίως, λέμε ευτυχώς που κάπου, κάπως σταμάτησε, αλλά κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τη δριμεία επανεμφάνιση του...τι ακριβώς είναι καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη κάτι συγκεκριμένο, παρά τις προσπάθειες που γίνοντα. Και φυσικά τι θα απογίνει με αυτούς που έκαναν όλα τα προβλεπόμενα έξοδα και τώρα κοιτούν απεγνωσμένοι το βαριά άρρωστου και εκτός οποιουδήποτε "παιχνιδιού" προϊόν.  

"Έχουμε μια χρονιά που θα την χαρακτήριζα εφιάλτη", μας είπε στο περιθώριο της κουβέντας μας. 

Ο κ. Τσαρτσαράκης κάνει λόγο και για την κατάσταση που επικρατεί με το συμπύρηνο ροδάκινο και την τιμή του, σημειώνει "τι πρέπει να κάνει η πολιτεία", κρούοντας τον "κώδωνα του κινδύνου" της συνεχούς εγκατάλειψης της καλλιέργειας του προϊόντος. 

screenshot-44.png
Η συμμετοχή του κ. Τσαρτσαράκη στα κομματικά δρώμενα είναι συνεχής. "Όταν χρειάζεται όμως προέχει ο αγρότης και τα προβλήματα του δεν έχουν χρώμα, απαιτούν απλά λύσεις", όπως τονίζει."
~ κ. Τσαρτσαράκη, πως πάει η κατάσταση με τα παραμορφωμένα ροδάκινα που εμφανίστηκαν; Δεν έχουμε κάποια περαιτέρω ενημέρωση επίσημα; 

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι υπολογίζουμε. Άρχισε να εμφανίζεται σε περισσότερα κτήματα και όσο περνάει ο καιρός εξαπλώνεται ραγδαία.

Ειδικά στη ημιορεινή περιοχή τα μπαΐρια όπως λέγονται της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών η παραμόρφωση των καρπών στα κτήματα είναι πάνω από 70%. Υπάρχουν χωράφια και με 100% ζημιά.

4d081998-59d9-45d8-99a7-752e6754505e.jfif
Ο κ. Τσαρτσράκης σε παλαιότερη συνάντηση του με τον πρώην Υπουργό κ. Γεωργαντά. Οι Υπουργοί αλλάζουν, τα προβλήματα ίδια...

~ Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει κάποια εξέλιξη; Πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

Η εξέλιξη που έχουμε μέχρι τώρα είναι καταγραφή των παραμορφωμένων κτημάτων, από εκεί και πέρα τίποτα. Βαδίζουμε στην αβεβαιότητα, δεν μας έχουν πει τίποτα ως προς το πώς θα κινηθούμε, δεν ξέρουμε καν τι θα καλλιεργήσουμε την επόμενη χρονιά.

Δεν μας έχουν πει καν το αυτονόητο, δηλαδή πως θα τη βγάλει ο παραγωγός φέτος που δεν συγκόμισε την παραγωγή, έχει κάνει ήδη τα έξοδα πάνω από 600 ευρώ το στρέμμα σε φάρμακα, νερά, ενοίκια, εργατικά. Άρα ζητάμε, πρώτον την αποζημίωση της φετινής για να μπορέσει ο παραγωγός να πληρώσει τα έξοδα του και δεύτερον την ένταξη μας σε πρόγραμμα εκρίζωσης για να ξαναφτιάξουμε τα χωράφια μας.

Θα έλεγα κι ένα τρίτο σημείο, να μη πληρώσουμε εισφορές ΕΛΓΑ για φέτος για τα άρρωστα κτήματα. Όπως επίσης και να προστατεύουν Νέοι Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης κι αυτό για όσους έχουν βάλει στα προγράμματα τους ροδακινιές.

screenshot-43.png
Πάντα έτοιμος, με την "ατζέντα" στο χέρι.

~ Γενικά, την περίπτωση της τιμής, τη στιγμή που υπάρχει κι αυτό το πρόβλημα, έρχεται και προστίθεται στον ως άνω. Μαζεύονται πολλά κ. Τσαρτσαράκη νομίζω. Πολλά και αβέβαια απ' ότι βλέπω.

Φέτος ειδικά με αυτά που ζούμε προστίθεται και αυτό με τη χαμηλή τιμή. Τι να πω, είναι η χειρότερη χρονιά για μας, πραγματικά ευχόμαστε να φύγει και να μην ξανάρθει.

Δυστυχώς η τιμή είναι πολύ μικρή ανάλογα με τα έξοδα, ήδη αγανακτισμένοι παραγωγοί κόβουν από τώρα τα συμπύρηνα, άλλοι εγκαταλείπουν εντελώς διότι όπως λένε ομόφωνα δεν συμφέρει πλέον.

Η πολιτεία πρέπει να πάρει θέση, να γίνει ένα σχέδιο βιώσιμης καλλιέργειας για το παραγωγό.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ