«Εκπροσώπηση και Συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές: Απόψεις από Μετανάστες Δεύτερης Γενιάς και Πρόσφυγες
Ο διάλογος ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Εκπροσώπηση και Συμμετοχή των Μεταναστών Δεύτερης Γενιάς και των Προσφύγων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Εκπροσώπηση και Συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές Εκλογές: Απόψεις από Μετανάστες Δεύτερης Γενιάς και Πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2024. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για Θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR), την Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δικτύου Μέλισσα. Καλεσμένοι ήταν ο κος Αθανάσιος Χειμώνας (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων), ο κος Νικόλαος Χρυσόγελος (Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Δήμου Αθηναίων), η κα Κωνσταντίνα Βαρδαραμάτου (Διευθύντρια, ΚΟΣΜΟΣ, Υποψήφια Ευρωβουλευτής), η κα Ρόζα Βρεττού (Υποψήφια Ευρωβουλευτής, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής), ο κος Γεώργιος Σταμάτης (Βουλευτής Επικράτειας, Νέα Δημοκρατία) και ο κος Θοδωρής Αντωνόπουλος (Δημοσιογράφος, LIFO), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.
Μετά την ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας «PHOTOVOICE», η οποία έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «AGENCY PROJECT. Vote with her» ακολούθησε συμμετοχικό εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες επιμέρους θεματικές όπως η μη εκπροσώπευση μεταναστριών και προσφύγων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τον ρόλο των ΜΚΟ, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για θέματα πολιτογράφησης και ιθαγένειας, όπως και τις υπάρχουσες στρεβλές κοινωνικές αντιλήψεις.
Ο διάλογος ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, όπως επίσης και τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τοπικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως κυριότερο πρόβλημα αναφέρθηκε η δυσκολία στη διαδικασία πολιτογράφησης, και η έλλειψη του δικαιώματος ψήφου. Παράλληλα, αναφέρθηκε η ανάγκη να δοθεί χρόνος και χώρος στις μεταναστευτικές κοινότητες να εκφραστούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους.
Ο διάλογος ανέδειξε επίσης τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πλατφόρμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και απόψεων. Όμως, αναδείχτηκαν και οι αρνητικές πτυχές, όπως η διαπόμπευση αρνητικών στερεοτύπων και η ενθάρρυνση της βίας. Αναφέρθηκε, επίσης, η ανάγκη προβολής ειδήσεων σχετικά με την μετανάστευση στα ΜΜΕ.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν, επίσης, την έλλειψη ταυτότητας και του αισθήματος του πολίτη, όπως επίσης και την δυσαρέσκεια τους για την έλλειψη του δικαιώματος ψήφου. Επιπροσθέτως, ανέδειξαν τον ρόλο των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών ως κύριο ασκητή κοινωνικής πολιτικής σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.
Οι καλεσμένοι ομιλητές ανέδειξαν το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ένα σημαντικό βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Έπειτα, ανέφεραν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, όπως και τις κοινωνικές αντιλήψεις που τους περικλείουν. Τέλος, οι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις για τις πιθανές λύσεις και ευκαιρίες, όπως και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναδείχτηκαν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο Μητροπολίτης Ιωήλ στα Τρίκαλα για Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
19 Ιανουαρίου 2025 -
Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του ΑΣ Πρόμαχοι στο Λουτράκι Αλμωπίας
19 Ιανουαρίου 2025 -
Νέα απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου - Εστάλησαν μαζικά εκατοντάδες email
19 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ