close search results icon

Ένα σχόλιο για τη μέχρι τώρα πορεία των φορολογικών δηλώσεων

Βέβαια, επειδή ακόμα υπολείπονται μέχρι το τέλος άλλες 6,5 εκατομμύρια περίπου φορολογικές δηλώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε (...) θα συνεχίσει κανονικά να μας συντροφεύει και δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί.


stighmiotipo-othonis-2025-04-11-183223.png

*Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Πρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α

Ο Απρίλιος έχει φτάσει στα μέσα του, αλλά ο καιρός κρατάει ακόμα τις ελαφρώς χειμωνιάτικες διαθέσεις του. Μάλιστα, στη βόρεια Ελλάδα έριξε και τα χιόνια του, γεγονός που μας μπέρδεψε ως προς το αν ετοιμαζόμαστε για Πάσχα ή για Χριστούγεννα. Βέβαια, οι ειδικότεροι επί του είδους, οι μετεωρολόγοι, είναι αισιόδοξοι ότι ο καιρός θα επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε Πάσχα με κανονικές συνθήκες, που προφανώς θα περιλαμβάνουν τις ανάλογες σούβλες με τις «γυροβολιές» του οβελία. Καλό είναι τα ήθη και τα έθιμα να τηρούνται ευλαβικά. Εδώ τηρήθηκαν ακόμα και στις ιδιαίτερες συνθήκες του 2020 και του 2021, τώρα θα κολλήσουμε; Αν υπάρχει υγεία, όλα γίνονται…

Ας αφήσουμε, όμως, τον πασχαλινό πρόλογο και ας επιστρέψουμε στα δικά μας «γήπεδα», όπου εξακολουθεί να υπάρχει μία αρκετά αισιόδοξη κινητικότητα γύρω από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Η ροή εξακολουθεί να είναι αρκετά καλύτερη από αυτή που είχαμε συνηθίσει τα περασμένα χρόνια, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε και αύξηση στην ημερήσια κίνηση των εντύπων Ε3, που σημαίνει ότι μπαίνουν στην σειρά και οι δηλώσεις των επιχειρήσεων. Φυσικά, όσο προχωρούν οι δηλώσεις των επαγγελματιών, τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό των χρεωστικών δηλώσεων, το οποίο έχει ήδη φτάσει το 28,54% επί των υποβληθεισών φορολογικών δηλώσεων, ενώ αντίστοιχα όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα αυξάνεται ο Μ.Ο. του φόρου των χρεωστικών δηλώσεων.

Πάντως, η πολύ καλή ροή, όπως προλογίσαμε, ήταν αρχικά μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς, όμως τι συνέβαλε για να μπορέσει να γίνει αυτό; Το βασικότερο όλων είναι ότι τα δεδομένα των δηλώσεων είχαν ανέβει στην ώρα τους και έτσι ένας φορολογούμενος είναι βέβαιος ότι αν κλείσει ραντεβού με τον λογιστή του δεν θα φύγει από το γραφείο άπρακτος αναμένοντας τα στοιχεία. Επιπλέον, φέτος γνωρίζαμε την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων, ενώ αυτό τηρήθηκε από τους αρμοδίους στα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με το σύστημα, αλλά και τις βεβαιώσεις που προαναφέραμε. Αξίζει, επίσης, να επισυμάνουμε ότι φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, άνοιξαν οι δηλώσεις και δεν περιμέναμε οδηγίες για αυτές. Έστω και τελευταία στιγμή οι οδηγίες δημοσιεύθηκαν πριν την έναρξη της διαδικασίας και έτσι δεν είχαμε τη γνωστή και πολύ κουραστική χρήση της έκφρασης «περιμένουμε την εγκύκλιο για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την περίπτωση». ‘Όλα αυτά που τα περασμένα χρόνια δεν είχαμε στην κατοχή μας, δηλαδή δεδομένα και οδηγίες στην ώρα τους, ήταν που μας κρατούσαν πίσω στο να μπαίνουμε από την αρχή δυναμικά στη διαδικασία υποβολής.

Τι αποδεικνύουν, όμως, περίτρανα όλα τα προαναφερόμενα, μαζί με την μέχρι τώρα ροή της υποβολής; Ότι εμείς οι επαγγελματίες λογιστές δεν είχαμε κανέναν απολύτως λόγο να «σνομπάρουμε» τη διαδικασία και να τα αφήνουμε όλα για το τέλος. Δεν είχαμε κανένα απολύτως λόγο να τρέχουμε σαν παλαβοί για να προλάβουμε να χαρούμε το δικαίωμα μας για την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Δεν είχαμε κανένα απολύτως λόγο να πιεζόμαστε να κάνουμε τις δηλώσεις μέσα στον καύσωνα με τα a/c να είναι σε φουλ λειτουργία. Δεν είχαμε κανένα απολύτως λόγο να επισημαίνουμε συνεχώς σοβαρά προβλήματα, που εσείς θεωρούσατε ότι το κάναμε μόνο και μόνο για να γκρινιάζουμε και να ζητάμε εναγωνίως παρατάσεις. Και εμείς να τελειώνουμε τη δουλειά μας θέλουμε, ενώ ακόμα περισσότερο θέλουμε να μπορούμε να την βάζουμε σε μία σειρά. Επαγγελματίες είμαστε. Όταν τα δεδομένα μας βοηθούν, ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας, όπως αποδεικνύεται και από τη φετινή ροή της διαδικασίας. Για να πάμε και ένα βήμα παρακάτω, θα βοηθήσει στη διαδικασία να ανοίξει και η δυνατότητα για τροποποιητικές δηλώσεις, γιατί το ότι δεν μπορείς να διορθώσεις άμεσα μία παράληψη, δημιουργεί ανασφάλεια, η οποία φέρνει καθυστέρηση στην υποβολή. Καλό θα είναι του χρόνου από την έναρξη να δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης της δήλωσης κατευθείαν και να μην περιμένουμε να ανοίγει αυτή η δυνατότητα.

Βέβαια, επειδή ακόμα υπολείπονται μέχρι το τέλος άλλες 6,5 εκατομμύρια περίπου φορολογικές δηλώσεις, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ευχάριστη έκπληξη του μη εντοπισμού προβλημάτων και η απουσία του αιφνιδιασμού θα συνεχίσει κανονικά να μας συντροφεύει και δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί. Φυσικά, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, γιατί δυστυχώς η ιστορία μας αναγκάζει για αυτό, ειδικά όσο συνεχίζουμε στη διαδικασία και μπαίνουν στον χορό και οι δυσκολότερες δηλώσεις.

Επίσης, διατηρούμε ακόμα τις επιφυλάξεις μας για το πως θα λειτουργήσει η επιλογή του κινήτρου διαφορετικής έκπτωσης ανάλογα με το πότε υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση, ειδικά για την επιλογή της ημερομηνίας της λήξης του 4%, που πέφτει μαζί με τη λήξη του Φ.Π.Α. και άλλων πολλών υποχρεώσεων. Μέχρι τώρα φαίνεται να λειτουργεί σαν κίνητρο για τη γρηγορότερη υποβολή, μάλιστα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από τους αρμοδίους, όμως δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος όταν πλησιάζουν οι ενδιάμεσες λήξεις προθεσμιών. Μπορεί το 4% που θα έχει κάποιος εάν την υποβάλλει στις 30/4 να έχει μικρή διαφορά με το 3% αν την υποβάλλει στις 2 Μαΐου, όμως αυτό το 1% διαφορά μπορεί να είναι αιτία τριβής με τον πελάτη, ο οποίος δεν καταλαβαίνει από Φ.Π.Α. και άλλες υποχρεώσεις που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Προφανώς και δεν μπορούν να γίνουν όλες οι δηλώσεις έως τις 30/4, αλλά ούτε φυσικά και μέχρι τις 15/6, που είναι η επόμενη ενδιάμεση ημερομηνία. Επίσης, προφανώς και ένας λογιστής δεν είναι εύκολο να διαβαθμίσει την προτεραιοποίηση της υποβολής ανάλογα με τις χρεωστικές και τις λιγότερο χρεωστικές ή μηδενικές ή πιστωτικές δηλώσεις που έχει να διαχειριστεί, γιατί πολύ απλά δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές. Για να το γνωρίζει θα πρέπει να τις επεξεργαστεί, δηλαδή να τις φτιάξει, άρα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Επίσης, όταν καλείσαι να κάνεις κάποιες εκατοντάδες δηλώσεις, μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, προφανώς και είναι αδύνατο να κάθεσαι να κάνεις «διαλογή» του τύπου έλα εσύ που είσαι χρεωστικός και εσύ που είσαι πιστωτικός έλα αργότερα.

Το κίνητρο της έκπτωσης δεν λέμε, καλό είναι για το κράτος για να εισπράξει μία ώρα αρχύτερα τον φόρο, αλλά θα έπρεπε να είναι σταθερό ή να διαβαθμίζεται ανάλογα με το πότε πληρώθηκε ο φόρος μετά την λήξη της γενικής προθεσμίας υποβολής και να μην συνδέεται με το πότε υποβλήθηκε η δήλωση. Θα μπορούσε για παράδειγμα ή έκπτωση να είναι 4% αν εξοφληθεί ο φόρος έως τις 31/7, 3% εάν εξοφληθεί το υπόλοιπο του φόρου έως τις 31/8 και 2% εάν εξοφληθεί το υπόλοιπο του φόρου έως τις 30/9, ενώ η έκπτωση να υπολογίζεται στο υπόλοιπο της οφειλής μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Επίσης, θα έπρεπε ίσως ακόμα και για ηθικούς λόγους, να προβλέπεται κάτι για αυτούς που έχουν προπληρώσει τον φόρο εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω της παρακράτησης φόρου, όπου για αυτούς δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα, ενώ ο φόρος πληρώθηκε πάρα πολύ νωρίτερα από τις 31 Ιουλίου του 2025.

Κλείνοντας, θα επαναλάβουμε την ευχή για τις δηλώσεις όλα να συνεχίσουν έτσι και να μην ήταν απλά ένα μικρό πυροτέχνημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα συνεχίσουν έτσι και στο τέλος η φετινή διαδικασία των δηλώσεων θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εφαρμογές και διαδικασίες που συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητα μας, στην πλειονότητα τους χωρίς λόγο. Βέβαια, όσο σταδιακά αυξάνεται η παρουσία των δηλώσεων των επαγγελματιών και των νομικών προσώπων, τόσο θα μεγαλώνει και η εξάρτηση από τις διαθέσεις του myDΑΤΑ. Ελπίζουμε να πάει καλά και αυτό…

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους και επειδή δεν θα τα πούμε αρθρογραφικά την επόμενη εβδομάδα, ευχόμαστε σε όλους σας καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα με αγάπη και υγεία για όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους.

*από το eforologia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ