close search results icon

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Έως τις 12 Σεπτεμβρίου οι φετινές αιτήσεις ΟΣΔΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 έχει οριστεί η περίοδος για την υποβολή της ΕΑΕ 2024, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην εγκύκλιο με τις οδηγίες υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024, σημειώνεται ότι εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:

α) συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα

β) συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

«Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του «ενεργού γεωργού».

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή άμεσων ενισχύσεων προ της ανάκτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και της εφαρμογής διοικητικών κυρώσεων για δεδομένο ημερολογιακό έτος δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ, εκτός των γεωργών των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της, είναι αποκλειστική ευθύνη του αιτούντα.

Η αίτηση, μετά την οριστικοποίησή της λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παραλαμβάνεται, τηρείται και φυλάσσεται μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από το γεωργό, ενώ στον ΟΠΕΚΕΠΕ τηρείται ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή. Ο γεωργός υποχρεούται σε οποιοδήποτε έλεγχο να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά.

Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί και λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη στις επεξεργασίες των πληρωμών.

Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr στη διεύθυνση https://eae2024.opekepe.gov.gr από τον ίδιο το δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του:

Είτε με απευθείας χρήση της εφαρμογής μέσω των κωδικών taxisnetΕίτε μέσω ενός πιστοποιημένου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αφού εκδώσει τον μοναδικό «εξαψήφιο κωδικό» τον οποίο παραδίδει στην Πύλη επιλογής του.

Κατά την υποβολή του εντύπου της ενιαίας αίτησης, ο γεωργός που είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, διορθώνει το προσυμπληρωμένο έντυπο σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με το έτος 2023.

Ο γεωργός που δεν είχε υποβάλλει ΕΑΕ 2023, συμπληρώνει από την αρχή το σύνολο της αίτησης.

Για το τρέχον έτος (2024), η καταληκτική προθεσμία υποβολής είναι η Πέμπτη 12.09.2024.

Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης ή δικαιολογητικών εγγράφων, συμβάσεων ή δηλώσεων ή της προθεσμίας για τις τροποποιήσεις της ενιαίας αίτησης ή η τελευταία πιθανή ημερομηνία εκπρόθεσμης υποβολής συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η υποβολή ΕΑΕ μετά την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία:

α) συνεπάγεται μείωση των ποσών που ο κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα

β) συνεπάγεται μείωση των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται για πρώτη φορά το 2024 στον δικαιούχο, κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολή της αίτησης μετά την 07.10.2024), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Η ενιαία αίτηση είναι γεωχωρική και περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για την ενίσχυση ή/και τη στήριξη, και ειδικότερα:

α) τα στοιχεία ταυτότητας του γεωργού·

β) τις λεπτομέρειες της / των παρέμβασης /-εων για την/τις οποία/-ες υποβλήθηκε η αίτηση·

γ) τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης:

την έκτασή τους σε εκτάρια

τη θέση τους

υποχρεωτικά τον μοναδικό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) όπως αποτυπώνεται στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 του ιδιοκτήτη, υποχρεωτικά για ιδιόκτητα αγροτεμάχια και μισθωμένους ιδιωτικούς βοσκότοπους

τη χρήση τους

το είδος, το μέγεθος και τη θέση των ΜΠΕΧΤ

αν πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο

δ) κατά περίπτωση, τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση των μη γεωργικών εκτάσεων για τις οποίες ζητείται στήριξη στο πλαίσιο των μέτρων και παρεμβάσεων της αγροτικής ανάπτυξης·

ε) κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για και άλλων σχετικών απαιτήσεων για τα εν λόγω μέτρα/παρεμβάσεις·

στ) δήλωση του γεωργού ότι γνωρίζει τους όρους συμμετοχής και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή στις εν λόγω παρεμβάσεις άμεσων ενισχύσεων ή/και μέτρων /παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και ότι είναι ενήμερος σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων

ζ) πληροφορίες σχετικά με την αιρεσιμότητα

Με τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην ΕΑΕ 2024 ενημερώνονται τo σχετικό πεδίο της «Δήλωσης Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων» του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του.

Η ψηφιακή απεικόνιση των αγροτεμαχίων καθώς και τα περιγραφικά δεδομένα γίνονται με υπόδειξη, κατά δήλωση και ευθύνη του γεωργού. Για το σκοπό αυτό στο πληροφοριακό σύστημα υπάρχουν τεχνικά μέσα εντοπισμού και τα αντίστοιχα επεξηγηματικά εγχειρίδια χρήσης.

Είναι υποχρεωτική η υποβολή δικαιολογητικών ως ακολούθως:

1. Σε περίπτωση που γεωργός συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της ενιαίας αίτησης έτους 2024, υποβάλλει υποχρεωτικά αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικά μισθωτήρια ή έντυπα).

Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν γνήσιο της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών. Το γνήσιο της υπογραφής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο κεφάλαιο 10 του Κανονισμού Επικοινωνίας Δημόσιων Υπηρεσιών (ΚΕΔΥ) ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α/Γ.Γ.Δ.Δ. Ιανουάριος 2003.

Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας έχουν υποχρέωση δήλωσης όλων των πληροφοριακών στοιχείων των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων βάσει του άρθρου 15, παράγραφος 4 του Νόμου 4174/2013.Στην περίπτωση ετήσιου μισθώματος κάτω από 960 € (ή 80 €/μήνα) οι ιδιοκτήτες εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής του συμφωνητικού αγρομίσθωσης (βάσει της ΠΟΛ 1028/23.01.2015).

2. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από το γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2023/2024 ή έχουν λήξει.

3. Στην περίπτωση που ο γεωργός ψηφιοποιήσει – δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών στις οποίες εφαρμόστηκε η υπ’ αριθ. 873/55993/20-05-2015 ΚΥΑ (layer – επίπεδο πληροφορίας: ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ 2016-2023), θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλει τουλάχιστον ένα παραστατικό νόμιμης νομής ή κατοχής, όπως θα καθοριστούν στην σχετική Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ή/και την ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι, όπως περιγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

5. Όταν ο γεωργός αιτείται κάποια από τα οικολογικά προγράμματα όπως περιγράφονται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

6. Στην περίπτωση που ο γεωργός ψηφιοποιήσει – δηλώσει αγροτεμάχιο εντός περιοχών προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ή ζώνης, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλει βεβαίωση – έγκριση άσκησης γεωργικήςδραστηριότητας της οικείας Εφορίας Αρχαιοτήτων.

7. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του Π.Α.Α. 2014-2022 και είναι ενταγμένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι οι ημερομηνίες των ενοικιαστηρίων πρέπει να καλύπτουν το έτος αιτήσεων/δεσμεύσεων. Ομοίως θα πρέπει να καλύπτεται η προαναφερόμενη προϋπόθεση για τα εν δυνάμει προς ένταξη αγροτεμάχια στο πλαίσιο των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με πρώτο έτος δεσμεύσεων το 2024.

8. Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04: Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα, της αγροτικής ανάπτυξης. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2024 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04 – Μείωση νιτρορύπανσης, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2023. Υποβάλλονται νεότερα παραστατικά στην περίπτωση μη υποβολής το 2023 ή τροποποίησης σε σχέση με τα ισχύοντα το 2023.

Επισημαίνεται ότι τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά έγγραφα συμπληρώνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του αιτούντα και δεν υπάρχει δυνατότητα επιπρόσθετης προσκόμισης τους μετά τη διαδικασία ελέγχου διότι, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια των μηχανογραφικών διασταυρωτικών και των διοικητικών ελέγχων είναι αυτά που έχουν υποβληθεί και καταχωρηθεί στα πεδία της αίτησης και των πάσης φύσεως εντύπων ελέγχων.

Χρήση της γεωργικής γης1. Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Γεωργικές εκτάσεις στις οποίες δεν ασκείται γεωργική δραστηριότητα, δεν είναι επιλέξιμες.

2. Για το έτος 2024 και εφεξής, επιπλέον δεν θα είναι επιλέξιμες οι παρακάτω περιπτώσεις εκτάσεων:

Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών (ενοτήτων) με συντελεστή επιλεξιμότητας (pef) ίσο με το μηδέν, ανεξαρτήτως είδους καλλιέργειας.

Εκτάσεις που δηλώνονται εντός βοσκοτοπικών περιοχών του δικτύου NATURA 2000, πλην εκείνων που δηλώνονται ως βοσκότοπος ή μόνιμη καλλιέργεια.

3. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024. Υπενθυμίζεται ότι για τα αγροτεμάχια που μετέχουν στις δράσεις του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες», του Μέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» και του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα» του Π.Α.Α. 2014-2022 και είναι ενταγμένα στις σχετικές αποφάσεις ένταξης του ΥΠΑΑΤ, για την τήρηση των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του παραγωγού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δέσμευσης. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος.

4. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οι ζωϊκές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στη διάθεση του γεωργού την 31η Μαΐου 2024.

5. Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή νοείται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜΖ/εκτάριο. Για τους βοσκοτόπους σε διατήρηση νοείται η ελάχιστη βοσκοφόρτωση 0,2 ΜΜΖ/ εκτάριο.

6. Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:

0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεμάχια πλην των ελαιοτεμαχίων

0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης

0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεμάχια στο πλαίσιο του ειδικού μέτρου στήριξης για τη διατήρηση των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

7. Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο των μέτρων/παρεμβάσεων αγροτικής ανάπτυξης και είναι επιλέξιμα προσδιορίζεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο παραγωγός ανά μέτρο/παρέμβαση.

8. Στην ΕΑΕ έτους 2024 δηλώνονται οι καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο κατά τον κύκλο παραγωγής, δηλ. από το φθινόπωρο του 2023 έως και το καλοκαίρι του 2024.Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου)».

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ