close search results icon

Έργο διαδραστικής τεχνολογίας με QR Code και δημιουργία ιστοσελίδας kilkiswineries.gr

Έργο διαδραστικής τεχνολογίας με QR Code και δημιουργία ιστοσελίδας kilkiswineries.gr

Έργο διαδραστικής τεχνολογίας με QR Code και δημιουργία ιστοσελίδας kilkiswineries.gr από την Π.Ε. Κιλκίς για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του οινοποιητικού και του αμπελουργικού κλάδου

Στην εποχή της διαδραστικής τεχνολογίας με τη σάρωση γραμμωτού κώδικα δύο διαστάσεων (QR code) από το κινητό τηλέφωνο των χρηστών, φέρνει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς τα οινοποιεία του νομού, με τη δημιουργία μιας δυναμικής ιστοσελίδας, (www.kilkiswineries.gr) στην οποία, υπάρχουν οι ιστορίες των οινοποιείων, των κρασιών που παράγουν, καθώς και το “προφίλ” των αμπελώνων, προτάσεις γευσιγνωσίας, πιστοποιητικά που συνοδεύουν τα κρασιά κ.ά.

Στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο υλοποίησε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), συμμετέχουν, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητά του για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Ήδη, στην ιστοσελίδα έχουν ενταχθεί είκοσι ετικέτες κρασιών από 11 οινοποιεία της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίες αφορούν σε οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Γουμένισσας και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Πάικου. Πρόκειται για οίνους από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που πραγματοποιούν εξαγωγές σε Ευρώπη, ΗΠΑ , αλλά και την Κίνα.

kilkiswineries2.jpg

«Είμαι ευτυχής που σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς παρουσιάζει ένα ακόμα πρωτοποριακό και καινοτόμο ψηφιακό έργο για τον τόπο μας, το οποίο θα ενδυναμώσει τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά του αμπελουργικού κλάδου της περιοχής μας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

Επισήμανε δε, ότι, «για την υλοποίησή του εργάστηκαν αδιάκοπα, με όραμα, σχεδιασμό και ενδιαφέρον για τον τόπο μας, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασίλης Ιωαννίδης, Παρθένα Παμπουκίδου και Τρύφωνας Σιάλδας, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης Λευκής Αργύρη και με τον ανάδοχο του έργου, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή».

kilkiswineries3.jpg

Το συγκεκριμένο έργο – όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης - «στοχεύει πρώτα και πάνω από όλα στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών του αμπελουργικού κλάδου. Για την επίτευξη του στόχου αξιοποιεί μια σειρά από τεχνολογία αιχμής».

Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι, «το συγκεκριμένο έργο διαδραστικής τεχνολογίας που ακολουθεί την ψηφιακή αποτύπωση του terroir και την προστασία της ζώνης παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ του νομού μας, θα είναι δυναμικό, δίνοντας στους οινοποιούς ένα επιπλέον εργαλείο για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Κεφαλάς, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα που – όπως είπε - στηρίζει πάντα την ψηφιακή εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, μίλησε για την σημαντική δουλειά της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι ευθυγραμμισμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, όπου η ευεξία για τον καταναλωτή έχει κυρίαρχο ρόλο και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίηση για αυτά που καταναλώνει να έχουν παραχθεί υπεύθυνα, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να περιέχουν εξειδικευμένες πληροφορίες για το προϊόν.

Ακριβώς επειδή η ψηφιακή εποχή αφορά την υφήλιο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως και άλλες τέτοιες που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να αναδειχθούν και να βρεθούν μέσω ψηφιακών εργαλείων κοντά στον καταναλωτή τα προϊόντα είναι πάρα πολύ σημαντικές, πρόσθεσε ο κ. Κεφαλάς.

Ουσιαστικά - όπως είπε ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Βασίλης Ιωαννίδης- με μία απλή κίνηση της κάμερας ή της εφαρμογής σάρωσης του κινητού των χρηστών πάνω στο QR Code που υπάρχει τυπωμένο στη φιάλη, οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν στο συγκεκριμένο προϊόν, να δουν το αμπελοτόπι, να βρουν πληροφορίες για τον τρόπο οινοποίησης, το terroir και τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του, να αξιολογήσουν το προϊόν και να περιηγηθούν και στην υπόλοιπη αμπελουργική ζώνη του νομού μέσα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι «σε συνέχεια των δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για την ενδυνάμωση της ζώνης παραγωγής οίνων Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε του Κιλκίς και μετά από την ψηφιακή αποτύπωση του terroir και την προστασία των ποικιλιών της ζώνης προσφέρει στα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στο νομό την δυνατότητα χρήσης κωδικού απόκρισης (QR code). Με την εφαρμογή αυτή συγκεντρώνονται στην φιάλη και προσφέρονται στο καταναλωτή ανά την υφήλιο, όλες οι πληροφορίες του προϊόντος, από το χωράφι στο ράφι, που αφορούν την παραγωγή και την πιστοποίηση των οίνων Π.Ο.Π & Π.Γ.Ε που παράγονται στην Π.Ε Κιλκίς».

Η διευθύντρια του HUB (κόμβος καινοτομίας της ΑΓΣ), Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου έκανε την παρουσίαση του εγχειρήματος, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – ότι τον Ιούλιο του 2022 η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και η ΔΑΟΚ Κιλκίς ανέθεσαν στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή το έργο προβολής και προώθησης «προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα» αρχικά των κρασιών της Γουμένισσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς γενικότερα.

Οι βασικοί στόχοι του εγχειρήματος ήταν:

● Να αποτυπωθεί το terroir του αμπελώνα και οι καλλιεργητικές πληροφορίες που διαμορφώνουν τη γευστική ιδιαιτερότητα και την ποιότητα των κρασιών της συγκεκριμένης περιοχής.

● Οι πληροφορίες αυτές να περάσουν άμεσα, εύκολα στον καταναλωτή μέσω της ετικέτας στη φιάλη και ενός ιστότοπο που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Για να αποτυπωθεί το terroir του αμπελώνα και οι καλλιεργητικές πληροφορίες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού, χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακές εφαρμογές ευφυούς γεωργίας (Internet of Things). Τοποθετήθηκαν στην περιοχή του αμπελώνα

● 12 ψηφιακοί αισθητήρες τύπου LoRa,

● 2 κεραίες (gateways) για τη σύνδεση των αισθητήρων με το cloud CorIoT

που σε συνδυασμό με τον μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής δίνουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στον παραγωγό για:

● Υγρασία & Θερμοκρασία

● Αέρα & Εδάφους

Το τελικό αποτέλεσμα του δικτύου ΙοΤ στην περιοχή είναι ο παραγωγός να έχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες για:

1.να οργανώσει τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές

2.να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν

3.με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ο δεύτερος στόχος του εγχειρήματος είναι όλη αυτή η πληροφορία που υπάρχει πίσω από κάθε κρασί και κάθε φιάλη και σχετίζεται με:

1. Το terroir της περιοχής

2. Τις καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού,

να περάσει άμεσα, γρήγορα και τεκμηριωμένα στον καταναλωτή, μέσω της ετικέτας, την στιγμή της αγοράς ή της κατανάλωσης του κρασιού.

Δημιουργήθηκε το site www.kilkiswineries.gr με την ιδιαίτερη δομή και αρχιτεκτονική, όπου η είσοδος σε αυτό δεν γίνεται μετά από έρευνα και εύρεση στο διαδίκτυο, αλλά γίνεται μέσα από την ετικέτα της φιάλης στα χέρια του καταναλωτή.

Κάθε φιάλη του αμπελώνα, συνολικά (μέχρι στιγμής) 20 ετικέτες, έχει ένα ξεχωριστό QRCode, όπου με την χρήση του κινητού, ο καταναλωτής βλέπει λεπτομέρειες για:

α. το αμπελοτόπι που παράγει αυτόν τον οίνο

β. το κρασί της συγκεκριμένης φιάλης

γ. όποια άλλη πληροφορία κρίνει ο παραγωγός ότι είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Στην ιστοσελίδα, υπάρχει η πρόβλεψη και η πρόθεση να υποστηριχθούν και άλλα αμπελοοινικά προϊόντα της περιοχής.

Η Ελένη Μουρατίδου, η οποία σχεδίασε την ιστοσελίδα, έδωσε πληροφορίες σε σχέση με το σχεδιασμό της και τη “γέννηση” αυτού του καινοτόμου έργου.

Πολυάριθμες εφαρμογές στα smartphones μπορούν να σαρώσουν τον κώδικα, χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός τηλεφώνου, και να μεταφράσουν στη συνέχεια το σχέδιο σε μια διεύθυνση Web.

Μία από τις εφαρμογές της QR τεχνολογίας είναι ότι μπορεί να συνδέσει λάτρεις του κρασιού με ένα οινοποιείο από οποιαδήποτε τοποθεσία, εφ ‘όσον έχουν ένα “έξυπνο” κινητό τηλέφωνο. Δεν έχει σημασία πού είναι. Η ιστορία κάθε οινοποιείου μπορεί να “ειπωθεί” σε δύο λεπτά, οπουδήποτε κι αν είναι, σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα κρασιού.

Στη διάρκεια της παρουσίασης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα (Έφη) Ναβροζίδου, υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Κιλκίς και οι οινοποιοί που συμμετέχουν στο εγχείρημα. -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ