ΕΣΠΑ: Στις 300 χιλ. ευρώ το πλαφόν στις μικρομεσαίες από τις αλλαγές του de minimis
Δυνατότητα για επιπλέον επιδοτήσεις έως και 100 χιλ. ευρώ φέρνουν οι αλλαγές στον ευρωπαϊκό κανονισμό «de minimis» για τη μέγιστη χρηματοδότηση που μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Ο γενικός κανονισμός για τις κρατικές «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας» είχε κόφτη για 15 χρόνια στα 200 χιλ. ευρώ στην τριετία και μετά τις τροποποιήσεις, οι οποίες έγιναν αυτή την εβδομάδα, αυξάνεται στα 300 χιλ. ευρώ. Όπως τόνισαν αρμόδιες πηγές στο SMEs, οι αλλαγές αφορούν τα έργα που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 αφού αν ίσχυε για τις τρέχουσες προκηρύξεις θα μειωνόταν ο αριθμός των επιδοτούμενων έργων.
Έτσι, για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση είχε λάβει ενισχύσεις ύψους 170 χιλ. ευρώ τα προηγούμενα δύο χρόνια και ήθελε να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» ή ακόμη και για κάποια ενίσχυση του Αναπτυξιακού Νόμου, το μέγιστο ποσό χρημάτων που θα μπορούσε να λάβει ήταν 30 χιλ. ευρώ. Με το νέο όριο, όμως, το συνολικό ποσό που θα μπορεί να αντλήσει εντός του 2024 αυξάνεται στις 130 χιλ. ευρώ.
Κυλιόμενη τριετία
Το ύψος των ενισχύσεων μελετάται ανά τριετία. Στον έλεγχο σώρευσης συνυπολογίζονται όλες οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) που έχει λάβει η επιχείρηση το τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση θέλει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα το 2024, για να υπολογιστεί αν υπερβαίνεται το ανώτατο όριο, θα ληφθούν υπόψη όλες οι de minimis ενισχύσεις των ετών 2023, 2022 και 2021. Οι ενισχύσεις που τυχόν έλαβε μια επιχείρηση προ της τριετίας δεν συνυπολογίζονται και δεν αποτελούν αιτία απόρριψης από επόμενες ενισχύσεις. Για παράδειγμα, αν η απόφαση ενίσχυσης μιας επιχείρησης εκδίδεται την 29η Μαρτίου 2024 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι ενισχύσεις που δόθηκαν από την 29η Μαρτίου 2021 έως και εκείνη την ημερομηνία.
Ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) έχει να κάνει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι κανόνες της ΕΕ απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα αυστηροί για την προστασία του ανταγωνισμού. Παρόλα αυτά, λόγω του μεγάλου αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν αδύνατο να ελεγχθεί η κάθε επιδότηση που δίνεται προς αυτές. Γι’ αυτό καθορίστηκε αυτός ο οριζόντιος κανονισμός που θέτει ένα όριο στις κρατικές ενισχύσεις, βάσει του οποίου θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά ο ανταγωνισμός.
Ενιαία επιχείρηση
Για τον έλεγχο του ύψους των ενισχύσεων η επιχείρηση εξετάζεται ως ενιαία οντότητα και συνεπώς, αθροίζονται συνδυαστικά και τυχόν ποσά επιχορήγησης που έχει λάβει κάθε συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη με αυτήν επιχείρηση, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής.
Ποιοι εξαιρούνται
Από το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού 1407/2013 που αναφέρθηκε προηγουμένως αναλυτικά, εξαιρούνται μόνο οι εξής τομείς:
η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια
η πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων
η μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων
οι δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη
τομείς με όρο τη χρήση εγχώριων αγαθών
ο τομέας του άνθρακα.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συμπεράσματα και ερωτήματα από τα έγγραφα της ΚΥΠ
17 Νοεμβρίου 2024 -
Σημαντική νίκη για ΝΠΣ Σκύδρας: 2-0 το Λυκόστομο
17 Νοεμβρίου 2024 -
Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία
17 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ