G7: Ετοιμάζει «βόμβες» από τη Χιροσίμα - Σχεδιάζει την καθολική απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία
Γράφει ο Γιώργος Καραγιάννης
Πέρυσι, στο Σλος Ελμάου της Γερμανίας, οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, αναλώθηκαν στο να ειρωνεύονται τη συνήθεια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να φωτογραφίζεται γυμνός από τη μέση και πάνω, με κάποιους να προτείνουν φωτογράφιση «καβάλα σε άλογα, γυμνόστηθοι, για να δείξουμε ότι είμαστε σκληρότεροι». Και αυτός, έδινε «πληρωμένη απάντηση», λέγοντας ότι αν γδύνονταν οι ηγέτες της G7, «θα ήταν αηδιαστικό το θέαμα, ούτως ή άλλως». Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα δεν έχουν ούτε δείγμα αστεϊσμού, ή έστω ειρωνίας.
Ίσως να φταίει και το μέρος που θα συναντηθούν φέτος, από τις 19 ως τις 21 Ιουνίου οι 7. Η Χιροσίμα της Ιαπωνίας κουβαλάει βαριές μνήμες από την πιο σκοτεινή, ίσως περίοδο, της ανθρώπινης ιστορίας. Ίσως και γι' αυτό το λόγο το κλίμα στη φετινή σύνοδο είναι πολύ πιο βαρύ. Άλλωστε και η Ρωσία έχει αναγγείλει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και η ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα πυρηνικά έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους ηγέτες αυτών των χωρών.
Το μενού της φετινής G7 λοιπόν περιέχει εκνευρισμό, απειλές (όπως ότι "οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, θα το πληρώσουν ακριβά") και προσταγές στη Μόσχα να αποσύρει "αμέσως και άνευ όρων" τα στρατεύματά της από την επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτά, ωστόσο -όπως προκύπτει και από το προπαρασκευαστικού χαρακτήρα κείμενο της φετινής συνόδου- είναι μόνο τα... προκαταρκτικά. Το κυρίως πιάτο, καθώς φαίνεται, θα είναι μια βόμβα πυρηνικών διαστάσεων.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η G7 ετοιμάζεται να ρίξει «βόμβα» στα θεμέλια της ρωσικής οικονομίας. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση που ασκείται στον πρόεδρο Πούτιν για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7 συζητούν την επιβολή καθολικής απαγόρευσης εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Οι πηγές που αποκάλυψαν τις συζητήσεις, ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συμμάχους της Ουκρανίας που συζητούν την καθολική απαγόρευση -η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και φάρμακα αλλά και γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων- είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και επιπλέον, πως η ιδέα θέλει το "μπλόκο" στις εξαγωγές να εφαρμόζεται από όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Κάτι που, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αφορά και την Ελλάδα.
Υπάρχουν ωστόσο και "παράπλευρα ζητήματα". Ήδη συζητούνται οι αντιδράσεις από χώρες που έχουν μεγάλα οφέλη από το εμπόριο με τη Ρωσία (οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσία, είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία), αλλά και από εταιρείες, οι οποίες μπορεί να παρακάμψουν τις κυρώσεις, εξάγοντας αγαθά μέσω τρίτων χωρών. Και φυσικά, σε μια περίοδο που συζητείται η διγλωσσία του μπλοκ σε σχέση με την Κίνα, υπάρχει ο φόβος να φανούν "ρήγματα" στην ενότητα της ΕΕ.
Έπειτα υπάρχουν τα ρωσικά αντίποινα. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η Μόσχα σε μια τέτοια κίνηση. Η λογική λέει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, στερώντας από το μπλοκ της ΕΕ τα αγαθά που είναι άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Γιατί, η Ρωσία δεν εισάγει μόνο, αλλά και εξάγει. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο, απαραίτητα για την ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και άλλα αγαθά, όπως για παράδειγμα λιπάσματα, άκρως απαραίτητα για την ευρωπαϊκή γεωργική παραγωγή.
Και τέλος, είναι και τα "παλιρροϊκά κύματα". Δηλαδή τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η απαγόρευση εξαγωγών της G7 και των συμμάχων της προς τη Ρωσία και το αντίστροφο. Μπορεί αυτός ο οικονομικός πόλεμος να οδηγήσει σε μια νέα οικονομική κρίση, ή, έστω σε διατάραξη της ήδη ευαίσθητης παγκόσμιας οικονομίας; Ο χρόνος θα δείξει...
protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σε πιλοτική εφαρμογή το νέο επίδομα ανεργίας -Τι αλλάζει
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Ο Μιχ. Μητρούσης είναι ο ηθοποιός που παρασύρθηκε από αμάξι στη Συγγρού
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ