close search results icon

Γαλλία: Σε ποσοστό ρεκόρ μετά το 1981 η συμμετοχή, υψηλότερο και από τον α' γύρο

Τι περιμένουμε το βράδυ. 

Πολύ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, όπου η επικράτηση του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού είναι ένα από τα πιθανότερα ενδεχόμενα. Οι γαλλικές αρχές έχουν κινητοποιήσεις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να διαφυλάξουν την τάξη στην κρίσιμη αυτή εκλογική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή στον β' γύρο των εκλογών έφτασε το 26,63%, έναντι 25,9% στον α' γύρο, την περασμένη Κυριακή. Επίσης, το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο σε βουλευτικές εκλογές μετά το 28,3% του 1981, όταν κέρδισαν τις εκλογές οι Σοσιαλιστές.

Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2022, όταν είχε φτάσει το 18,99%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που ενδέχεται να βρεθεί να συγκατοικεί με την ακροδεξιά, την ώρα που ψήφισε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος να απευθυνθεί με διάγγελμα στον γαλλικό λαό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης».

Τι περιμένουμε το βράδυ

Εκλογές για τον β΄ γύρο διεξάγονται σε 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας, καθώς από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων.

Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός μάλλον δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (289 έδρες) στην Εθνοσυνέλευση για να σχηματίσει κυβέρνηση, ταυτόχρονα δείχνουν ότι θα είναι και η κυρίαρχη δύναμη.

Τα «Όχι» της Liberation στην ακροδεξιά

Γάλλος πολίτης με ένα «τουίτ», δείχνει δύο πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Liberation, με διαφορά πολλών χρόνων. Το 2002 όταν πέρασε στον β' γύρο ως υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρας της σημερινής ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν, και μόλις προχθές, με υποψήφιο του Εθνικού Συναγερμού για πρωθυπουργό τον Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που όμως έχουν υψηλό ποσοστό σφάλματος, εμφανίζουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και τους συμμάχους να λαμβάνουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 έως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες, πάνω κάτω όσους είχαν.

Στη δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde διαπιστώνεται ότι, σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού, ο ένας στους δύο ψηφοφόρους της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ένα 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού.

screenshot-17.png
Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι σύζυγός του, Μπριζίτ, ψηφίζουν στον β' γύρο των εκλογών | Mohammed Badra, Pool via AP

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει Αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

30.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό εν όψει της ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος το βράδυ της Κυριακής, εξαιτίας της ακραίας πόλωσης, ενώ υπάρχει φόβος για επεισόδια.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε ότι έχουν κινητοποιηθεί 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι και τα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας. Όπως είπε, είναι πολύ μεγάλη κινητοποίησης, ώστε να εμποδίσει «τους ακροαριστερούς ή τους ακροδεξιούς να εκμεταλλευτούν την κατάσταση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για να δημιουργήσουν αταξία».

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Mohammed Badra, Pool via AP




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ