Η μάχη των πάγκων: Σκαλόνι vs Ντεσάν
Σε αντίθεση με τα μεγάλα αστέρια που τα ονόματά τους μένουν χαραγμένα στη μνήμη του κόσμου, οι προπονητές είναι οι πρωταγωνιστές πίσω από τα φώτα.
Λίγες ώρες πριν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το SDNA γράφει για τους μονομάχους των πάγκων, τον Λιονέλ Σκαλόνι και τον Ντιντιέ Ντεσάν.
Στα κουίζ γνώσεων, είναι πιθανότατα το αδύναμο σημείο των περισσότερων. Με ποιον τεχνικό κατέκτησε το Mundial η Γαλλία το 1998; Ποιος ήταν στον πάγκο της Αργεντινής το 1986; Σε αντίθεση με τα μεγάλα αστέρια που τα ονόματά τους μένουν χαραγμένα στη μνήμη του κόσμου, οι προπονητές είναι οι πρωταγωνιστές πίσω από τα φώτα.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Λιονέλ Σκαλόνι. Ο νεαρότερος προπονητής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο άνθρωπος που από assistant έγινε πρώτος και τώρα βρίσκεται 90 λεπτά από τον τίτλο. Ο αντίπαλός του, έχει πολύ πιο ισχυρό βιογραφικό. Ως παίκτης, ο Ντιντιέ Ντεσάν είναι μόλις ένας από τους τρεις που έχει παίξει σε τελικό Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ ως προπονητής έχει ήδη στην τροπαιοθήκη του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Nations League και έναν τελικό Euro.
Λίγες ώρες πριν οι δύο τους τεθούν αντιμέτωποι στην σκακιέρα του τελικού, πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο πως έφτασαν ως εδώ οι δύο μονομάχοι των πάγκων και ποιες είναι οι βασικές ιδέες τους τακτικά…
Στο Copa America του 2021 χάρισε στην Αργεντινή τον πρώτο της τίτλο τα τελευταία 28 χρόνια. Ηταν ένας τίτλος που είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί ήρθε μέσα στο Maracana κόντρα στην Βραζιλία. Ξεκίνησε ως αναλυτής αντιπάλων στο Mundial του 2018 υπό τον Χόρχε Σαμπάολι, ιδιότητα που εξηγεί την τακτική και την προσαρμογή του σήμερα, ενώ στη συνέχεια πήρε την under-20. Αυτή η θέση δεν άργησε να αλλάξει, καθώς έγινε υπηρεσιακός τους τελευταίους μήνες του 2018. Η μονιμοποίηση ήρθε με την 3η θέση στο Copa America του 2019 και την εξαιρετική σχέση με τους παίκτες και το κλίμα στην ομάδα.
Ο νεαρότερος προπονητής αυτού του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έχει ήδη δείξει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί διαφορετικά συστήματα ανάλογα τον αντίπαλο, αλλά και να τα αλλάζει κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η βασική ιδέα του είναι το υπομονετικό χτίσιμο των επιθέσεων από την άμυνα και η κατοχή όταν έχει την μπάλα και το σκληρό pressing με πίεσε στο αντίπαλο μισό εκτός μπάλας. Συνήθως παρατάσσεται με 4άδα στην άμυνα, όμως όταν το κρίνει, επιλέγει και 352, όπως είδαμε αυτές τις εβδομάδες.
Στην πρεμιέρα είδαμε ένα σύστημα σαν 424 κόντρα στην Σαουδική Αραβία με τον Λαουτάρο Μαρτίνες στην επίθεση, όμως Σκαλόνι πήρε το μάθημά του. Γύρισε σε 433 με την 3άδα ΜακΑλιστερ, Εντσο Φερνάντες, Ντε Πάουλ και αφού δούλεψε κόντρα στο Μεξικό, το κράτησε για τους αγώνες με Πολωνία και Αυστραλία, πάντα με επιτυχία. Οταν ήρθε η ώρα να παίξει με την Ολλανδία, έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα και για αλλαγή στο σύστημα και κατέβηκε με 352 καθρεφτίζοντας τη διάταξη των Οράνιε. Με την Κροατία λίγο μετά το 60’ γύρισε πάλι σε 352 για να κλειδώσει το μαγαζί και την παρουσία στον τελικό.
Το 1998 ο Ντεσάν έγινε πρωταθλητής κόσμου με μια Εθνική Γαλλίας η οποία είχε πολύ επιθετικό ταλέντο αλλά και σωστή οργάνωση και αμυντική λειτουργία στο κέντρο. Δύο χαρακτηριστικά τα οποία ο ίδιος ως προπονητής έχει περάσει στους Τρικολόρ του σήμερα. Αφού κάθισε στον πάγκο των Μαρσέιγ, Γιουβέντους, Μονακό, ανέαβε τα ηνία της Γαλλίας τον Ιούλιο του 2012 με στόχο να κάνει αυτή τη θάλασσα ταλέντου να πάρει αποτελέσματα και 8 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι άσχημα δεν τα έχει πάει.
Με αυτόν στον πάγκο η Γαλλία πήγε στον τελικό του Euro 2016 και το έχασε από την Πορτογαλία, αλλά το 2018 σήκωσε το Mundial στην Ρωσία και Ο Ντεσάν μπήκε στο κλειστό club όσων το έχουν κατακτήσει και ως παίκτες και ως προπονητές [Μάριο Ζαγκάλο, Φραντς Μπεκενμπάουερ]. Σε αυτούς τους Τρικολόρ πέρασαν στο άλλο επίπεδο παίκτες όπως οι Κιλιάν Μπαπέ, Αντουάν Γκριεζμάν, Ν’ Γκολό Καντέ αλλά και ο Πολ Πογκμπά, όμως το 2020 απέτυχαν ξανά να πάρουν το Euro.
Ο Ντεσάν έχει ως βάση των συστημάτων του το 442 με τους πλάγιους να έχουν διπλό ρόλο στη μετατροπή σε 4231. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, βλέπουμε ξανά αυτό το… σαν 433, με τον Αντουάν Γκριεζμάν να ενώνει τις γραμμές και να αλλάζει συνεχώς ρόλο πηγαίνοντας κάποιες φορές πιο κοντά στον Μπαπέ και άλλες πιο κοντά στον Ζιρού. Ο Τεό Ερναντέζ της Μίλαν και ο Αουρελιέν Τσουαμενί της Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι πιο πρόσφατοι παίκτες που ο Ντεσάν έριξε στα βαθιά και αποδίδουν άμεσα.
πηγή: sdna.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ