Η Νάουσα μετατρέπεται σε μείζον κέντρο Πολιτισμού και Αρχαιολογικού Τουρισμού
Η Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την «Έρευνα και Ανάδειξη του Αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας» από την Λινά Μενδώνη και τον Νίκο Κουτσογιάννη που την οραματίστηκε, αποτελεί σημείο σταθμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Ο δήμος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας εξελίσσεται σε μείζον κέντρο Πολιτισμού και πόλος έλξης τουριστών, ενώ υλοποιείται σταθερά η στόχευση του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη να συμπεριληφθεί η πόλη στους δημοφιλείς προορισμούς Αρχαιολογικού Τουρισμού.
Η πιστοποίηση της στήριξης του υπουργείου Πολιτισμού με την υπογραφή της σύμβασης χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, για την ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας του πρώτου πανεπιστημίου της Οικουμένης που δημιούργησαν οι Μακεδόνες και όπου συνυπήρξαν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, αποτελεί σταθμό στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η δημοτική αρχή, να αξιοποιήσει τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα της περιοχής. Εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί τον έργο, θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω τουριστική, οικονομική, κοινωνική, και πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία συνεισέφερε τα μέγιστα στην ευόδωσης του εγχειρήματος, τόνισε ότι ο Πολιτισμός είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες αποτελούν ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο. Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης αναφέρθηκε στο όραμα για την ανάπτυξη της πόλης μέσω και της ανάδειξης του αρχαιολογικού της πλούτου, και παρουσίασε συνοπτικά τον σχεδιασμό του για το άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι η ανάδειξη του Γυμνασίου της Μίεζας αποτέλεσε όραμα και διακηρυγμένο στόχο του δημάρχου κ. Νίκου Κουτσογιάννη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του 2014-2019, ενώ η προσπάθεια που οδήγησε στην υπογραφή της σύμβασης ξεκίνησε μόλις ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση του δήμου, τον Φεβρουάριο του 2024, όταν επισκέφθηκε πρώτη φορά την υπουργό Πολιτισμού Λινά Μενδώνη και της εξέθεσε το όραμα και τα σχέδια του. Έκτοτε ακολούθησαν πολλές συναντήσεις με την κ.Μενδώνη η οποία “αγκάλιασε” από την πρώτη στιγμή το έργο. Την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Νάουσας, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, και ο δήμαρχος κ. Νίκος Κουτσογιάννης, και αφορά την υλοποίηση του έργου «Έρευνα και ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας».Ένα έργο που αθροιστικά με τα ήδη υπάρχοντα αξιοποιημένα αρχαιολογικά μνημεία που παραπέμπουν ευθέως στον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία, αναβαθμίζει τη Νάουσα, και την μετατρέπει σε σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο.Το “Βασιλικό Γυμνάσιο” στη Μίεζα ιδρύθηκε την εποχή του Φιλίππου του Β΄ (359-336 π.Χ.), και είναι το Γυμνάσιο όπου ο σημαντικότερος φιλόσοφος και επιστήμονας εκείνης της εποχής ο Αριστοτέλης, δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Μακεδόνες που άλλαξαν στη συνέχεια την ιστορία του κόσμου.
Νίκος Κουτσογιάννης: Οι 15+ άξονες του σχεδιασμού
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Νάουσας παρουσίασε συνοπτικά τον σχεδιασμό του Δήμου για τον πολιτισμό σε 15+ Άξονες, η υλοποίηση των οποίων θα εντάξει τη Νάουσα στα σημεία αναφοράς των αρχαιολογικών προορισμών απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών η δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει όλος τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το Αριστοτέλειο Αρχαιολογικό Κέντρο, η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση ενός διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου με στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μίεζας, και την καθιέρωση του θερινού πολιτιστικού φεστιβάλ “Naoussa Summer Festival” με πλήθος μουσικών, θεατρικών, εικαστικών εκδηλώσεων.
Αναλυτικά οι άξονες που παρουσίασε ο κ.Κουτσογιάννης είναι οι εξής:
1. Έναρξη της Ανασκαφικής Δραστηριότητας στο Γυμνάσιο της Μίεζας, ανάδειξη του πρώτου πανεπιστημίου της Οικουμένης, του χώρου όπου συνυπήρξαν οι δυο σπουδαιότερες προσωπικότητες του αρχαίου κόσμου, ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος.
2. Δημιουργία Ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου το οποίο θα περιλαμβάνει αρχικά τους τάφους της Κρίσεως, των Ανθεμίων, του Κινχ, το Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας και το Γυμνάσιο που ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων.
3. Δημιουργία χώρου υποδοχής επισκεπτών και εξυπηρέτησης των συντελεστών των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας.
4. Δημιουργία εντός της πόλης της Νάουσας του Αριστοτέλειου Αρχαιολογικού Κέντρου – ενός χώρου για τη φύλαξη, τη συντήρηση και την έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή της Βόρειας Ημαθίας.
5. Υλοποίηση σε ετήσια βάση ενός διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου με στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μίεζας.
6. Θεσμοθέτηση σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας.
7. Διοργάνωση του θερινού πολιτιστικού φεστιβάλ “Naoussa Summer Festival” με πλήθος μουσικών, θεατρικών, εικαστικών εκδηλώσεων.
8. Καθιέρωση της μεγάλης γιορτής για τον οίνο και τη γαστρονομία “Naoussa Street Food Festival -Wine Edition”.
9. Επανεκκίνηση της μεγαλύτερης εκδήλωσης σύγχρονου πολιτισμού που φιλοξένησε η Νάουσα – του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.
10. Αποκατάσταση και επανάχρηση του αρχιτεκτονικού στολιδιού της πόλης του κτιρίου Ματθαίου μέσω του προγράμματος «Διατηρώ», ως κέντρου πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
11. Ενίσχυση της λειτουργίας των δομών των Εικαστικών Εργαστηρίων και του Δημοτικού Ωδείου “Εστία Μουσών” για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στις εικαστικές τέχνες και τη μουσική παιδεία.
12. Καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ murals (μεγάλων τοιχογραφιών) με συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό – Ανάδειξη και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με τη μετατροπή του σε μια open air gallery.
13. Στήριξη και ενίσχυση επαναλαμβανόμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως η εκδήλωση «Νάουσα, Πόλη του Οίνου», το διεθνές λαογραφικό φεστιβάλ του CIOFF – Πυρσού, το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών “En Canto”.
14. Στήριξη για τη δημιουργία της στέγης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας.
15. Στήριξη του έργου των πολιτιστικών μας συλλόγων με έμφαση στη εξωστρέφεια, την προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεων μας εντός και εκτός συνόρων.
Και, ανάδειξη της βιομηχανικής ιστορίας και κληρονομιάς της περιοχής με στοχευμένες δράσεις (ένταξη του Κέντρου “ΕΡΙΑ” σε εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο «χάρτης» των πληρωμών από σήμερα έως 27 Δεκεμβρίου, από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Χριστουγεννιάτικες Ευχές από την Κ.Α. "ΝΑΟΥΣΑ"
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ