Η. Τσαγκάρης: Σταδιακή υποχώρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων από τον Μάρτιο
Για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι «η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη όσον αφορά τα συμπτωματικά φάρμακα και βαίνουμε προς πλήρη ομαλοποίηση
Στη φάση κορύφωσης θα βρεθεί το δίμηνο Ιανουαίου-Φεβρουαρίου το κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπης, ιώσεων, κορονοϊού) που διαπερνά τη χώρα, προέβλεψε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ. Από τον Μάρτιο θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται η κατάσταση στα νοσοκομεία, που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά πανελλαδικά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για την κοινότητα και τα νοσοκομεία, καθώς «συσσωρεύονται πάρα πολλά περιστατικά με ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος που ειδικά στις μεγάλες ηλικίες εκδηλώνονται με μεγαλύτερη βαρύτητα. Φέτος αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε ένα ανοσολογικό κενό, όσον αφορά την κοινή γρίπη. Το κενό αυτό, όπως τα πάντα στη ζωή, έρχεται να καλυφθεί τώρα, οπότε υπάρχει μια σχετική πίεση, αλλά προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».
Σχετικά με την εξέλιξη των αναπνευστικών λοιμώξεων, ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε πως «βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση και πως από δω και πέρα θα υπάρχει μία πολύ αργή και σταδιακή αποκλιμάκωση όσον αφορά τον αριθμό των εισαγωγών ή ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως όλοι έχουμε μάθει πια από την πανδημία, θα είναι ένας αριθμός που θα αποκλιμακωθεί με μικρότερη ταχύτητα. Αλλά νομίζω πως πρέπει να δοθεί ένα μάλλον καθησυχαστικό σήμα όσον αφορά τις επόμενες εβδομάδες».
Ερωτηθείς για το πως διακρίνει κανείς την απλή ίωση, τον H1N1 και τον κορονοϊό, ο Καθηγητής είπε ότι το βασικό στοιχείο είναι ο εργαστηριακός προσδιορισμός του ιού, ο οποίος προσβάλλει καθέναν από εμάς. «Στις ομάδες όμως υψηλού κινδύνου, δηλαδή στους πιο ηλικιωμένους, στους ασθενείς με συννοσηρότητα, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για αυτές τις ομάδες είναι η έγκαιρη χορήγηση αντιικής θεραπείας που μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της προσβολής δεν έχει περάσει, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από τους περισσότερους και αυτό προσθέτει μία σημαντική πίεση στο σύστημα», εξήγησε.
Για τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι «η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη όσον αφορά τα συμπτωματικά φάρμακα και βαίνουμε προς πλήρη ομαλοποίηση. Όμως όσον αφορά τα ειδικά αντιικά φάρμακα υπάρχει μάλλον μία υποσυνταγογράφησή τους σε σχέση με την έκταση του προβλήματος. Αντιικά φάρμακα και για την covid και για την κοινή γρίπη υπάρχουν. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση τις ενδείξεις. Πρέπει οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας να τα συνταγογραφούν έγκαιρα και σε ικανή ποσότητα».
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κάλαντα στην Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
24 Δεκεμβρίου 2024 -
Από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου (μέρος Β΄)
24 Δεκεμβρίου 2024 -
Έδεσσα: Ευχές από τη "Συνεργασία Ευθύνης"
24 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ