Η Πτολεμαΐδα "φωνάζει" οτι απουσιάζει από την "ανάπτυξη"
Περί υδρογόνου αλλά και της νέα σιδηροδρομικής γραμμής.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΠΕΡΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Φτάσαμε επάξια στον 8ο μήνα της διακυβέρνησης από την νέα κυβέρνηση.
Περιμέναμε με αγωνία να ακούσουμε κάτι και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης, κάτι που να γίνει επιτέλους η αρχή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριάς – Θεσσαλονίκης (ήδη όπως κατ’ επανάληψη έχουμε δημοσιεύσει έχουν γίνει οι μελέτες με εντολή ΟΣΕ, των διαδρομών Ιεροπηγής – Πτολεμαΐδας, Ιεροπηγής – Φλώρινας και Ιεροπηγής – Κοζάνης). Είναι εμφανής και με αριθμούς πλέον ότι η διαδρομή Ιεροπηγής – Πτολεμαΐδας είναι η οικονομικότερη, η ασφαλέστερη, και φυσικά η πιο σύντομη. Επίσης αν γίνει η σύνδεση με την Βέροια και από εκεί με Θεσσαλονίκη, θα έχουμε μια υπερσύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή 160km/h που είναι δέσμευση της χώρας μας προς την Ε.Ε.
Δυστυχώς και ενώ η βίαιη απολιγνιτοποίηση, καλά κρατεί (και η μείωση του πληθυσμού φάνηκε και με το χάσιμο μιας εκλογικής έδρας στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και στα ποσοστά εκλογικής αποχής).
Στο διάστημα αυτό εξαγγέλθηκε ο Νέος ΟΣΕ Α.Ε. (λες και αυτό ήταν το πρόβλημα που παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.). Στην ουσία δημιουργούν μια νέα συγχώνευση και μετά μερικά χρόνια να την «ξανατεμαχίσουν»!!!!
Μια μικρή αναδρομή πάντα είναι χρήσιμη. Θυμίζουμε ότι το 1971 ξεκινά τη λειτουργία του ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), που αναλαμβάνει σταδιακά με μεγάλα έργα τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου. Το 1996 ιδρύεται θυγατρική εταιρεία του ΟΣΕ με την επωνυμία ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. Αντικείμενό της η μελέτη και κατασκευή νέων χαράξεων και γραμμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το 2001 ιδρύθηκε η ΓΑΙΑΟΣΕ που έχει την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, ενώ το 2005 ο Ο.Σ.Ε. χωρίστηκε σε δύο θυγατρικές εταιρείες. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σημερινή Hellenic Train ανέλαβε το μεταφορικό έργο και η δεύτερη εταιρεία, ο Ε.ΔΙ.Σ.Υ. (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής) ανέλαβε τη διαχείριση της σιδηροδρομικής υποδομής. Το 2008 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στο ελληνικό δημόσιο για να αποκρατικοποιηθεί, ενώ ο Ε.ΔΙ.Σ.Υ. απορροφήθηκε από τον ΟΣΕ.
Διαβάζουμε από τις διάφορες ανακοινώσεις του αντίστοιχου υπουργού για τις μεταφορές κ. Σταϊκούρας για τα έργα που εκτελούνται, δημοπρατούνται, βρίσκονται υπό δημοπράτηση ή βρίσκονται στο στάδιο μελετών κτλ.
ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!!!!
Ακόμη και η συνεχώς εξαγγελόμενη σύνδεση με την Καλαμπάκα παραμένει μόνο στα λόγια.
Και δεν τα λέμε μόνο εμείς που μας έχουν χαρακτηρίσει με τα πιο απίθανα επίθετα τα λένε και άλλοι… Διαβάστε: «Μας παραμυθιάζουν!!! Στο προσκήνιο πάλι η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκα –Ηγουμενίτσα και Καλαμπάκα-Κοζάνη» https://trikkipress.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b9/
Διαβάζουμε στις 03-11-2023 π.χ.: Τα έξι έργα αφορούν την σύνδεση των λιμένων Ραφήνας, Λαυρίου, Πάτρας, Θεσσαλονίκης και τις γραμμές Θεσσαλονίκη-Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Πιο αναλυτικά:
1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΟΞΟΤΕΣ ύψους 1,68 δισ. ευρώ (2,09 δισ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.
2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ-ETCS ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ-ΟΡΜΕΝΙΟ ύψους 1,07 δισ. ευρώ (1,33 δισ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.
3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ύψους 309 εκατ. ευρώ (383,16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.
4. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΙΑΤΟ – ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΡΙΟ – ΝΕΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ύψους 477 εκατ. ευρώ (591,48 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM
5.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΛΑΥΡΙΟΥ ύψους 391 εκατ. ευρώ (484,84 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 3 σχήματα: ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ-ALSTOM.
6.ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ύψους 53,5 εκατ. ευρώ (66,34 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Συμμετέχουν 4 σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ-ALSTOM, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
https://ypodomes.com/poia-einai-ta-6-6-5-megala-sidirodromika-erga-ypo-kataskeyi-ypografi-kai-diagonismo
Όπως είναι φανερό ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η νέα κυβέρνηση για άλλη μια φορά κορόιδεψε τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας για πολλοστή φορά. Σκόρπισε παντού θα και θα, και δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει ούτε το σιδηροδρομικό δίκτυο του Τρικούπη!!!! Δήλωση του πρώην υφυπουργού Μιχάλη
Παπαδόπουλου στις 07-09-2022 «σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η Σιδηροδρομική Σύνδεση Κοζάνη- Πτολεμαΐδα, εξέφρασε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από το βήμα των εγκαινίων του επιχειρηματικού πάρκου Κοζάνης». https://e-ptolemeos.gr/michalis-papadopoulos-se-ena-chrono-etoimi-i-sidirodromiki-syndesi-kozani-ptolemaida-i-anafora-sti-sidirodromiki-egnatia
Με αυτά και με άλλα, η κυρίως περιοχή που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, μένει χωρίς σιδηρόδρομο. Μάλλον η μόνη «επιχορήγηση» για την περιοχή είναι η ανάληψη του Υπουργείου Μακεδονίας / Θράκης από τον βουλευτή Δυτικής Μακεδονίας κ.Κωνσταντινίδη Ευστάθιο!!! Είναι πράγματι λυπηρό να υπάρχουν άτομα εν προκειμένω υφυπουργοί που έλκουν την καταγωγή τους από την Δυτική Μακεδονία και να μην δραστηριοποιούνται για να βοηθήσουν την περιοχή από όπου κατάγονται.
Διαβάζουμε επίσης στις 12-01-2024 την έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου, εκεί που για χρόνια παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, το τοπίο αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει σε λίγα χρόνια: σε εμβαδόν δεκάδων στρεμμάτων θα αρχίσει να οικοδομείται η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen», η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου να τεθεί σε λειτουργία το 2027, αποφέροντας στην τοπική οικονομία όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως (μέσω της βελτίωσης του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, της μείωσης εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και της φορολογίας και λαμβανομένων υπόψη των πολλαπλασιαστών) και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία 40-50 άμεσων και περίπου 500 έμμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Hellenic Hydrogen», της ιδρυθείσας το 2023 κοινοπραξίας της Motor Oil και της ΔΕΗ. https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/energeia/86815_hellenic-hydrogen-2027-se-leitoyrgia-i-monada-prasinoy-ydrogonoy-ston
Όμως στις 04-01-2024 διαβάζουμε: Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων της πρώην βιομηχανίας αζωτούχων λιπασμάτων ΑΕΒΑΛ, με δικαιούχο το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Το καινοτόμο "Η2- Hub" με αντικείμενο το καύσιμο του μέλλοντος, που χωροθετείται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την πόλη της Πτολεμαΐδας, υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026, όπως γνωστοποιεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), Παναγιώτης Γραμμέλης, συντονιστής του πρότζεκτ.
Τι συνέβη και δεν ήρθε η προηγούμενη επένδυση στην Πτολεμαΐδα και πήγε στο Αμύνταιο;;; Και μάλιστα σε ένα χώρο που ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ, Ενώ στο ΒΙΟΠΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (πρώην ΑΕΒΑλ), υπάρχουν τα πάντα από τα βασικά δίκτυα υποδομών μέχρι τηλεθέρμανση κτ.λ. Καθώς και κτήρια τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Μα στο μόνο που έχει υπεροχή το Αμύνταιο είναι η σύνδεση με σιδηροδρομικό δίκτυο (έστω και απαρχαιωμένο) και την πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουν εδώ ότι στο πρόγραμμα του Δήμου Πτολεμαΐδας για την επιχειρηματικότητα στον χώρο του ΒΙΟΠΑ (Μάϊος 2009) αναφέρει: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΤΡΕΝΟΥ. (ΕΙΚΟΝΑ-1)
Και φυσικά μέσα σε όλα αναφέρεται η επανασύνδεση με το έστω απαρχαιωμένο δίκτυο του ΟΣΕ
Δίκτυα: Μελετώνται, κατασκευάζονται και συντηρούνται τα Δίκτυα και έργα υποδομής στην ΑΕΒΑΛ :
- Δίκτυα Ύδρευσης – αποχέτευσης [εγκαταστάθηκαν στην μείζονα περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ.Π.]
- Δίκτυο Οπτικών Ινών και Ασύρματης Ζεύξης [εγκαταστάθηκε]
- Σύνδεση με τον Σταθμό Βιολογικού Καθαρισμού Πτολεμαΐδας [προς ένταξη και δημοπράτηση]
- Δίκτυο Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας [εκπονείται Μελέτη
εφαρμογής προς ένταξη και δημοπράτηση]
- Σιδηροδρομικό δίκτυο : ανακαίνιση της υφιστάμενης σύνδεσης του ΟΣΕ, προς αξιοποίηση από το σταθμό διαμετακόμισης προϊόντων
- Επαναλειτουργία ηλεκτρικού τρένου ΑΕΒΑΛ:
Οι μέρες περνάνε ανεπιστρεπτί και καμιά δήλωση καμιά διεκδίκηση από τον Δήμο Εορδαίας, το Δήμο που τον Οκτώβριο του 2021 το Δημοτικό του Συμβούλιο ομόφωνα ψήφισε την διεκδίκηση της ΝΕΑΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Ιεροπηγής – Θεσσαλονίκης με διέλευση της από Πτολεμαΐδα.
Κλείνουμε με μια εικόνα (ΕΙΚΟΝΑ-2) από το πρόγραμμα του Δήμου Πτολεμαΐδας τον Μάιο του 2009, Δείτε αυτά που είχε προγραμματίσει ο Δήμος 15χρόνια πριν και τι υλοποιήθηκε…..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η εταιρεία ALTERRA AE αναζητά προσωπικό
22 Νοεμβρίου 2024 -
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ