close search results icon

Και παιδιά στους 31 νεκρούς από το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό

ΟΗΕ: Κινδυνεύουμε αλλά υπάρχει περιθώριο για διπλωματία.

Και παιδιά στους 31 νεκρούς από το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τις πρωτοφανείς φονικές κυβερνοεπιθέσεις στον Λίβανο, τις οποίες ακολούθησε η χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό. Ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τουλάχιστον 31, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά και επτά γυναίκες.

Νωρίτερα, η Χεζμπολά επιβεβαίωσε τον θάνατο δεύτερου ανώτερου στελέχους. Πρόκειται για τους Ιμπραήμ Ακίλ, στελέχους του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου, του Συμβουλίου Τζιχάντ, και Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι, ο οποίος διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα.
Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ. Τουλάχιστον 15 μαχητές της οργάνωσης σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της χώρας του μπορεί να οδηγήσουν σε έναν «πρωτοφανή» και «καταστροφικό» περιφερειακό πόλεμο, αφού κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την επίθεση».

ΟΗΕ: Κινδυνεύουμε αλλά υπάρχει περιθώριο για διπλωματία

Ο ΟΗΕ τόνισε χθες την ανάγκη για «αποκλιμάκωση» και «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Μία από τους επικεφαλής του Οργανισμού, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ότι «Κινδυνεύουμε να δούμε μια πυρκαγιά, που θα μπορούσε να επισκιάσει ακόμη και την καταστροφή και τον πόνο που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής». «Δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε μια τέτοια ανοησία. Υπάρχει ακόμη περιθώριο για διπλωματία. Προτρέπω επίσης έντονα τα κράτη μέλη που έχουν επιρροή στα μέρη να την αξιοποιήσουν τώρα».

Επίσης, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε στο Σ.Α. πως η επίθεση στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Γουντ, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στις επιθέσεις και αρκέστηκε σε χλιαρές εκκλήσεις καλώντας τους εμπλεκόμενους να «απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε καταστροφικό πόλεμο».

Στο μεταξύ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει «ξεδιάντροπα εγκλήματα» κατά παιδιών και όχι κατά ενόπλων.

Ωστόσο, το Ισραήλ διά του υπουργού Άμυνας διαμήνυσε ότι «η αλληλουχία των ενεργειών στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ κατά του εντάλματος για σύλληψη του Νετανιάχου

Αξίζει να σημειωθεί το Ισραήλ αμφισβήτησε επισήμως τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σχετικά με το αίτημά του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Τον Μάιο ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Μπίμπι, του Γκαλάντ, και κορυφαίων ηγετών της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, και Μοχάμεντ Ντέιφ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: AP Photo/Bilal Hussein


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ