close search results icon

Καλλιτέχνες: Δεν ικανοποιούνται από τη μισθολογική αναβάθμιση -Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη

Καλλιτέχνες: Δεν ικανοποιούνται από τη μισθολογική αναβάθμιση -Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη


Σε νέα γενική συνέλευση για αύριο Τρίτη καλούν οι καλλιτέχνες, οι οποίοι παρά τις βελτιώσεις στο νέο δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Οι καλλιτέχνες εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας 48ωρης απεργίας, ενώ σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν συναυλία έξω από το ΡΕΞ.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό και τη μισθολογική ρύθμιση που ανακοινώθηκε, οι καλλιτέχνες επιμένουν στις θέσεις τους μιας και όπως αναφέρουν η «νομοθετική ρύθμιση» ήταν τελικά ένα προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το οποίο «είναι υποδέεστερο από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα». Ως εκ τούτου καλούν σε Γενική Συνέλευση αύριο Τρίτη 17:30 το απόγευμα στο ΑΚΡΟΠΟΛ.

Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες «η ΚΥΑ βελτιώνει τις αποδοχές μας αλλά δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο το αίτημα μας για αναγνώριση των σπουδών μας».

Οι καλλιτέχνες επισημαίνουν οτι η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία. Άρα ως επίσημη κατηγορία παραμένουν οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η μισθολογική ρύθμιση για τη θεραπεία χρόνιων μισθολογικών ανισοτήτων και στρεβλώσεων που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες που απασχολούνται στο Δημόσιο και στα βασικά σημεία της απόφασης, είναι και η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Όπως αναφέρεται, ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε 1.037 ευρώ, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.

Σε δήλωσή του ο πρ. του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε πως «Το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με όσα ζητούσαμε δημοσιεύτηκε αργά. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία, να μελετηθεί καλά από νομικούς, που θα μας ενημερώσουν σε ποια σημεία κερδίζουμε και τι δεν πήραμε. Ας δείξουν όλοι ψυχραιμία όμως. Δεν βοηθάει σε τίποτα ο βομβαρδισμός τηλεφωνημάτων μέσα στη νύχτα από κανέναν».

Ανακοίνωση και αιτήματα καλλιτεχνών: «Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ»

Χρειάστηκαν δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών (απεργίες, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις), παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και ξεσηκωμός και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ (που τελούν επίσης υπό κατάληψη), προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει τη γραμμή της και από «παρεξήγηση - δεν κατάλαβαν -δεν άλλαξε τίποτα» ή τα «20 fake news» να δεσμευτεί μέσω του Πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν "νομοθετική ρύθμιση".

Κι ενώ την Παρασκευή περιμέναμε με αγωνία αυτή τη ρύθμιση, τελικά, αργά το βράδυ, λάβαμε ένα προσχέδιο… Κοινής Υπουργικής Απόφασης! Η "νομοθετική ρύθμιση" έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο (ισχύει με την υπογραφή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ) και, φυσικά, - για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (όπως άλλωστε ήταν και η ΚΥΑ του 2017 που εκδικάζεται μετά την προσφυγή των θεατρολόγων).

Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει - πράγματι - τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης). Με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»:

Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Με την «ντρίπλα» που προτείνουν, να ονομαστούν οι θέσεις ως "καλλιτεχνικού έργου", το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το "έργο" αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες - χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά - αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.

Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.

Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό. Έτσι, το ΔΕ που δίνει το ΠΔ 85/2022 στις οργανικές (αορίστου χρόνου) θέσεις καλλιτεχνών στο Δημόσιο θα συνεχίσουν να είναι ΔΕ.

Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς; Για να το πούμε απλά.

Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας μέσω της ένταξής μας στην κατηγορία ΤΕ του ενιαίου μισθολογίου.

Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/food/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη.

Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Όσο η δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών στο εξαγγελθέν Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών και η λύση στο ζήτημα της ακαδημαϊκής μας διαβάθμισης προσδιορίζεται για το 2025,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα από την Κυβέρνηση να απαντήσει επιτέλους στο ΤΙ ΕΙΝΑΙ τα πτυχία μας μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής αξίας τους.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Για όλα αυτά και για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε ΜΑΖΙ στην Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση αυτήν την Τρίτη, 21/2/2023 στις 17:30 στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ.

Παρακαλούμε ανατρέξτε στην προηγούμενή μας ανακοίνωση για οδηγίες για αυτήν την συνέλευση. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ

Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβησαν και οι χορευτές

Η ανακοίνωση των Χορευτών

Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου λάβαμε στα χέρια μας το προσχέδιο ΚΥΑ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση κατά τη συνάντηση στις 15/2 με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών.

Μελετώντας διεξοδικά με τα υπόλοιπα σωματεία και τους νομικούς συμβούλους μας αλλά και κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης στις 18 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε πως για μια ακόμα φορά δεν προκύπτει θεραπεία του ζητήματος ούτε ικανοποίηση του βασικού αιτήματός μας για επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων μας αλλά αντ΄ αυτού ανοίγεται κερκόπορτα νέων προβλημάτων και ανισοτήτων.

Μικρή ανακεφαλαίωση:

Το ΠΔ 84/2022 αντιστοιχίζει τα πτυχία των ανώτερων επαγγελματικών καλλιτεχνικών σχολών με επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) ως προς τα προσόντα διορισμού στο δημόσιο. Έτσι υποβαθμίζει την επαγγελματική τους αξία εν γένει.

Το ίδιο ΠΔ στην παράγραφο 7 (εδάφιο ζ και στ) ορίζει πως οι απόφοιτοι Κολλεγίων με παραρτήματα εντός της χώρας (τύπου franchise) αντιστοιχούνται με επίπεδο ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

Το ενιαίο αίτημα σχολών, σπουδαστών και εργαζομένων εδώ και 2 μήνες (αλλά και κατά τα τελευταία χρόνια) είναι να δοθεί στα πτυχία αξία επαγγελματικής κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και όχι ΔΕ.

Η τροπολογία της 2/2 που έφερε η κυβέρνηση δεν τροποποίησε τις εν λόγω διατάξεις από το ΠΔ 85/2022 αλλά δυσχέρανε την υπάρχουσα κατάσταση καθώς όρισε πως το μισθολογικό των θέσεων καλλιτεχνικού έργου θα ορίζονται κάθε φορά με διυπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) για κάθε προκήρυξη, δίνοντας λευκή επιταγή στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Στις 17/2 ανακοινώθηκε προσχέδιο ΚΥΑ το οποίο παρουσίασε ως θεραπεία την μισθολογική αύξηση σε θέσεις καλλιτεχνικού έργου στο δημόσιο.

Δυστυχώς η κοινή μας λογική και πολιτική θέση δεν μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε θετικά το συγκεκριμένο -προχειρογραμμένο- προσχέδιο ΚΥΑ καθώς ΔΕΝ δίνει στους απόφοιτους/ες ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών επαγγελματική κατοχύρωση ΤΕ ούτε κάποια αντίστοιχη νέα κατηγορία, όπως είχε διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης αναφέρονται τα αρχικά Κ.Ε. με την επεξήγηση: Καλλιτεχνικό Έργο

Δεν κατανοούμε τον λόγο να αναγραφεί με τέτοιον τρόπο το καλλιτεχνικό έργο όταν δεν αποτελεί κατηγορία όπως ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ αλλά έναν όρο που υπάρχει ήδη. Ο μόνος λόγος που αντιλαμβανόμαστε είναι η στοχευμένη πρόκληση σύγχυσης της κοινής γνώμης ειδικά κατόπιν διαρροής στον Τυπο άλλης συντόμευσης Κ.Ε. δηλαδή Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Αν η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέα κατηγορία ΚΕ (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ας το αναγράψει, ανακοινώσει και περιγράψει καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε ΚΕ πρόκειται για ανόητη και ανεπιτυχή απόπειρα σύγχυσης.

Η ΚΥΑ αυτή ΔΕΝ δημιουργεί ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ούτε δίνει αξία διαφορετική από ΔΕ στα καλλιτεχνικά πτυχία. Το μόνο που προσφέρει είναι ειδικό μισθολόγιο (με μισθό 1037 ευρώ, κατάταξη και μισθολογικά κλιμάκια) σε όποιον-α προσληφθεί στο δημόσιο για “καλλιτεχνικό έργο", περιγράφοντας ΜΟΝΟ το είδος της θέσης δηλαδή χορεύτριας-η, ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. χωρίς να προσδιορίζει προσόντα διορισμού, όπως πτυχίο, εμπειρία ή συνδυασμό αυτών.

Κατά συνέπεια δεν έχουμε ούτε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς ούτε διαχωρισμό των ανώτερων σχολών από τη μεταλυκειακή εκπαίδευση (όπως ΙΕΚ, ΤΕΕ και αλλα).

Σχετικά με τη δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για άμεση ακαδημαϊκή διαπερατότητα, δηλαδή δυνατότητα κατατακτηρίων από τις ανώτερες σχολές σε ανώτατες, η απουσία πανεπιστημιακού τμήματος χορού την καθιστά αδύνατη.

Ειδικά για το χώρο του χορού, η απαιτούμενη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων και οποιαδήποτε μισθολογική αναβάθμιση στο δημόσιο πρέπει να συνοδευτεί με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας για να εφαρμοστούν τα παραπάνω.

Δηλώνουμε την άμεση ανάγκη και απαιτούμε την ίδρυση ενός θεσμού/θεάτρου/οργανισμού για τον χορό, αύξηση της χρηματοδότησης των επιχορηγήσεων και ποσόστωση χορού στις ήδη κρατικές ή κρατικά χρηματοδοτούμενες σκηνές όπως τα ΔΗΠΕΘΕ.

Συμπερασματικά:

Η προτεινόμενη ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022 ούτε δίνει μια δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση στα καλλιτεχνικά πτυχία. Άρα ως επίσημη κατηγορία παραμένουν οι πτυχιούχοι καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία ΔΕ.

Τη ίδια στιγμή, το ΠΔ έρχεται και δίνει επαγγελματική αξία ΠΕ στα διπλώματα των ξένων κολλεγίων στην χώρα μας υποβαθμίζοντας την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Η προτεινόμενη ΚΥΑ προσπαθεί να εξαγοράσει τα δικαιώματα ενός ολόκληρου κλάδου με μια μισθολογική αναβάθμιση των ΔΕ καλλιτεχνών που θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο.

Ακόμα και σε αυτή τη μισθολογική ρύθμιση δεν αναφέρει καν προσόντα διορισμού.

Αφήνει ανοιχτό σε ερμηνεία αλλά και στην διακριτική ευχέρεια των φορέων να προσδιορίσουν τους προαπαιτούμενους τίτλους σπουδών των υποψηφίων και εν γένει τα προσόντα διορισμού για θέσεις καλλιτεχνικού έργου.

Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΧΩΧΟ στις 18/2:

-Προχωράμε σε 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ (η έναρξη της οποίας θα οριστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα).

-Στηρίζουμε τη μεγάλη συναυλία της Δευτέρας 20/2 του ΠΜΣ έξω από το κατειλημμένο ΡΕΞ

-Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία, όργανα σπουδαστών και συνελεύσεις καταλήψεων.

Εν μέσω μιας γενικευμένης απειλής βασικών αγαθών και δικαιωμάτων και μπροστά στην επερχόμενη και επονείδιστη αναδιανομή του πλούτου μέσω των πλειστηριασμών στέγης, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας στην εργασία και την εκπαίδευση και διεκδικούμε:

-Υπαγωγή όλων των αποφοίτων ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) ή σε άλλη κατηγορία που θα διαφοροποιηθεί από την κατηγορία ΔΕ.

-Να αποσυρθεί από το ΠΔ 85/2022 το άρθρο 7 (παράγραφος ζ και στ) που αποδίδει αξία ΠΕ σε διπλώματα οποιουδήποτε κλάδου των ξένων κολλεγίων με παραρτήματα στην Ελλάδα.

-Ίδρυση Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Άμεση ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος χορού που θα επιτρέψει κατατακτήριες από τις ανώτερες σπουδές και θα αποκαταστήσει την δίκαιη ακαδημαϊκή διαβάθμιση στα πτυχία.

-Συμπερίληψη των εκπροσώπων από τους συλλογικούς φορείς των καλλιτεχνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα στις επιτροπές για προεργασία της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

-Ίδρυση Κρατικής Στέγης για το Χορό με στόχο την πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας. Ποσόστωση παραγωγών χορού σε ΔΗΠΕΘΕ και κρατικές σκηνές. Αύξηση του προϋπολογισμού για το σύγχρονο πολιτισμό.

-Παροχή Σίτισης, Στέγασης και Δωρεάν Συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα.

Σε εσάς που μας ακούτε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι οι αγώνες μας δε θα εξαγοραστούν!

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε συμπόρευση και κινητοποίηση καθώς το ΠΔ 85/2022 θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίων ΑΕΙ. Καλούμε όλα τα σωματεία τεχνικών αλλά και άλλων κλάδων σε συμπόρευση στην απεργιακή κινητοποίηση.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΊΛΗΨΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ ΊΔΡΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΏΝ ΤΕΧΝΏΝ

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού_ΣΕΧΩΧΟ


 iefimerida.gr

Κινητοποίηση καλλιτεχνών στο ΡΕΞ, φωτογραφία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ