close search results icon

Καταγγελία δημάρχου Ύδρας: Το νησί δεν έχει αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους

Η φωτιά έκαψε πευκοδάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου.

Θρήνος και οργή επικρατούν στο νησί της Ύδρας, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και το σενάριο πως προκλήθηκε από θαλαμηγό που φέρεται να εκτόξευε πυροτεχνήματα.

Η φωτιά έκαψε πευκοδάσος στην παραλία του Αγίου Νικολάου, σε σημείο που ήταν εξαιρετικά δύσβατο και αρκετά δύσκολο να το προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι φερόμενοι δράστες αντιλήφθηκαν ότι προκάλεσαν πυρκαγιά, προσπάθησαν να τη σβήσουν και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική, λίγο αργότερα, όταν κατάλαβαν πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αμέσως μετέβησαν πέντε πυροσβέστες (4 εθελοντές και 1 μόνιμος) με σκάφος του Λιμενικού, ενώ το πρωί του Σαββάτου σηκώθηκε και εναέριο μέσο, το οποίο έκανε συνεχείς ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

Τελικώς, η φωτιά οριοθετήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν απειλήθηκε κάποιος οικισμός αλλά προκλήθηκε σημαντική καταστροφή στο πευκοδάσος. Ενδεικτική της τραγικότητας της κατάστασης είναι και η καταγγελία του δημάρχου Ύδρας πως στο νησί δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες ή δασικοί δρόμοι...!

«Ο δήμος μόλις έχει τα αποτελέσματα της προανάκρισης θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να αποζημιωθεί και για να παραδειγματιστούν» είπε ο δήμαρχος Γ. Κουκουδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να δανειοδοτήσει την διάνοιξη περιφερειακού δρόμου στην Ύδρα για να έχουν πρόσβαση με τροχοφόρα για πυρόσβεση. «Το νησί δεν έχει αντιπυρικές ζώνες ούτε δασικούς δρόμους, ειδικά στην πίσω πλευρά» κατέληξε ο δήμαρχος.

Έρευνες από Λιμενικό και Πυροσβεστική για το σκάφος

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, ο οποίος μίλησε στο News 24/7, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ζητήσει -και έχει λάβει- από το Λιμενικό τα στίγματα όλων των σκαφών που βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή, καθώς και βιντεοληπτικό υλικό. 

«Αυτή τη στιγμή υπάλληλοι του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος διεξάγουν έρευνα πάνω σε μια θαλαμηγό, που ενδεχομένως εμπλέκεται στο περιστατικό» ανέφερε ο ίδιος, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενες συλλήψεις, καθώς καθίστατο απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση πυρός στην περιοχή, που είχε ένδειξη «4» σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέρεται να υπάρχει κατάθεση καπετάνιου διπλανού σκάφους που βρισκόταν επίσης στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού και είδε το συμβάν, ενώ η επίμαχη θαλαμηγός φέρεται είναι ναυλωμένη από υπηκόους Καζακστάν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ