Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ενεργειακή γέφυρα Ελλάδας-Αιγύπτου»
Για ένα ανθεκτικό και παραγωγικό σχήμα συνεργασίας, το πιο προωθημένο στην περιοχή, εν μέσω διεθνών προκλήσεων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, όπου συμμετείχε μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Καΐρου κυριάρχησε στη συζήτηση, όπως και το Μεταναστευτικό, καθώς θεωρείται κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, τόνισε πως στο Κάιρο επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με γνώμονα την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, παράλληλα με ένα ευρύ φάσμα δράσεων από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές, μέχρι αμυντική αλλά και λιμενική εργασία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό φόρου, το οποίο διεξήχθη παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου, με δέσμευση και των τριών κρατών να ενισχυθεί η στρατηγική τους συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των εθνικών αλλά και των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα, στον απόηχο των εντεινόμενων πληροφοριών για σχεδιασμό παράνομου συμφώνου οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία. «Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για τα ενεργειακά ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή συμπόρευσή τους και έκανε λόγο «για ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία, όπου επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία, για την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας και την προσήλωση σε μια συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων, ενώ για τις εξελίξεις στη Λιβύη δήλωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να αναβιώσει με κάποιον τρόπο αυτή η παγωμένη ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων -είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές-, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λαός, ελεύθερος, να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Ολα τα παραπάνω συνιστούν εξελίξεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι φυσικό λοιπόν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος να συντονίζουν τα βήματά τους και σε αυτό το πεδίο, πόσω μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συνεχάρη τον πρόεδρο Σίσι για την εξαιρετική, όπως είπε, προσήλωσή του στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ενώ ανέφερε ότι έγινε εις βάθος επισκόπηση σε μια σειρά τομέων, έγιναν ουσιαστικές συζητήσεις και υπεγράφησαν συμφωνίες.
Σημαντικό μέρος των συζητήσεων ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, όλα όσα γίνονται στη γειτονιά μας, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε πως είναι σημαντικό να αναπτύξουμε κοινά έργα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης και της μεταφοράς φυσικού αερίου».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για τη Γάζα είπε πως «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα παρά μόνο με κατάπαυση πυρός», ενώ στάθηκε στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Απαγορεύεται να αρρωστήσετε» - Η περίεργη διαταγή δήμου προς τους κατοίκους
09 Ιανουαρίου 2025 -
Η Γροιλανδία απαντά: Ηρεμήστε
09 Ιανουαρίου 2025 -
Με αποθέωση της Κρητικής παράδοσης ετοιμάστηκαν οι "Μινωΐτες" Γιαννιτσών
09 Ιανουαρίου 2025 -
Ο ΟΦΗ έκανε την δουλειά στην Πάτρα και τώρα… Αστέρας
09 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ