Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέος ΟΣΕ με μοντέλο ΔΕΗ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘ. ΣΚΙΤΖΗ
Χάρης Ντιγριντάκης
Ως ακόμα ένα βήμα στη μάχη με το βαθύ κράτος περιέγραψε ο πρωθυπουργός το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, με το οποίο στόχος είναι να αλλάξει ο ελληνικός σιδηρόδρομος, αλλά και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας για όλους τους Ελληνες. Με τις ριζικές τομές που θα επιχειρηθούν, θα υπάρχει λογοδοσία και το ελληνικό κράτος θα αναμετρηθεί με το κακό του παρελθόν.
Οι 60 λέξεις με τις οποίες έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα συμβόλαιο με τους πολίτες, καθώς τόνισε: «Θα αντιμετωπίσουμε τον σιδηρόδρομο της χώρας ως ένα ακόμα πεδίο αναμέτρησης με ένα κακό παρελθόν, το οποίο θέλουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας και αποδεικνύοντας στους πολίτες ότι έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε τη σελίδα από ένα χθες το οποίο πλήγωσε βαθιά την ελληνική κοινωνία. Θα το καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να κάνουμε πράξη και πολλά από όσα ορισμένοι επέμεναν ότι “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο και παρουσιάστηκε στο Yπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των επιβατών στα τρένα, και υπογράμμισε ότι ως πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο της ΔΕΗ το οποίο αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος εξαιρετικά επιτυχημένο. «Ο σκοπός μας είναι ο συγκεκριμένος οργανισμός να εξελιχθεί ουσιαστικά σε μια νέα ΔΕΗ, την οποία θυμίζω ότι παραλάβαμε το 2019 πρακτικά χρεοκοπημένη για να είναι σήμερα μία υγιής και δυναμική επιχείρηση, αναπτυσσόμενη, πρωταγωνίστρια στην αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο στην πατρίδα μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Βασική αρχή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, κάτι το οποίο θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη ως το άλφα και το ωμέγα για να υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης, προχώρησε σε μια συνολική παρουσίαση όσον αφορά στο έργο που έχει γίνει στους σιδηροδρόμους από το 2019 έως σήμερα. Ενώπιον του Υπουργικού ο κ. Κυρανάκης παρουσίασε αναλυτικά όλα όσα έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών και επεσήμανε ότι θα τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς όλα όσα έχουν δρομολογηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί συνέπεια και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν πολλά, όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες. Προειδοποίησε τη Hellenic Train ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού. Και κοιτάζοντας προς την πλευρά των πολιτών και ειδικά των συγγενών των θυμάτων τόνισε ότι είναι χρέος της Πολιτείας να δώσει απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, καταπολεμώντας τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Χθες, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία τις οποίες κατέστρεψε o «Daniel» λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης 717, τον Σεπτέμβριο του 2023. Το ETCS, το οποίο φρενάρει ή και ακινητοποιεί τους συρμούς όταν παραβιάζονται οι κανόνες κίνησης, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τοποθετηθεί σε κάθε αμαξοστοιχία, η οποία θα ταξιδεύει στην κεντρική γραμμή της χώρας. Σύντομα θα υπάρχει και μια πρόσθετη δικλίδα ασφαλείας, η μέθοδος για τον ακριβή γεωεντοπισμό των τρένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα πλατφόρμα, railway.gov.gr, όπου θα διαπιστώνεται και η αξιοπιστία στον χρόνο εκτέλεσης των δρομολογίων.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
«Φρένο» Μητσοτάκη για το πακέτο της ΔΕΘ
Εκτός των ριζικών αλλαγών στον ελληνικό σιδηρόδρομο, στο Υπουργικό Συμβούλιο βρέθηκε στο επίκεντρο η οικονομία, με τον πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες να λέει απευθυνόμενος στους υπουργούς σε αυστηρό τόνο: «Τρέχουμε και υλοποιούμε όσα έχουμε ανακοινώσει με στόχο την ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων για το 2025». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για τη ΔΕΘ, βάζοντας φρένο σε φημολογίες για παροχολογία.
Από το κυβερνητικό επιτελείο κρίνεται εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση που έχει ανοίξει με ορίζοντα τη ΔΕΘ, καθώς αυτό που διευκρινίζεται είναι ότι κάθε χρόνο συμφωνείται με την Ε.Ε. συγκεκριμένο όριο δαπανών για κάθε χώρα που πρέπει να τηρείται ευλαβικά. Απλά η ειδοποιός διαφορά είναι το μίγμα της πολιτικής των μέτρων που επιλέγει να λάβει κάθε χώρα. Ο κεντρικός σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση των φόρων και η στόχευση στη μεσαία τάξη υφίστανται, αυτό ωστόσο που ζήτησε ο πρωθυπουργός είναι να επικεντρωθούν οι υπουργοί στα μέτρα που αφορούν στο 2025.
Επανεκκίνηση για τον σιδηρόδρομο
Συνέντευξη τύπου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη για την εξειδίκευση των μέτρων άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τη μεγαλύτερη θεσμική τομή στη λειτουργία του ΟΣΕ επιχειρεί η κυβέρνηση με την ίδρυση της «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», που θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΔΕΗ, με κύριο, όμως, μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο.
Το επί θύραις νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που θα τεθεί σε βραχύ χρονικό διάστημα σε διαβούλευση και παρουσιάστηκε σε αδρές γραμμές από τον αρμόδιο αν. υπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην ασφάλεια και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά το προσωπικό. Ο κ. Κυρανάκης έχει ήδη προαναγγείλει αξιολόγηση του προσωπικού, αλλά και απόλυση όσων δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα κατάργησης του δεύτερου μηχανοδηγού στην καμπίνα, αλλά, αντιθέτως, θα μπουν κάμερες, ώστε να επιβεβαιώνεται η παρουσία του δεύτερου μηχανοδηγού.
Στο σκέλος των συστημάτων τεχνολογίας που θα εγκατασταθούν, προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας και να μηδενιστούν οι πιθανότητες σύγκρουσης, θα προβλεφθεί και ο γεωεντοπισμός των τρένων σε πραγματικό χρόνο με το σύστημα HEPOS.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα ακόμα και ανάκλησης αδειών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εφόσον προβαίνουν σε αντιδεοντολογικές ή καταχρηστικές ενέργειες. Επίσης, θα προβλέπεται η βελτίωση του μηχανισμού βιντεοσκόπησης, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του υλικού της εταιρίας, που πολλές φορές γίνεται λεία στα χέρια συμμοριών Ρομά που «πλιατσικολογούν» εδώ και χρόνια γραμμές και καλώδια.
Συγκεκριμένα, το συνολικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί αφορά το μοντέλο εταιρικής λειτουργίας, τον τρόπο προσλήψεων και διαχείρισης των προμηθειών του Οργανισμού και, βεβαίως, τις επαυξημένες προβλέψεις για την ασφαλέστερη κυκλοφορία των τρένων.
Υπενθυμίζεται ότι, στο τέλος του έτους, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, υπό τον Χρ. Σταϊκούρα, είχε δρομολογήσει την ίδρυση της εταιρίας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».
Ξεκινώντας από τις επαυξημένες πρόνοιες ασφαλείας, κεντρικός πυλώνας του νομοσχεδίου θα είναι η ίδρυση του Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας της κυκλοφορίας στο δίκτυο. Θα πρόκειται για ένα δευτεροβάθμιο κέντρο, το οποίο θα έχει συνολική εποπτεία επί του δικτύου και δεν θα εμπλέκεται στη διαχείριση της κυκλοφορίας, όπως κάνουν τα τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης. Προς τούτο, όλα τα τρένα που κυκλοφορούν στο δίκτυο -και όχι μόνο τα επιβατικά- θα φέρουν τους πομποδέκτες HEPOS, που δίνουν σε real time εικόνα για το στίγμα του εκάστοτε τρένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου τέσσερις μήνες η πλειονότητα των τρένων θα είναι εφοδιασμένη με το σύστημα αυτό, σε μια προσπάθεια ο νέος ΟΣΕ να λειτουργεί κατά τα νέα πρότυπα.
Επίσης, θα επανέλθει, με νομοθετική πρόβλεψη, η θέση του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, που έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια και συνιστά μία ακόμα δικλίδα ασφαλείας. Ακόμη, αναμένεται να αυστηροποιηθεί σημαντικά ο κανονισμός λειτουργίας της επιχείρησης και θα προβλέπεται η δυνατότητα ακόμη και απόλυσης εργαζομένου, ανάλογα με το παράπτωμα στο οποίο έχει υποπέσει.
Στο πλαίσιο αυτό, θα προβλέπονται πολύ αυστηρότερα φίλτρα αξιολόγησης των εργαζομένων, τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, με τη χρήση ψυχομετρικών τεστ, αλλά και τεστ ναρκωτικών.
Επιπλέον, στο σκέλος της εταιρικής λειτουργίας αναμένονται επίσης βαθιές τομές, κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της νέας εταιρίας (διευθύνων σύμβουλος, διευθυντής Εταιρικής Λειτουργίας, γενικός διευθυντής, διευθυντές και υποδιευθυντές) θα αναπροσαρμοστεί το σύστημα αμοιβών και θα εξαιρεθεί του πλαισίου του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να μπορεί το Δημόσιο να προσελκύσει στελέχη ενδεχομένως και με εμπειρία εξωτερικού γι’ αυτές τις υπεύθυνες θέσεις.
Μάνατζερ και επιτάχυνση προσλήψεων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται εντός του Μαΐου, θα «τρέξει» ανοιχτός διαγωνισμός για την προσέλκυση στελεχών σε θέσεις ευθύνης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυρανάκης έχει κάνει επαφές με Ελληνες που έχουν αντίστοιχες θέσεις σε εταιρίες του εξωτερικού.
Τα στελέχη που θα προσληφθούν θα έχουν τριετείς ή τετραετείς συμβάσεις, οι οποίες θα μπορούν να ανανεωθούν άπαξ, ενώ δεν θα είναι απαγορευτικό να προέρχονται και από το υφιστάμενο δυναμικό του Οργανισμού.
Τέλος, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιταχύνει τη διαδικασία των προσλήψεων, απεμπλέκοντας το ΑΣΕΠ από τη διαδικασία της έγκρισης. Στόχος είναι, σύντομα, ο νέος Οργανισμός να στελεχωθεί με προσωπικό και να καλύψει αρκετά κενά που υπάρχουν στο οργανόγραμμα, έπειτα από χρόνια «διαρροής» έμπειρων στελεχών λόγω συνταξιοδοτήσεων και της μη αναπλήρωσής τους.
Στο νομοσχέδιο πρόκειται επίσης να ενσωματωθούν και ευρωπαϊκές Οδηγίες για προσλήψεις σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Μεταφορών, όπως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά και στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Ειδικά στην περίπτωση της ΡΑΣ κρίνεται επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης επιθεωρητών, καθώς είμαστε σε διαδικασία επί παραβάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ «DANIEL»
Σε 15 μήνες τα έργα στη Θεσσαλία
Υπογραφή συμβάσεων, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias” τον Σεπτέμβριο του 2023, Δευτέρα 28 Απριλίου 2025. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία. Πρόκειται για το δίκτυο που καταστράφηκε από την κακοκαιρία «Daniel». Προς τούτο υπεγράφησαν χθες, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι συμβάσεις των εργολαβιών προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν οι οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, αλλά και να αναβαθμιστούν σε σχέση με την πρότερη κατάστασή τους. Σήμερα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τα οδικά έργα.
Τα έργα έχουν κόστος 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν τα οδικά έργα, ενώ τα υπόλοιπα 460 εκατ. ευρώ αφορούν τα σιδηροδρομικά έργα. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σιδηροδρομικών έργων, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είναι «αυστηρά» σε 15 μήνες.
Πρόκειται για έργα που έχουν μεγάλη σημασία για τις περιοχές κυρίως της Θεσσαλίας και δευτερευόντως για περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Αναφορικά με τα σιδηροδρομικά έργα, είναι η αποκατάσταση της γραμμής Δομοκός-Λάρισα και οι περιφερειακές γραμμές Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος. Ολα τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αν γίνει εφικτή η ολοκλήρωση των εργασιών στα σιδηροδρομικά έργα σε 15 μήνες, τότε μιλάμε για την πλήρη επαναλειτουργία της διπλής ηλεκτροκίνητης γραμμής και των συστημάτων της το καλοκαίρι του 2026.
Αντίστοιχα, τα οδικά έργα σταδιακά προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 48 μήνες, δηλαδή μέχρι το 2029. Εδώ οι παρεμβάσεις είναι σκόρπιες σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε σημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Τα έργα που αναλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ είναι ύψους 545,7 εκατ. ευρώ, η ΑΚΤΟR 365,66 εκατ. ευρώ, η AVAX 227,66 εκατ. ευρώ και η ΜΕΤΚΑ 173,6 εκατ. ευρώ. Επίσης έχουμε δύο συμβάσεις σε ΙΝΤΕΡΚΑΤ και ALSTOM. Με τα έργα αυτά οι 4 μεγάλοι όμιλοι βλέπουν το ανεκτέλεστό τους να αυξάνεται γεωμετρικά και μάλιστα με τα σιδηροδρομικά έργα να έχουν ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
Πιο αναλυτικά:
α) Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης από την έξοδο του Σ.Σ. Δομοκού (Χ.Θ. 288+600) έως την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+840) μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias», με προϋπολογισμό 173,6 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η METΚΑ με 4%.
β) Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής, μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias», με προϋπολογισμό 57,66 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η AVAX με 4,10%.
γ) Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias», με προϋπολογισμό 181,66 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η AKTOR με 4% έκπτωση.
δ) Αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, ETCS L1, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από το Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου (Χ.Θ. 296+245) έως τον Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 336+330) που καταστράφηκε από την κακοκαιρία «Daniel», με προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάδοχος είναι η ALSTOM με 4,2% έκπτωση.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σοβαρό τροχαίο στην Θεσσαλονίκη: Προσοχή στους οδηγούς
29 Απριλίου 2025 -
Η συνταγή της ημέρας - Παστιτσάδα Οσομπούκο
29 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ