close search results icon

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη «FliRT»

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη «FliRT»

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες για τις νέες αναδυόμενες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 που έχουν εντοπιστεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο ιός εξακολουθεί να μεταλλάσσεται και γι’ αυτό -μετά από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης- οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν ο κορονοϊός να πυροδοτήσει και πάλι ένα νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων και θανάτων σε ευπαθείς ομάδες, μέσα στο καλοκαίρι.

Η παραλλαγή που «καλπάζει», καθώς εντοπίζεται σε πάνω από το 28% των μολύνσεων στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαΐου, ονομάζεται «FliRT». Πρόκειται για την παραλλαγή KP.2 -μία από τις παραλλαγές του στελέχους JN.1 της Ομικρον- η οποία μαζί με την KP.1, που ανήκει στην ίδια ομάδα που πήρε από τους επιστήμονες αυτό το ακρωνύμιο, από το συνδυασμό μεταλλάξεων που βρέθηκαν στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2. Οι δύο αυτές παραλλαγές μαζί ευθύνονται για 4 στα 10 κρούσματα στη Βρετανία και για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Μιλώντας στον «Ε.Τ.», ο καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν στις ΗΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, επιβεβαιώνει πως υπάρχει ανησυχία στις ΗΠΑ.

«Το βλέπω στις ΗΠΑ ασχολούνται πάρα πολύ στα δελτία ειδήσεων. Αναφέρεται συχνά. Αυτές τις παραλλαγές παλιά δεν τις βρίσκαμε, γιατί δεν είχαμε την τεχνολογία. Τώρα πολύ εύκολα βρίσκουμε αν ένας ιός έχει μεταλλαχθεί. Είναι αποτέλεσμα καλής επιτήρησης, αυτό που μαθαίνουμε τις παραλλαγές σύντομα», σημειώνει ο καθηγητής.

Τα Κέντρα Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν- δεν προκύπτει ότι τα νέα στελέχη προκαλούν ακόμη πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες παραλλαγές. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν, επίσης, ότι το στέλεχος KP.2 δεν προκαλεί αύξηση των λοιμώξεων ή της μετάδοσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι νέες παραλλαγές της COVID-19 εξαπλώνονται σε Καναδά, Αυστραλία, Ταϊλάνδη και Ινδία και έχουν εντοπιστεί σε δεκάδες κράτη στην Ευρώπη, ανάμεσά τους στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και σε σκανδιναβικές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι οι νέες παραλλαγές δεν φαίνεται να προκαλούν αύξηση σοβαρών λοιμώξεων, οι γιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί να εκτοξευτούν τα κρούσματα της Covid το καλοκαίρι. Ο καθηγητής Χρούσος υποστηρίζει πως αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

«Αν είναι κάτι παθογονικό, είναι καλό να το ξέρουμε. Παθογονικό σημαίνει η νέα αυτή παραλλαγή να κάνει σοβαρή νόσο και να μην την πιάνει το εμβόλιο. Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Αν δεν σκοτώνει ανθρώπους, είναι απλώς μια νέα παραλλαγή ακόμα. Αν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα», σημειώνει ο επιστήμονας.

«Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα της Covid αυξάνονται. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί η Covid έχει κατά 35% υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη γρίπη, βάσει των δεδομένων του τελευταίου χειμώνα», δήλωσε η δρ Μέρι Ράμσεϊ, διευθύντρια των Προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Από την πλευρά του, ο κ. Χρούσος επισημαίνει ότι η υψηλή μεταδοτικότητα είναι ίδιον του κορονοϊού.

«Είναι πάρα πολύ μεταδοτικός αυτός ο ιός κι όσο πάει γίνεται κι ακόμη περισσότερο. Δεν τον φοβόμαστε πια, αλλά δεν παύει να είμαστε και σε μια εγρήγορση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει, απλώς θα το ξέρουμε σύντομα. Αμεσα. Αν δούμε ότι πεθαίνουν 5 ή 10 άνθρωποι σε κάποια περιοχή της Αμερικής από το στέλεχος αυτό, θα σημάνει συναγερμός και θα μάθουμε αμέσως την είδηση», καταλήγει.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ