close search results icon

Λίβανος: Χάος και φρίκη χωρίς τέλος - Σχεδόν 500 νεκροί ανάμεσα τους 35 παιδιά - Φεύγουν για το νότο οι πολίτες

Λίβανος: Χάος και φρίκη χωρίς τέλος - Σχεδόν 500 νεκροί ανάμεσα τους 35 παιδιά - Φεύγουν για το νότο οι πολίτες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον τοποθεσιών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, οι οποίες σκότωσαν 492 ανθρώπους και έστειλαν δεκάδες χιλιάδες σε φυγή για ασφάλεια στην πιο θανατηφόρα ημέρα της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Μετά από τις πιο βαριές διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες τον Οκτώβριο, το Ισραήλ προειδοποίησε τους ανθρώπους στο Λίβανο να εκκενώσουν περιοχές όπου είπε ότι το ένοπλο κίνημα αποθηκεύει όπλα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μια σύντομη δήλωση βίντεο απευθυνόμενη στον λιβανέζικο λαό.

“Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι μαζί σας, είναι με τη Χεζμπολάχ. Για πάρα πολύ καιρό η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες”, είπε.
Οικογένειες από το νότιο Λίβανο φόρτωσαν αυτοκίνητα και φορτηγά με υπάρχοντα και ανθρώπους, μερικές φορές έχοντας πολλές γενιές σε ένα όχημα. Καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή, τα παιδιά στριμώχνονταν στην αγκαλιά των γονιών και οι βαλίτσες ήταν δεμένες στις στέγες των αυτοκινήτων.


Οι αυτοκινητόδρομοι βόρεια ήταν αποκλεισμένοι. “Έπιασα όλα τα σημαντικά χαρτιά και βγήκαμε έξω. Τα χτυπήματα γύρω μας. Ήταν τρομακτικό”, είπε ο Abed Afou, ο οποίος ήταν με την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων τριών γιων ηλικίας 6 έως 13 ετών και αρκετών άλλων συγγενών. Κάθισαν στην κίνηση καθώς σέρνονταν βόρεια.
Δεν ήξεραν πού θα μείνουν, είπε, αλλά ήθελαν απλώς να φτάσουν στη Βηρυτό.

Ο Νασέρ Γιασίν, ο Λιβανέζος υπουργός που συντονίζει την αντιμετώπιση της κρίσης, είπε στο Reuters ότι έχουν ενεργοποιηθεί 89 προσωρινά καταφύγια σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις, με χωρητικότητα για περισσότερα από 26.000 άτομα καθώς οι άμαχοι διέφυγαν από τις «ισραηλινές φρικαλεότητες».
Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα στα νότια σύνορά του, το Ισραήλ στρέφει την εστίασή του στα βόρεια σύνορα, όπου η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς, την οποία επίσης υποστηρίζει το Ιράν.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε τη Χεζμπολάχ στα νότια, ανατολικά και βόρεια του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων «εκτοξευτών, θέσεων διοίκησης και τρομοκρατικής υποδομής». Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, ανέφερε.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 492 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 35 παιδιά και 1.645 τραυματίστηκαν. Ένας Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στον Λίβανο από βία από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.

Οι μάχες έχουν εγείρει φόβους ότι οι ΗΠΑ, ο στενός σύμμαχος του Ισραήλ και το Ιράν θα παρασυρθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της τη Δευτέρα και προέτρεψε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν μια διασυνοριακή κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται να συζητήσει «συγκεκριμένες ιδέες» με συμμάχους και εταίρους για να αποτρέψει τη διεύρυνση του πολέμου.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η πρόσφατη άνοδος των αεροπορικών επιδρομών σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει σχεδιαστεί για να αναγκάσει την ομάδα που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν να συμφωνήσει σε μια διπλωματική λύση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη υπό τον όρο της ανωνυμίας, απώθησε τη θέση του Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώθηκε στη «μείωση των εντάσεων… και στο σπάσιμο του κύκλου χτυπήματος-αντεπίθεσης».

Επίσης στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι το Ισραήλ ήθελε να παρασύρει τη Μέση Ανατολή σε έναν πλήρη πόλεμο προκαλώντας το Ιράν να συμμετάσχει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ.
«Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να δημιουργήσει αυτή την ολοκληρωτική σύγκρουση», είπε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας αστάθειας θα είναι μη αναστρέψιμες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι η Δευτέρα σηματοδότησε μια «σημαντική κορύφωση» στη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο.

“Αυτή την ημέρα έχουμε βγάλει εκτός λειτουργίας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και ακριβή πυρομαχικά. Αυτό που έχτισε η Χεζμπολάχ σε μια περίοδο 20 ετών από τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου στην πραγματικότητα καταστρέφεται από τον Ισραηλινό Στρατό”, είπε σε δήλωση, αναφερόμενος στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ.
Το βράδυ της Δευτέρας το Ισραήλ εξαπέλυσε πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού με στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, επικεφαλής του νότιου μετώπου. Η Χεζμπολάχ αργότερα είπε ότι ήταν ασφαλής και είχε μετακομίσει σε ασφαλή τοποθεσία.
Ωστόσο, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι ο διοικητής της στο νότιο Λίβανο, Μαχμούντ αλ Νάντερ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Φωτογραφίες: AP Photos

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ