close search results icon

Μαλάουι: Αγνοείται το αεροπλάνο που μετέφερε τον αντιπρόεδρο της χώρας

Μαλάουι: Αγνοείται το αεροπλάνο που μετέφερε τον αντιπρόεδρο της χώρας

Στρατιώτες ψάχνουν τα ορεινά δάση στο βόρειο Μαλάουι μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους που μετέφερε τον αντιπρόεδρο Saulos Chilima και εννέα άλλους τη Δευτέρα.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Chilima, την πρώην πρώτη κυρία Shanil Dzimbiri και οκτώ άλλους αναχώρησε από την πρωτεύουσα, Lilongwe, στις 9.17 π.μ. και αναμενόταν να προσγειωθεί 45 λεπτά αργότερα στο διεθνές αεροδρόμιο Mzuzu, περίπου 370 χιλιόμετρα (230 μίλια) προς τα βόρεια.

Ο Πρόεδρος Lazarus Chakwera είπε σε ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι MBC το βράδυ της Δευτέρας ότι ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας στο Mzuzu είχε πει στους πιλότους να μην επιχειρήσουν προσγείωση και να στρίψουν λόγω κακοκαιρίας και κακής ορατότητας.

Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας έχασε την επαφή με το αεροσκάφος και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγη ώρα αργότερα, είπε.

«Ξέρω ότι αυτή είναι μια αποκαρδιωτική κατάσταση. Ξέρω ότι είμαστε όλοι φοβισμένοι και ανήσυχοι. Ανησυχώ κι εγώ», είπε ο Chakwera. «Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν φείδομαι κανένα διαθέσιμο πόρο για να βρω αυτό το αεροπλάνο. Και κρατάω κάθε ίνα ελπίδας ότι θα βρούμε επιζώντες».

Ο Τσακβερά είπε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και το Ισραήλ πρόσφεραν βοήθεια στην επιχείρηση αναζήτησης και παρείχαν «εξειδικευμένες τεχνολογίες» που ο πρόεδρος ήλπιζε ότι θα βοηθούσαν στην εύρεση του αεροπλάνου συντομότερα.

Ο πρόεδρος είπε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα και ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν πύργους τηλεπικοινωνιών για να εντοπίσουν την τελευταία γνωστή θέση του αεροπλάνου σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από μια από τις φυτείες που περιβάλλουν το Mzuzu, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή. κυριαρχείται από την οροσειρά Βηφύα.

«Έχω δώσει αυστηρές εντολές να συνεχιστεί η επιχείρηση μέχρι να βρεθεί το αεροπλάνο», είπε ο Τσακουέρα.

Ο Chilima, 51 ετών, επρόκειτο να παραστεί στην κηδεία του Ralph Kasambara, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και γενικού εισαγγελέα, στο χωριό Chijere, ανατολικά του Mzuzu. Ο Kasambara, 55 ετών, βρέθηκε νεκρός μετά από καρδιακή ανεπάρκεια την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ανάρτηση της κυβέρνησης στο Facebook.

Το Μαλάουι σημειώνει έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ειδικά στο βόρειο τμήμα.

Ο Chilima είναι αντιπρόεδρος της νοτιοαφρικανικής χώρας από το 2014. Προηγουμένως ηγήθηκε του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Airtel Malawi, ενώ εργαζόταν επίσης στις Unilever, Coca-Cola και Carlsberg, σύμφωνα με το προφίλ του στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Ο Chilima είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Έλαβε διδακτορικό στη διαχείριση γνώσης από το Πανεπιστήμιο του Μπόλτον, σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ