Μελομακάρονα μπουκιές με μανταρίνι και μαύρη σοκολάτα
Υλικά
60 μελομακάρονα
550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
80 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
160 γρ. ζάχαρη
270 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
80 γρ. χυμό μανταρίνι
1 κ.σ. ξύσμα μανταρίνι
25 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
2 ¾ κ.γ. baking powder
Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
280 γρ. νερό
150 γρ. καστανή ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
Για την επικάλυψη
400 γρ. κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
1 κ.σ. ηλιέλαιο
50 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Σε ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα του μανταρινιού, και το κονιάκ για 2’.
Βήμα 2
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη, δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε για αρκετή ώρα. Αφήνουμε 10’ το μείγμα στην άκρη.
Βήμα 3
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5’, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC. Παίρνουμε 15 γρ. ζύμης και πλάθουμε μπουκίτσες μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε δίσκο ψησίματος, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 5
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε 3 δόσεις στους 175ºC για 22’-25’ περίπου. Αμέσως σιροπιάζουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι, τα αφήνουμε στο σιρόπι 5’ και κατόπιν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Βήμα 6
Αφού σιροπιάσουμε όλα τα μελομακάρονα τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε την κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, ανακατεύουμε και βουτάμε τα μελομακάρονα στην κουβερτούρα.
Βήμα 7
Τα ακουμπάμε σε σχάρα, πασπαλίζουμε με λίγο καρύδι και τα αφήνουμε για όσο χρειάζεται ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
cantina.protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κάλαντα στην Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
24 Δεκεμβρίου 2024 -
Από τα έθιμα του Δωδεκαημέρου (μέρος Β΄)
24 Δεκεμβρίου 2024 -
Έδεσσα: Ευχές από τη "Συνεργασία Ευθύνης"
24 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ