close search results icon

Μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζάχαρη σαν το κάπνισμα;

Το 74% των τυποποιημένων τροφίμων περιέχει ζάχαρη, σύμφωνα τουλάχιστον με αμερικανικά στοιχεία.

Δύο ειδικοί που, όπως συστήνονται, έχουν αφιερώσει την επαγγελματική ζωή τους «στη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο», ο Mark Hyman, γιατρός, ομιλητής, συγγραφέας, και ο Ron Gutman, πρωτοπόρος στην τεχνολογία της υγείας, συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, υπογράφουν ένα νέο άρθρο στο περιοδικό Time όπου προτείνουν, σύμφωνα με τον τίτλο, να «αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζάχαρη σαν το κάπνισμα».

Παρόλο που ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην καταναλώνουμε πάνω από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης τη μέρα (σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων την ημέρα), ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει τριπλάσια ποσότητα. «Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι το 49% των Αμερικανών ενηλίκων είναι διαβητικοί ή προ-διαβητικοί». Και το χειρότερο, πολλή από τη ζάχαρη την καταναλώνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε καν: το 75% των τυποποιημένων τροφίμων, τουλάχιστον σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη – ακόμα και όταν μιλάμε για υποτίθεται υγιεινές τροφές όπως ντρέσινγκ για σαλάτες, γιαούρτι, ακόμα και κονσέρβες οσπρίων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους αρθρογράφους, ότι κάποια γιαούρτια περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ένα αναψυκτικό.

Μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη είναι οκτώ φορές πιο εθιστική από την κοκαΐνη ενώ σύμφωνα μεγάλη ανασκόπηση συνδέεται με το άγχος, την κόπωση, την απώλεια μνήμης, το ΔΕΠΥ, ακόμα και με μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Καταναλώνοντας ζάχαρη εγκλωβιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο: πυροδοτεί εκτόξευση του σακχάρου στο αίμα, που ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό μας. Όταν όμως τα επίπεδα πέφτουν ξανά, αναζητάμε αυτή την ευχαρίστηση με ακόμα περισσότερη ζάχαρη.

Ήδη σε κάποιες χώρες τα προϊόντα με ζάχαρη φέρουν προειδοποιητικές σημάνσεις όπως αυτές των τσιγάρων. Μάλιστα μια τέτοια πολιτική που εφαρμόστηκε στη Χιλή στις συσκευασίες σακχαρούχων ροφημάτων οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσής τους.

Η μεταστροφή του κόσμου θυμίζει εκείνη του καπνίσματος. Στη δεκαετία του ‘40, οι καμπάνιες διάσημης μάρκας τσιγάρων υποστήριζαν ότι «περισσότεροι γιατροί καπνίζουν Camels». Μέχρι το 1969, ωστόσο, όταν προστέθηκαν προειδοποιητικές σημάνσεις σε πακέτα, ο κόσμος παρακινήθηκε να αρχίσει να ενημερώνεται για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Σήμερα καπνίζει το 11% των Αμερικανών, ποσοστό που στη δεκαετία του ‘40 ήταν σχεδόν 50%.

Οι αρθρογράφοι ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν αρκεί η ενημέρωση: πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε να διαδοθούν πιο υγιεινές εναλλακτικές, εξίσου απολαυστικές με τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη. Ειδικά όταν μιλάμε για χώρους που διαμορφώνουν διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία όπως οι σχολικές καντίνες.

πηγή: marieclaire.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ