close search results icon

Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν

Mητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Talk Radio 98,9. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, αλλά η εφαρμογή του Συμφώνου».

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη επισκόπηση των κυβερνητικών πεπραγμένων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό, όπως έκανε το 2020 στον Έβρο. Ήταν το πρώτο βήμα για να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι σημαντικό το θέμα και η Ευρώπη πείστηκε, οπότε και διοχετεύθηκαν κονδύλια».

«Θέλω να τονίσω πως η πολιτική μας μείωσε τις ροές, αποσυμφορήθηκαν τα νησιά του Αιγαίου, όπως φαίνεται ήδη και πλέον έχουμε Τούρκους τουρίστες. Στείλαμε μήνυμα πως δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές. Οι διακινητές αντιμετωπίζουν συνέπειες», πρόσθεσε. Όπως υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «υο μεταναστευτικό δεν απασχολεί πρωτίστως την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη και δη τη Γερμανία όμως η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν. Το ζήτημα σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί ισχύει για χερσαία σύνορα.Η λύση είναι η εφαρμογή του Συμφώνου και η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη και η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα πως η εργαλειοποίηση δεν είναι αποδεκτή».

Απαντώντας, εξάλλου, στις αιτιάσεις που διατυπώνονται σε βάρος του Λιμενικού, ότι επιδίδεται σε συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το Λιμενικό έχει σώσει πολλούς ανθρώπους και είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας. Από την άλλη, η αποτροπή των παράνομων εισροών είναι καθήκον του Λιμενικού και την επιτελεί. Δεν είναι το Λιμενικό επιτροπή υποδοχής παράνομων μεταναστών. Μίλησα για αποτροπή».

Για την παιδεία, τα σχολεία και τα κινητά τηλέφωνα

Οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός των παιδιών από το κινητό δεν μπορεί να γίνει ανεκτός

Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών

Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα.

Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο. Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά.

Θέλω να παίξω ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα αυτό γιατί βλέπω τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγείων των νέων.

Είμαστε υπερβολικά αυστηροί στο τι κάνουν τα παιδιά έξω και υπερβολικά χαλαροί στο τι κάνουν στον ψηφιακό κόσμο όπου ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος.

Έχουμε ελάχιστα κενά και η συζήτηση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αφορά ελάχιστα τμήματα. Το κάναμε γιατί έχουμε ιδιαιτερότητες ως χώρα π.χ. νησιοτικότητα

Πρόκληση για μένα να διδάσκονται τα παιδιά και για τον ρόλο του ως πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Πρέπει να κάνουμε το μάθημα πιο ενδιαφέρον και σε αυτό βοηθούν οι διαδραστικοί παράγοντες. Έχουν μπει 30.000 και θα μπούν 36.000 μέχρι το τέλος του έτους με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπορούσαν. Το πρόγραμμα παροχής στέγης σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς μας απασχολεί ειδικά σε περιοχές που υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα.

Για τους μισθούς στο Δημόσιο και τους ένστολους

Έχουμε προχωρήσει στην αύξηση των αποδοχών στο Δημόσιο, προχωράμε σε αύξηση της νυχτερινης αποζημίωσης.

Είναι λογικό όταν του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα να προσβλέπει κανείς σε επιπλέον αυξήσεις

Είναι ένα ακόμα βήμα, όχι αρκετό, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων η αύξηση στη νυχτερινή αποζημίωση.

Επειδή οι πυροσβέστες κάνουν μια υπερπροσπάθεια να αντιμετωπίσουν μέτωπα, φέτος είχαμε πολύ λιγότερες καμμένες εκτάσεις σε σχέση με τον αριθμό των πυρκαγιών, από τις 4.000 φωτιές μια ξέφυγε και πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε. Δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό.

Για τις στρατιωτικές σχολές και την ενίσχυση του στρατεύματος

Έχω συζητήσει το θέμα εκτενώς το θέμα με τον υπ. Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές. Μια Belh@arra κοστίζει 1 δισ. αλλά χρειάζεται 150 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ