close search results icon

Moody’s: Θετικό πρόσημο αλλά και «καμπανάκια» για τις τράπεζες

Εντείνεται ο ανταγωνισμός. 

Moody’s: Θετικό πρόσημο αλλά και «καμπανάκια» για τις τράπεζες

Την αισθητά βελτιωμένη εικόνα των εγχώριων συστημικών τραπεζών επισημαίνει η Moody’s στις αξιολογήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα όσον αφορά στους επιμέρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, παρά τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο, τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό κλάδο.

Μέσα από τα σχέδια μετασχηματισμού που υλοποίησαν, τα πιστωτικά ιδρύματα κατόρθωσαν να μειώσουν περαιτέρω τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά, ώστε να εστιάζουν πλέον στην ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας.

Ωστόσο, προειδοποιεί ο οίκος ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν τα τελευταία έτη δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός NPEs εκτός τραπεζικού συστήματος που εξακολουθεί να επιβαρύνει τους όρους πίστωσης. Όπως επισημαίνει, ο νέος δανεισμός στην πραγματική οικονομία αποτελείται κυρίως από εταιρικά δάνεια ενώ τα νοικοκυριά εξακολουθούν να υποχρηματοδοτούνται. Οι εν λόγω πιστώσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο, γεγονός που παίζει καταλυτικό ρόλο για τις αρνητικές προσαρμογές στην εκτίμηση της Moody’s για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση και ρευστότητα του κλάδου, η εικόνα είναι θετική καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα επωφελούνται από την αύξηση των καταθέσεων, ενώ οι διευκολύνσεις χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μειώνονται. Οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν επίσης τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να αυξήσουν το χρέος τους για να καλύψουν την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) μέχρι το τέλος του 2025. Η τρέχουσα δομή του κλάδου δεν θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών σύμφωνα με τη Moody’s.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός

Όσον αφορά στην υψηλή συγκέντρωση στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ο οίκος επισημαίνει ότι έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμένο ανταγωνισμό στην αγορά, ιδίως όσον αφορά τις καταθέσεις λόγω της ισχυρής ρευστότητάς τους. Διαπιστώνει, πάντως, ότι παρότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών ήταν ιστορικά έντονος, οι ανταγωνιστικές πιέσεις έχουν αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η Moody’s αναμένει ότι οι συνθήκες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές όσον αφορά την τιμολόγηση των δανείων και των καταθέσεων στον τρέχοντα κύκλο επιτοκίων. Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, οι πολύ μικρότερες τράπεζες της αγοράς είναι σε θέση να προσελκύσουν νέες καταθέσεις προσφέροντας στους πελάτες οριακά υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ