«Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά»: Πάνω από 5.500 οι ωφελούμενοι στην Κ. Μακεδονία
Η επόμενη ημέρα του αγροδιατροφικού τομέα.
Πάνω από 30.000 άτομα, εκ των οποίων άνω των 5.500 στην Κεντρική Μακεδονία, έχουν άμεσα και έμμεσα ωφεληθεί από προγράμματα του αγροδιατροφικού τομέα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», ο οποίος μέσω της ενδυνάμωσης των νέων και της καλλιέργειας της καινοτομίας, βάζει το δικό του λιθαράκι προκειμένου να οδηγηθεί ο κλάδος στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Η «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά» δημιουργήθηκε το 2018 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υποστηρίζοντας τον κλάδο της αγροδιατροφής σε όλη την αλυσίδα αξίας, από το χωράφι στη μεταποίηση, στον αγροτουρισμό και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες γύρω από την αλυσίδα παραγωγής τροφίμου, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του κλάδου και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια. Στα ηνία του Οργανισμού βρίσκεται η κα Έφη Λαζαρίδου, η οποία μιλώντας στο ThessToday.gr αναφέρθηκε στις ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που δημιουργούνται μέσω των προγραμμάτων για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής, αποτελώντας το «κλειδί» για την επιβίωση και την ευημερία των κοινοτήτων στις Περιφέρειες, στον ρόλο των γυναικών καθώς και στην έμπρακτη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
«Ο αγροδιατροφικός κλάδος, ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας απασχόλησης στη χώρα που κράτησε όρθια την εθνική οικονομία σε δύσκολες περιόδους, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουμε να τον στηρίξουμε, καθώς εμφανίζει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης με ”όπλο” την τεχνολογία», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας τη σημασία του για την εθνική οικονομία, την επισιτιστική μας επάρκεια, αλλά και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Το 2023 μάλιστα ήταν η τρίτη εντός τετραετίας χρονιά που το εξωτερικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων ήταν πλεονασματικό και έφτασε τα 10,85 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής το αποτύπωμα του Οργανισμού «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά» στην οικονομία της χώρας αγγίζει τα 36 εκατ. ευρώ, με τους άμεσα και έμμεσα ωφελούμενους να ξεπερνούν τους 30.000 τα τελευταία έξι χρόνια, από τους οποίους περισσότεροι από 5.500 προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με την κα Λαζαρίδου. «Στην Ελλάδα έχουμε νέους γεωργούς που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον κλάδο επιστρέφοντας στην ύπαιθρο και ξεκινώντας ακόμη και από το μηδέν. Ήδη, από τους ωφελούμενους μας παρατηρούμε ότι αυξάνουν την απόδοση των δραστηριοτήτων τους, μεγαλώνουν τα περιθώρια κέρδους και έχουν πιο φιλικές περιβαλλοντικές πρακτικές. Η νέα γενιά έχει δυνατότητες και μπορεί να υιοθετήσει την τεχνολογία αιχμής που χρειάζεται ο αγροδιατροφικός κλάδος», πρόσθεσε η κα Λαζαρίδου.
Αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός απασχόλησης των γυναικών στον αγροδιατροφικό κλάδο μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς το ποσοστό συμμετοχής ήταν στην αρχή στο 23% και πλέον ανέρχεται στο 45%.
«Οι γυναίκες θέλουν να επιμορφωθούν και χρειάζονται ενδυνάμωση και διεκδίκηση του ρόλου τους. Στην Ελλάδα οι γυναίκες ως επικεφαλείς αγροτικών εκμεταλλεύσεων αντιπροσωπεύουν το 27,4%, σχεδόν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ελέγχουν το 13,3% της καλλιεργήσιμων γαιών. Από τα προγράμματα μας που αφορούν στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, σε επίπεδο αιτήσεων το ποσοστό των γυναικών είναι κοντά στο 28%, σε επίπεδο όμως επιτυχόντων το 55-60% αφορά γυναίκες. Έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν στα προγράμματα, αν και οι αιτήσεις είναι λιγότερες από το μέσο όρο», εξήγησε η κα Λαζαρίδου.
Τα προγράμματα
Αναφερόμενη στη συνέχεια στα ειδικά προγράμματα που υλοποιεί ο Οργανισμός, η κα Λαζαρίδου σημείωσε ότι έχοντας συνεργασία με διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια, με επιχειρήσεις, με συνεταιρισμούς και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταφέρεται η τεχνογνωσίας προς τους παραγωγούς, με στόχο να παραμείνουν στην Περιφέρεια και να εργαστούν εκεί.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το πρόγραμμα για τη στήριξη συνολικά 453 επαγγελματιών μελισσοκόμων στη Θεσσαλία που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στην παραγωγή και τη δωρεάν παροχή 27.000 βασιλικών κελιών από τα οποία θα παραχθούν τουλάχιστον 21.000 καινούρια μελισσοσμήνη, βοηθώντας έτσι στην ανάκαμψη του κλάδου και του οικοσυστήματος. Παράλληλα, υλοποιούνται και προγράμματα κατάρτισης των μελισσοκόμων στη Θεσσαλία για προστασία και ανάκαμψη από ακραία καιρικά φαινόμενα. Στη Χίο επίσης υλοποιείται ειδικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια της μαστίχας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Κατά την κα Λαζαρίδου, υπολογίζεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν υποστηριχθεί άμεσα πάνω από 300 παραγωγοί και έμμεσα πάνω από 6.000 άτομα μέσω του προγράμματος.
Σε εξέλιξη είναι επίσης το χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Citi, πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής στις αγροτικές φυλακές της χώρας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι φυλακές της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Σκοπός του είναι η βιώσιμη παραγωγή και διάθεση τροφίμων στα σωφρονιστικά καταστήματα, η κατάρτιση των κρατουμένων και η δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης στον γεωργικό κλάδο, η βελτιστοποίηση επιλεγμένων υπαρχουσών καλλιεργειών, συγκεκριμένα της ελαιοκομίας και των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών καθώς και η αναβάθμιση των γνώσεων του γεωτεχνικού προσωπικού των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος του καινοτόμου προγράμματος «Agrifood Leadership: Αναπτύσσοντας τους Αυριανούς Ηγέτες και Ηγέτιδες της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα». Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα ηγεσίας για ταλαντούχα στελέχη -γυναίκες και άνδρες- της αγροδιατροφής, δίνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσουν κορυφαίες ηγετικές θέσεις στον κλάδο.
Σημειώνεται τέλος ότι ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά» συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και η Κομισιόν τον έχει συμπεριλάβει δύο φορές στις βέλτιστες πρακτικές στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα. Τον επόμενο Οκτώβριο μάλιστα, ο οργανισμός θα βραβευθεί από την πρωτοβουλία TheHellenicInitiative.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ThessToday.gr ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στην Άννα Δάσιου
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ