Νέο δόγμα για την αμυντική βιομηχανία - Τι συζήτησε στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης με τις ελληνικές εταιρείες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ
Με ιδιαίτερα διευρυμένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους εταιρειών αλλά και φορέων του κλάδου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι η συνάντηση όπως είχε γράψει πρώτο και το newmoney.gr έγινε μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr από παράγοντες του χώρου, το κλίμα ήταν άκρως θετικό από όλες τις πλευρές και η συνάντηση όπως διαφάνηκε θα αποτελέσει σίγουρα αφετηρία ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του κλάδου από την κυβέρνηση την επόμενη περίοδο μπροστά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 28 δισ. που τρέχει αλλά και στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα μετά και το ReArm Europe.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους επισήμανε ότι η πολική της κυβέρνησης είναι η ξεκάθαρη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με κάθε τρόπο και δεσμεύτηκε ότι θα απαιτήσει σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα να υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί φοβικά απέναντι στον κλάδο αντίθετα θα μπει μπροστά και κάλεσε τους εκπροσώπους να απευθύνονται από εδώ και πέρα και στον ίδιο για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε ζητήματος.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών του έθεσαν από τη μεριά τους σειρά ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να στηριχτούν το επόμενο διάστημα με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Γενικότερα αποχώρησαν σε κλίμα αισιοδοξίας καθώς είδαν την πραγματική πολιτική διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει αλλαγή ρότας.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στη συνάντηση είχαν καλεστεί στη κυριολεξία σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αλλά και οι εκπρόσωποι των δύο φορέων τους ΣΕΚΠΥ και ΕΕΛΛΕΑ.
Ειδικότερα από κυβερνητική συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος.
Από πλευράς φορέων συμμετείχαν ο Τάσος Ροζολής, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και της εταιρίας ΑΚΜΩΝ ο οποίος ήταν και ο πρώτος που πήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων επανέλαβε το αίτημα του χώρου για σύσταση Γενικής Γραμματείας ή υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑ) Δημήτριος Σκαλαίος και ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΑΒ και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης πρόεδρος των ΕΑΣ από τις δύο κρατικές αμυντικές εταιρείες.
Από τις εταιρείες συμμετείχαν: Ευάγγελος Μυτιληναίος της METKA, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο Γεώργιος Προκοπίου από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο Γεώργιος Κόρος από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, ο Ιωάννης Σαρακάκης από τον Όμιλο Σαρακάκη, ο Μάνος Μουστάκας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Δημήτρης Δάφνης της Aeroservices, ο Χριστιανός Χατζημηνάς από τον Όμιλος EFA, ο Μιχαήλ Τσαμάζ της INTRACOM DEFENSE, ο Χρήστος Χούμπαυλης της MILTECH, ο Χρήστος Γιορδαμλής της PRISMA Electronics, ο Άγγελος Τσερέκλας της SOTIRIA Technology και ο Γιάννης Γαλανός της ELMON.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες με πρόσχημα τις οικονομικές επενδύσεις
25 Απριλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ